8 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljRisc de accidente pentru cei care merg în Parcul „Romanescu“

Risc de accidente pentru cei care merg în Parcul „Romanescu“

Mai mulți craioveni au tras un semnal de alarmă după ce au văzut că în Parcul „Nicolae Romanescu“ au fost tăiați mai mulți copaci. Primarul Lia Olguța Vasilescu spune că este vorba doar de acei copaci găunoși, care nu mai pot fi păstrați. Pe de altă parte, pericolul mare este legat de faptul că mămicile își plimbă copiii în acest parc, printre utilaje și șanţuri foarte adânci. Reprezentanții firmei Mitliv, care se ocupă de reabilitarea parcului, spun că, de ieri, au restricționat total accesul în parc. 

Lucrările de reabilitare a Parcului „Nicolae Romanescu“ sunt în toi. Faptul că mai mulți copaci au fost tăiați i-a contrariat pe mai mulți craioveni. Pe rețelele de socializare a circulat în aceste zile un filmuleț care arăta cum au fost tăiați copacii. „Iată ce jaf se petrece chiar acum în Parcul «Romanescu» din Craiova! Un monument național este distrus cu voia și aprobarea primăriei! Vă rog să distribuiți aceste imagini, vă rog să le faceți cunoscute!“, a fost postarea făcută zilele trecute de Nicky Predescu.
Dan Bică a mers duminică, 8 noiembrie, în parc și, după ce a văzut ce se întâmplă, a făcut mai multe poze, dar și un filmuleț care a fost postat pe internet. „Am constatat că se taie mai mulți copaci. Nu știu dacă ar fi trebuit tăiați sau nu, pentru că nu sunt autoritate în domeniu, dar mi-a atras atenția acest lucru și am dorit să trag un semnal de alarmă“, a spus bărbatul.
Primarul Craiovei, Lia Olguța Vasilescu, a precizat că în fiecare an, în noiembrie și aprilie, se taie toți copacii care sunt găunoși. „Specialiștii de la RAADPFL decid ce arbore trebuie să fie tăiat și pentru acest lucru este nevoie de aviz de la Mediu. În Parcul «Nicolae Romanescu» nu se taie decât copacii uscați și care reprezintă pericol public. Câțiva copaci care aveau scorburi de la doi metri în sus înălțime au fost tăiați. Din parc am mai scos lăstărișul pentru că acoperea zone pe unde trebuia să introducem sistemul de irigație. Am întrebat și constructorul dacă este nevoie să tăiem vreun copac acolo unde acesta introduce țevile de canalizare, de apă și ne-a zis că nu este cazul să tăiem nici un copac. În plus, nu avem de gând să vopsim lacul. Și nici nu vrem să betonăm fundul lacului. La partea de suprafață a acestuia există o zonă betonată care s-a degradat de-a lungul timpului și va trebui să scoatem apa și acea suprafață să fie refăcută“, a spus primarul.

Mitliv spune că ia măsuri

Lucrările la Parcul „Romanescu“ merg bine, dar problema mare este că sunt pericole pentru persoanele care merg în parc, având în vedere că sunt săpate șanțuri și de câte doi metri. „Sunt foarte multe mămici care se plimbă cu copiii acolo în continuare și există oricând riscul de accident pentru că s-au săpat șanțuri foarte mari, la un metru și jumătate, doi metri. Le-am explicat constructorilor că noi nu ne mai asumăm răspunderea pentru ceea ce se întâmplă cu viețile acestor persoane din moment ce am predat amplasamentul. Probabil că vor lua și ei decizia să închidă parcul, așa cum ar fi trebuit și cum au cerut încă de la început. Fac apel către craioveni să nu-și pună viața în pericol pentru că oricând se poate întâmpla un accident acolo. Se lucrează pe toate aleile simultan și este foarte periculos“, a precizat Lia Olguța Vasilescu.
Ieri, în jurul prânzului, zeci de craioveni se plimbau prin Parcul „Romanescu“. Cei mai mulți sunt de părere că parcul ar trebui închis pe sectoare și nu tot odată. „Ar trebui să se lucreze pe porțiuni și să ne lase să stăm în zona în care nu se lucrează. Sunt oameni bătrâni care locuiesc în zonă și nu au unde să meargă. Este singurul loc unde putem să ne destindem. Eu mă gândeam să mă duc în Grădina Botanică, dar nu toți pot să meargă până acolo“, a spus Constantin. De aceeași părere este și Vasile Anghel, alt craiovean care se plimba ieri prin parc.
Directorul Mitliv, Liviu Cioană, a precizat pentru GdS că situația se va schimba: „Este șantier în lucru și dacă se intră în continuare ar putea să fie pericol pentru siguranța cetățenilor. Teoretic este închis, dar nu am întreprins noi măsuri în ideea că poate, totuși, se mai găsesc zone în care să stea oamenii, dar unii sunt indisciplinați și nu este bine să rămână deschis pentru că riscăm accidente. De astăzi (ieri – n.r.) încercăm să restricționăm total accesul, dar nu știu cât de bine o să se miște colegii mei în acest sens“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS