13.1 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljCalvar pe unele străzi din Craiova

Calvar pe unele străzi din Craiova

Începe prăpădul pe străzile Craiovei. Ploile căzute în ultimele zile au dat iar în vileag problemele care apar de fiecare dată în această situație: străzi de pământ, șanțuri și moloz, urmele unor lucrări de reabilitare sau introducere utilități făcute de mântuială, șantiere uitate, în urma cărora au rămas gropile, mocirla și denivelările. Cei care locuiesc pe aceste străzi îndură de ani buni calvarul bălților care se revarsă până în curțile oamenilor sau al nămoalelor prin care sunt nevoiți să treacă atunci când pleacă sau ajung acasă.

Foarte multe străzi din cartierele craiovene Bariera Vâlcii, Catargiu și Brestei sunt aproape impracticabile. Este o poveste veche, care se repetă an de an, fiindcă, spun oamenii, autoritățile stau cu mâinile în sân. Străzile Merișorului, Parângului, Trandafirului, Botoșani, Vișinului, Tismana, Tulcea și Cocorului, precum și strada Arad sunt făcute praf, iar exemplele pot continua. Toate sunt străzi de pământ. Pe unele dintre ele s-au introdus utilități și asta ar explica, într-un fel, starea în care se află, numai că șanțurile, gropile și grămezile de pământ sunt lăsate așa de aproape două luni. Din acest motiv, pe aceste străzi se circulă foarte greu. „Nu asfaltează și așa ne pătimim. Au rămas gropile, cad oamenii în ele. De peste o lună este strada în felul acesta. Și străzile vecine sunt tot așa. Vine acum iarna și au rămas gurile de canal deschise. Este bătaie de joc. Să vină de la primărie să vadă“, a spus Ion Ghiță, localnic de pe strada Tismana, din cartierul Catargiu. În imediata vecinătate este strada Botoșani. Aceasta mai păstrează din loc în loc urme de covor asfaltic, dar gropile sunt atât de dese că nu ai cum să le ocolești. „Nu vedeți cum sunt străzile aici? Este mai rău ca la țară!“, a spus o localnică din cartierul Catargiu, făcând referire la străzile Botoșani și Tismana.

Străzile din Barieră, pline de nămol și bălți

În Bariera Vâlcii sunt cele mai multe probleme. Străzile Parângului, Merișorului și Trandafirului sunt un dezastru. Zilnic, craiovenii care locuiesc în această parte a orașului spun că își rup mașinile în gropile de pe aceste drumuri de pământ, pentru că străzi nu le pot numi. „În cartier sunt sparte toate străzile. Pe unele s-a băgat canalizarea și nu mai vin să repare. La asfalt nici nu ne gândim. Ne rupem mașinile, trecem prin nămoale. E dezastru…“, s-a plâns Gabriel Costache, locuitor al cartierului Bariera Vâlcii.
Pe lângă faptul că străzile nu au fost aici niciodată într-o stare bună, acestea au fost sparte în ultima vreme și de intervențiile făcute pentru introducerea rețelelor de apă. Craiovenii care locuiesc în zonă ne-au sesizat această problemă și pe adresa de e-mail a redacției. „Firma care a tras conducta de apă nu a făcut decât să acopere șanțurile. Cred că aveau obligația să lase drumul cel puțin în starea în care l-au găsit înainte de începerea lucrărilor. Mașinile rămân blocate în noroi, taxiurile vin cu greu… Mă întreb ce s-ar întâmpla dacă cineva ar avea nevoie de o ambulanță. Zilele trecute am sunat la telefonul cetățeanului, am trimis e-mail la consiliul local… Până acum, nimeni nu s-a deranjat să ofere un răspuns sau să vină măcar să constate ceea ce le-am sesizat“, a spus Viorel Ciucu, într-un e-mail trimis pe adresa GdS.
La rândul ei, Antoanela Ionescu a spus: „S-a lucrat pe strada Parângului din Bariera Vâlcii, iar acum drumul este impracticabil. Legăturile de la conductele de apă nu au fost efectuate, lăsând capetele țevilor în exterior. Din cauză că nu au tasat pământul s-au format șanțuri, în așa fel încât o mașină poate rămâne suspendată. Condițiile sunt mai proaste decât la țară!“.

Pe Brestei, oamenii sunt blocați în curți când plouă

Unii dintre locuitorii de pe strada Brestei, asfaltată în acest an, spun că nu se pot bucura de modernizarea acesteia pentru că, atunci când plouă, rămân blocați în propriile curți. Toată apa provenită de la ploaie se revarsă de pe stradă până în curțile oamenilor, fiindcă aceasta nu a fost prevăzută cu rigole sau canalizare. Cei care locuiesc aici spun că nu pot intra în propriile gospodării decât dacă poartă cizme de cauciuc. „De când au asfaltat aici, apa de la ploaie se strânge în fața curților noastre. Cinci-șase case sunt în această situație. Strada nu are canalizare, nu are șanț. Nu știm ce vor să facă cei de la primărie. A fost vecinul la primărie să vorbească. Ne spun că o să facă, o să facă. Păi stăm așa de trei luni, de când au lucrat la rețeaua de apă. Au rămas șanțurile“, a spus George Boicea, locuitor pe strada Brestei.
Maria Cernătescu

Zece străzi vor fi modernizate

Ieri, în cadrul ședinței Consiliului Local Craiova, consilierii au aprobat, printr-o hotărâre, ca zece străzi din municipiu să fie modernizate. Acestea sunt: Merișorului, Tulcea, Arad, Geniștilor, Cocorului, Zalău, Trandafirului, Vișinului, Botoșani și Emil Harghitu.

 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS