17.3 C
Craiova
miercuri, 17 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjCând vor începe chinezii construcţia grupului energetic de 600 MW de la Rovinari?

Când vor începe chinezii construcţia grupului energetic de 600 MW de la Rovinari?

Construirea unui grup 600 de megawaţi la Termocentrala Rovinari, din cadrul Complexului Energetic Oltenia (CEO), în parteneriat cu chinezii, rămâne în continuare o investiţie aflată în faza de intenţie. De când a fost semnat primul acord între statul român şi partea chineză pe la Ministerul Energiei au trecut patru miniştri. Investiţia presupune construirea unui grup energetic în valoare de aproximativ 900 de milioane de euro de către o companie româno-chineză. Deşi au trecut doi ani de la semnarea primelor documente, încă este în derulare procedura de înfiinţare a companiei mixte. În luna noiembrie 2013, era semnat la Bucureşti Acordul de intenţie de cooperare pentru realizarea proiectului termoelectric de la Rovinari. Actul a fost semnat de Li Qingkui – preşedintele China Huadian, partenerul chinez, şi Laurenţiu Ciurel – directorul general executiv al CEO. A trecut un an, iar lucrurile la nivel de acorduri nu s-au încheiat, pentru că, pe 31 octombrie 2014, a fost semnat alt acord pentru înfiinţarea unei companii cu capital mixt româno-chinez care să construiască grupul.

Încă un an pierdut

La aproape un an după acordul de anul trecut, respectiv în septembrie 2015, Guvernul României a aprobat un Memorandum prin care a mandatat Ministerul Energiei, Întreprinderilor Mici și Mijlocii și Mediului de Afaceri să exercite dreptul de vot în cadrul AGA a Societății Complexul Energetic Oltenia în vederea constituirii societății care va implementa proiectul de construcție a unui nou grup energetic de 600 de megawați la Sucursala Electrocentrale Rovinari. Potrivit datelor făcute publice de Ministerul Energiei, proiectul, de tip „Green/Brown Field“, ar urma să fie realizat de o societate cu capital mixt la care vor participa China Huadian Engineering Co. Ltd. (CHEC), cu un aport inițial, în numerar, de cel puțin 30% din totalul capitalului social necesar realizării investiției și cu asigurarea ulterioară a finanțării, și Complexul Energetic Oltenia, cu aport în natură (terenuri și construcții). Valoarea proiectului ar urma să fie de 847.639.000 de euro, cu o perioadă de recuperare a investiției de aproximativ 12 ani. Durata de viaţă a grupului energetic de 600 de megawaţi ar trebui să fie de 30 de ani.

Ar ţine în viaţă carierele miniere

Construcţia grupului energetic de la Rovinari ar trebui să fie gata în trei ani, termenul avansat pentru finalizarea lucrărilor fiind anul 2019. Grupul energetic ar asigura desfacerea cărbunelui de la carierele Roșia, Tismana și Pinoasa, ce aparțin Complexului Energetic Oltenia.
Potrivit unui comunicat de presă transmis în luna septembrie de guvern, peste 4.000 de locuri de muncă vor fi create în perioada implementării proiectului, iar noul grup energetic va utiliza 4,6 milioane tone de lignit, anual, ceea ce înseamnă securizarea a 3.000 locuri de muncă şi crearea a altor 1.800. Guvernul mai arată că în ultimii 25 de ani nu s-au făcut investiţii majore în sistemul termoenergetic din România şi că o parte din echipamentele şi materialele necesare în construcţia şi exploatarea noii centrale vor fi asigurate de industria românească.
Deocamdată, compania mixtă româno-chineză nu este înfiinţată, deşi au trecut doi ani de când se discută de materializarea acestui proiect.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS