Anul viitor se vor împlini 140 de ani de la naşterea lui Brâncuşi
Anul viitor se vor împlini 140 de ani de la naşterea lui Brâncuşi

Consiliul Judeţean Gorj pregăteşte un proiect de hotărâre prin care să fie stabilite manifestările care vor avea loc anul viitor, cu prilejul împlinirii, pe 19 februarie 2016, a 140 de ani de la naşterea sculptorului Constantin Brâncuşi. La nivelul Consiliului Judeţean Gorj va fi înfiinţată o comisie denumită „2016 – Anul Brâncuşi“. Din comisie vor face parte: Ovidiu Popescu, consilier în cadrul consiliului judeţean, precum şi directorii Centrului pentru Promovarea Culturii Tradiţionale, Şcolii Populare de Artă, Muzeului Judeţean, Bibliotecii Judeţene şi Ansamblului Artistic Profesionist „Doina Gorjului“. Comisia va elabora programul cultural „2016 – Anul Brâncuși“ cuprinzând evenimentele locale, naționale și internaționale ce se vor desfășura în perioada 1 ianuarie – 31 decembrie 2016, cu prilejul împlinirii a 140 de ani de la nașterea sculptorului Constantin Brâncuși. „Comisia poate coopta, în vederea elaborării și realizării programului cultural <<2016 –Anul Brâncuși>>, reprezentanți ai altor instituții publice din domeniu, ai uniunilor de creație, ai asociațiilor profesionale de dezvoltare a turismului cultural și mass-media. Consiliul Județean Gorj poate încheia parteneriate cu organizații neguvernamentale de profil, cu Mitropolia Olteniei, Academia Română, Institutul Cultural Român, Ministerul Culturii, Ministerul de Externe, instituții de învățământ, autorități publice locale și alte persoane juridice, în vederea realizării programului“, potrivit Consiliului Judeţean Gorj. Programul manifestărilor va fi aprobat în cadrul unei şedinţe a Consiliului Judeţean Gorj.

A fost stabilită Agenda Culturală 2016 a municipiului Târgu Jiu

De asemenea, Consiliul Local Târgu Jiu a adoptat, în ultima şedinţă, Agenda Culturală pentru anul 2016 a orașului care găzduieşte operele brâncuşiene Masa Tăcerii, Poarta Sărutului şi Coloana Fără Sfârşit. Atât locuitorii municipiului, cât și turiștii care aleg ca destinație orașul lui Constantin Brâncuși vor avea parte de un program complex de manifestări culturale, expoziții, spectacole, aniversări, concerte și multe alte surprize. Agenda Culturală 2016 cuprinde programe ce vor fi derulate prin Centrul de Cercetare, Documentare și Promovare „Constantin Brâncuși“ și prin Direcția de Turism și Evenimente Culturale din cadrul Primăriei Târgu Jiu. Toate manifestările cuprinse în „Calendarul Evenimentelor și Manifestărilor Culturale 2016“ se vor desfășura sub egida „Târgu Jiu 610“, campanie dedicată împlinirii a 610 ani de atestare documentară a municipiului Târgu Jiu. Materialele promoționale, evenimentele culturale și restul activităților cuprinse în Calendarul Evenimentelor Culturale 2016 vor purta aceleași însemne grafice, logouri și simboluri pentru realizarea unui aspect unitar care să promoveze cât mai bine municipiul Târgu Jiu.

Eugen MARUTA
Este absolvent al Facultății de Litere și Ștințe Sociale și al unui master în Administrația Publică. În anul 2000 a venit în practică jurnalistică la Gazeta de Sud, iar de a doua zi au început să apără în ziar articole sub semnătura sa.