Peisaj de iarnă la Rânca (Foto: Mihai Tudor)

Zona de nord a judeţului Gorj a fost acoperită ieri de prima zăpadă din acest sezon. La munte a nins încă din noaptea de luni spre marți, iar fulgi de zăpadă au mai căzut şi ieri-dimineaţă. Cei mai bucuroşi de sosirea iernii la munte, respectiv în zona turistică Rânca, au fost cabanierii care vorbeau deja de primul weekend cu peisaje de iarnă. Faţă de anul trecut, anul acesta a nins mai devreme. Ieri, în zona de nord a judeţului Gorj, a fost instituit cod galben de ninsori. Stratul de zăpadă în Rânca măsura ieri între opt şi zece centimetri. De asemenea, în zona de creastă, erau porțiuni unde zăpada depăşea 15 centimetri. Cabanierii aşteaptă deja primii vizitatori în zilele care urmează, iar distracţia va fi asigurată, dacă zăpada se va menţine, mai ales că turiştii vor avea parte de două zile libere în plus, respectiv pe 30 noiembrie şi 1 decembrie.

Utilajele, trimise la deszăpezit

Drumarii din Gorj au intervenit ieri atât la Rânca, cât și în Defileul Jiului. Potrivit lui Ion Tudor, şeful Secției Drumuri Naţionale Târgu Jiu, ieri, pe DN 67 C Novaci – Rânca, după kilometrul 22, pe carosabil era zăpadă tocată de trei – patru centimetri. Două utilaje au fost trimise să înlăture zăpada de pe şosea şi să împrăştie material antiderapant pe tronsoanele cu probleme. „La Rânca am intervenit cu două utilaje cu lamă şi am răspândit inclusiv material antiderapant pentru a se circula fără probleme. Se circulă numai cu anvelope de iarnă şi toţi conducătorii auto ştiu acest lucru. Am şi luat legătura cu poliţia şi vor face verificări dacă cei care urcă la Rânca au maşinile dotate cu anvelope pentru acest sezon. Conducătorii auto trebuie să aibă în portbagaj şi lanţuri, în caz de nevoie. În Defileul Jiului a nins după localitatea Polatişte, spre Hunedoara. Stratul de zăpadă măsura doi-trei centimetri şi s-a intervenit tot cu două utilaje. La Rânca suntem pregătiţi să intervenim cu mai multe utilaje, dacă va fi cazul. În fiecare iarnă, Rânca este punctul central al atenţiei drumarilor. Putem spune că la Rânca a venit iarna“, a declarat Ion Tudor, şeful Secţiei Târgu Jiu de Drumuri Naţionale.

Eugen MARUTA
Este absolvent al Facultății de Litere și Ștințe Sociale și al unui master în Administrația Publică. În anul 2000 a venit în practică jurnalistică la Gazeta de Sud, iar de a doua zi au început să apără în ziar articole sub semnătura sa.