8.9 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljLiviu Dică - o poveste cu cântec și dragoste pentru folclor

Liviu Dică – o poveste cu cântec și dragoste pentru folclor

Liviu Dica

Liviu Dică (foto), solist al Ansamblului Folcloric Profesionist „Maria Tănase“, vorbeşte de fiecare dată degajat despre experiența pe care a acumulat-o până acum în muzică, dar și despre spectacolele pe care le are împreună cu ansamblul. Momentele frumoase petrecute pe scenă, precum și experințele neplăcute l-au întărit pe Liviu şi au conturat povestea frumoasă a succesului artistului în muzica populară.
Liviu Dică îşi aminteşte cu emoţie de primul contact pe care l-a avut cu muzica populară, iar acesta a fost atunci când tatăl său i-a cumpărat primul acordeon. Avea cinci-șase ani pe vremea când a început să guste din frumuseţea cântecului popular. „Plângeam să-mi cumpere tata acel instrument. După ce mi-a îndeplinit dorinţa, am început să învăţ câte ceva şi uite aşa am descoperit farmecul instrumentului, dar şi al cântecului popular“, a spus Liviu Dică. Acum, interpretul mai cântă la acordeon doar atunci când simte nevoia să retrăiască momente din copilărie, însă publicul se bucură de graiul cântecului oltenesc pe care artistul îl duce mai departe.
Horele satului, nunţile sau botezurile au fost evenimentele din viaţa comunităţii unde Liviu a cântat pentru prima dată la 14 ani. Una dintre piesele pe care artistul le interpreta pe atunci se numea „Cine trece câmpul mare“. „Sunt norocos că mi-am început aşa drumul cântecului popular. Trăirea sufletească şi multe dintre lucrurile pe care le-am învăţat în viaţă, le-am învăţat la sat“, a povestit bucuros interpretul. Doljean din comuna Gângiova, Liviu a crescut într-o familie modestă, cu alţi doi fraţi şi o soră. În satul copilăriei sale a învăţat să doinească şi să păstreze cu sfinţenie graiul cântecului popular, dar şi tradiţiile olteneşti. Liviu îşi aminteşte cum atunci când în satul său venea Maria Cornescu sau Maria Ciobanu să cânte la diverse evenimente, el simţea acele momente ca fiind de sărbătoare.

„Sămânță dusă de vânt“

Copilul de odinioară a crescut, iar viaţa l-a purtat precum „o sămânță dusă de vânt“, aşa cum spune şi una dintre melodiile lui Liviu care a devenit şlagăr al muzicii populare. Nu degeaba se spune că în formarea unui artist este nevoie de multă muncă, dar şi de talent. Cu cei peste 25 de ani în muzica populară, Liviu Dică a învăţat că trebuie să aibă răbdare, respect şi dăruire pentru ca produsul muncii sale să fie pe placul publicului. În 2010, interpretul şi-a lansat primul album, numindu-l „Sămânță dusă de vânt“, iar în 2013 a imprimat al doilea material muzical, „Călător prin lume“.
În urma succesului pe care l-a avut cu cele două albume, Liviu Dică şi-a câştigat un loc printre artiştii de seamă ai Olteniei. Astfel, de aproape doi ani, Liviu Dică este membru al Ansamblului Folcloric „Maria Tănase“. „Nu m-am gândit niciodată că voi face parte din această mare familie. Recunosc că mi-am dorit acest lucru, însă până la urmă dorinţa publicului şi încrederea celor care m-au vrut aici mi-au îndeplinit acest vis. Mă bucur că promovăm cântecul popular aşa cum ştim noi mai bine“, a spus artistul.
Secretul ce l-a adus pe Liviu Dică în atenţia publicului a fost dăruirea şi bucuria pe care o împarte cu cei ce-i îndrăgesc muzica. „Dacă vii în faţa oamenilor cu inima deschisă şi pui suflet în ceea ce faci, oamenii simt acest lucru, iar dragostea lor se întoarce înzecit“, a precizat interpretul. Liviu Dică îşi doreşte să imprime alt album și ştie că munca pentru realizarea lui merită depusă pentru toţi cei care iubesc folclorul.

Claudia Cocoş

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS