6.7 C
Craiova
marți, 19 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjDeszăpezire blocată în hârtii

Deszăpezire blocată în hârtii

Secţia de Drumuri Naţionale Târgu Jiu nu are decât nouă utilaje proprii
Secţia de Drumuri Naţionale Târgu Jiu nu are decât nouă utilaje proprii

Firma care a câştigat licitaţia pentru deszăpezirea drumurilor naţionale din Gorj, SC Gecor, încă se află în faza de întocmire a documentaţiilor, deşi ar trebui să fie cu toate utilajele în bazele de deszăpezire. Potrivit lui Ion Tudor, şeful Secţiei de Drumuri Naţionale Târgu Jiu, a fost semnat contractul subsecvent cu firma de deszăpezire, iar acesta trebuie acum să depună garanţia solicitată de beneficiar. Ion Tudor, directorul Secţiei de Drumuri Naţionale Târgu Jiu, a declarat ieri că primele utilaje au început să fie aduse la Gorj.

Procedura, bat-o vina!

Ion Tudor dă vina pe procedură pentru lipsa utilajelor din bazele de deszăpezire de la nivelul judeţului Gorj: „Asta este procedura şi nu ai ce să îi faci. A trebuit să semnăm contractul subsecvent şi ei trebuie să îşi deschidă cont şi să depună garanţia la contract. Deja un utilaj va intra în baza de la Bengeşti şi o să vină şi altele. Am verificat situaţia utilajelor scriptic şi am verificat şi în teren. Sunt anumite utilaje, cum ar fi macaraua de intervenţii, pe care nu pot să o aducă pentru a nu rămâne blocată la noi. Va fi adusă numai la solicitare. Urmează să fie dat şi ordinul de intrare a utilajelor în baze“, a declarat şeful Secţiei de Drumuri Naţionale Târgu Jiu. Aceasta are în administrare 436 km, din care 352 pe raza judeţului Gorj, 46 pe raza judeţului Mehedinţi, 20 km pe raza judeţului Vâlcea şi 18 km pe raza judeţului Hunedoara. Pentru o intervenţie rapidă şi eficientă privind menţinerea viabilităţii drumurilor din administrare pe tot parcursul anului şi în special pe perioada sezonului rece, Secţia este organizată în șapte baze de deszăpezire şi patru puncte de sprijin.
Potrivit Secţiei de Drumuri Naţionale Târgu Jiu, pentru iarna 2015-2016, pe drumurile naţionale de pe raza instituţiei se va interveni cu 76 de autoutilaje proprii şi închiriate şi 8.670 de tone de material antiderapant, 8 tone de clorură de calciu, 11 tone de DASTACOM. Pe toate drumurile naţionale a fost montată semnalizarea rutieră specifică sezonului rece. Bugetul pentru deszăpezirea drumurilor naţionale aflate în administrarea secţiei de la Târgu Jiu este de 8 milioane de lei fără TVA. De precizat că firma Gecor a mai câştigat contractele de deszăpezire şi în anii anteriori. Anul trecut au fost probleme mari în asigurarea utilajelor pentru deszăpezire, după ce Direcţia Regională de Drumuri şi Poduri Craiova a reziliat contractul câştigat de firma omului de afaceri Nicolae Sarcină, care nu a putut prezenta utilajele necesare. Secţia de Drumuri Naţionale Târgu Jiu deţine nouă utilaje proprii, iar Gecor trebuie să asigure diferenţa până la 76.

Ieri s-a intervenit cu cinci utilaje

Trei utilaje au fost folosite de drumari, ieri-dimineaţă, pentru deszăpezirea DN 67C Novaci – Rânca. Ion Tudor, şeful Secţiei Târgu Jiu a Drumurilor Naţionale, a declarat că a fost răspândită şi cantitatea de şase tone de material antiderapant. De precizat că stratul de zăpadă măsoară la Rânca, în afara carosabilului, 15 centimetri. De asemenea, două utilaje au intervenit ieri-dimineaţă, la deszăpezire, şi în Defileul Jiului, unde a fost împrăştiată cantitatea de trei tone de material antiderapant. Rânca şi Defileul Jiului sunt singurele zone cu zăpadă din aria de responsabilitate a Secţiei Târgu Jiu a Drumurilor Naţionale. Zone cu probleme mai sunt Godeanu şi Dealul Bujorăscu, însă acolo nu a nins pentru a fi necesară intervenţia utilajelor.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS