12.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljGoicea încearcă să țină pasul cu europenizarea

Goicea încearcă să țină pasul cu europenizarea

Goicea este comuna doljeană care în timpul comunismului se mândrea cu cel mai frumos parc din mediul rural. Acum, din parc au rămas doar băncuțe și o statuie, iar cu fonduri europene în comună se introduce apă și canalizare. A fost construită o grădiniță nouă, dar și o centură ocolitoare care îi ajută pe arendași să lucreze mai ușor pământul din zonă.

Goicea este una dintre comunele doljene în care îmbătrânirea populației își spune cuvântul. Sătenii spun că în trecut așezarea a fost un sat de iobagi împroprietăriți prin Reforma Agrară din 1864 a lui Cuza Vodă. Prima atestare documentară a Goicei datează din 1575. Inițial, comuna a fost formată din trei sate, Goicea Mică, Goicea Mare și Popoviceni.
În timp, tinerii au plecat la muncă în străinătate, iar bătrânii s-au dus încet, încet. Așa că populația s-a împuținat și satele au dispărut, rămânând acum doar Goicea. Cu bani veniți din fonduri europene, guvernamentale sau de la primărie, comuna încearcă să țină pasul cu nevoile oamenilor din secolul XXI. Se introduce apă și canalizare în toată comuna. De la 1 septembrie au început lucrările care au mers ca pe roate și cam 90% din proiect este gata, termenul final al lucrării este 15 decembrie 2015.
În Goicea sunt și două grădinițe. În 2014, s-a finalizat construirea uneia dintre acestea, realizată printr-un program al Ministerului Educației Naționale, cu bani de la Banca Mondială, dar și cu bani de la primărie. Iar a doua locație care exista deja a fost modernizată cu bani de la primărie.

Stația de sortare a deșeurilor nu este funcțională

Comuna este așezată în sudul județului Dolj, la aproximativ opt kilometri de Dunăre și 55 de kilometri de Craiova. Distanța relativ mare față de Craiova îi face pe investitori să nu prea aleagă să vină aici.
Totuși, câteva societăți au arendat fiecare suprafețe de teren și dezvoltă agricultura din zonă. Arendașii au plătit încă din 2008 impozitul pe teren agricol și arenda echivalent a 800 de kilograme de grâu la hectar. Pentru că distanța dintre centrul comunei și câmp este mare, a fost construită o centură.
„Am accesat un proiect pe Măsura 1.2.5 – drumuri agricole. Am luat fonduri europene în valoare de un milion de euro. Centura este funcțională și cei care lucrează pământul au acces mult mai ușor la culturi acum“, a spus Dumitru Viorel Marcu, primarul comunei Goicea.
În 2009, în Goicea au fost inaugurate sistemul de colectare selectivă a deşeurilor și o modernă staţie de sortare şi transfer a gunoaielor menajere. De această investiţie urma să beneficieze nu doar comuna Goicea, ci şi localităţile Giurgiţa, Măceşu de Jos, Măceşu de Sus, Cârna, Catane, Bârca, Gighera şi Bistreţ. Acum stația de sortare a deșeurilor nu mai este funcțională.
„Localitatea nu dispune de fondurile necesare asigurării funcționării acesteia, iar localitățile din jurul comunei nu au nici ele fonduri pentru acest lucru. Speranța noastră este în master planul pentru deșeuri făcut la nivelul județului. Ar fi important să punem pe picioare acest lucru, pentru că acum oamenii din comună sunt obișnuiți să ducă gunoiul la marginea satului. Mai ies discuții din această cauză, noi mergem și igienizăm pe cât putem zona“, a adăugat primarul.

Un parc din care au rămas doar băncile

Parcul din Goicea a fost mândria localnicilor multă vreme. Se întinde pe patru hectare și în timpul comunismului era considerat cel mai frumos parc din mediul rural datorită grădinii zoologice pe care o avea, dar și teatrului de vară. Parcul din comună a fost dat în folosință și inaugurat în 1962. În grădina zoologică erau urși, lupi, căprioare, vulpi, dihori, iepuri și alte specii de animale. Dar odată cu căderea regimului comunist, vremurile de aur ale parcului au apus.
Parcul „Dumitru Dinişor“ a fost modernizat şi extins în anul 2009, dar teatrul de vară nu mai este cum a fost. Tot ce vezi acum sunt niște băncuțe și o statuie construită în 1983, ce prezintă legenda locală. Se zice că pe la 1400 ar fi venit aici un oier din Sibiu, care avea trei fete. Acestea ar fi primit ca moştenire locul pe care se află localitatea, iar ele au numit-o după cea mai frumoasă dintre cele trei surori.
„Grădina zoologică nu mai este pentru că nu avem posibilități pentru hrana și întreținerea animalelor.
Ne-am axat pe un loc de joacă pentru copii și bănci. Mai este de lucrat la educația tinerilor care uneori sunt tentați să distrugă ce găsesc în parc. Vom încerca să plantăm pomi, flori și să îngrijim parcul cât mai bine“, a povestit Dumitru Marcu.

12 camere video montate în comună

Pentru o mai bună protecție în Goicea a fost montat și un sistem video. Din fondurile primăriei, au fost achiziţionate 12 camere video care sunt montate de-a lungul drumului principal al localităţii, traficul fiind supravegheat de la un centru de comandă care se află chiar în instituţia primarului. „Sunt de folos pentru că cei care sunt tentați să strice din bunuri știu că pot fi văzuți și se mai feresc să facă aşa ceva“, a mai spus primarul comunei Goicea.
Pe viitor se dorește ca în comună să fie implementat un parc fotovoltaic pe o suprafață de un hectar. La acest proiect sunt prevăzute și modernizarea iluminatului public cu lămpi cu leduri. În acest moment, acestea există doar pe drumul județean.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS