15.9 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljWizz Air reia zborurile de pe Aeroportul din Craiova

Wizz Air reia zborurile de pe Aeroportul din Craiova

Astăzi zborurile companiei Wizz Air se reiau de pe Aeroportul din Craiova. Ieri au fost inaugurate lucrările suplimentare pe care compania le ceruse. Au fost turnate peste 70.000 de tone de asfalt, dar munca nu se termină aici. Autoritățile spun că pista o să reziste 100 de ani.

Astăzi, la ora 6.30, era programată să decoleze de pe Aeroportul din Craiova aeronava companiei Wizz Air cu destinația Roma, prima după inaugurarea noilor lucrări. După cinci săptămâni în care s-a lucrat uneori și câte 30 de ore încontinuu, pasagerii pot să zboare, din nou, de pe acest aeroport. Compania Wizz Air își suspendase zborurile de pe Aeroportul Internațional Craiova pe 1 iunie, pentru reabilitarea pistei. Ar fi trebuit să-și reia activitatea pe 25 octombrie, dar a cerut lucrări suplimentare. Acum, odată cu finalizarea acestora, zborurile au fost reluate și aici pot să aterizeze în condiții de siguranță și aeronave cu încărcătură foarte mare. „Este un eveniment care, de fapt, ar fi trebuit să se petreacă anul viitor. Iată că s-a realizat în cinci săptămâni ceea ce ar fi trebuit să se desfășoare în nouă luni. A fost un efort extraordinar, au fost oameni care au stat și peste 30 de ore încontinuu pe aeroport. S-au turnat peste 70.000 de tone de asfalt. S-a realizat o pistă care să reziste 100 de ani. Este cea mai mare și cea mai importantă investiție a Olteniei. Greutatea avioanelor care pot să aterizeze pe pistă a crescut foarte mult. Dacă înainte PCN-ul (numărul de clasificare a pavajului/structurii rutiere aeroportuare -n.r.) era 17, acum a ajuns undeva la 45. Avioane mai mari sau mai mici, cu încărcături foarte mari, pot să aterizeze fără probleme aici. Rămân în continuare de făcut lucrări până la primăvară, cele opt locuri de parcare pentru avioane, dar și alte lucrări care sunt în termen“, a declarat Ion Prioteasa, președintele Consiliului Județean Dolj.
Practic, au fost inaugurate lucrările la pista de decolare-aterizare, calea de rulaj, dar și reabilitarea vechii platforme de îmbarcare și realizarea marcajelor.

Ultima iarnă când vor mai fi probleme din cauza ceții

Mircea Dumitru, directorul Aeroportului din Craiova, a spus că restul lucrărilor se vor realiza sub trafic: „Ne mai rămân lucrări de făcut. Mă refer la extinderea platformei de îmbarcare-debarcare, este delimitată, dar se va realiza sub trafic, dar și la echipamentul de balizaj. Atunci când echipamentele performante încep să sosească le vom pune în operă sub trafic, iar pe măsură ce se realizează fiecare fir îl vom aprinde în speranța că sprijinim procedurile de aterizare în condiții de vizibilitate redusă“.
Lucrările la Aeroportul Internațional din Craiova vor continua în următoarea perioadă. Mircea Dumitru a adăugat că aceasta va fi ultima iarnă în care vor mai fi probleme din cauza ceții.

Mai multe firme au ajutat la realizarea lucrărilor

Pentru ca lucrările să fie finalizate în acest moment, societatea spaniolă Azvi a fost ajutată și de alte firme din oraș. În continuare se lucrează la atragerea de noi companii aeriene care să opereze de pe Aeroportul din Craiova. „Ne-am dorit să realizăm cât mai repede această pistă în interesul craiovenilor, oltenilor, dar și al locuitorilor din Bulgaria, Serbia, care zboară de pe Aeroportul din Craiova. Vom măsura, în perioada următoare, efectele directe și indirecte ale zborurilor asupra economiei locale și sunt convins că, odată cu reabilitarea acestei piste, și alte companii aeriene vor veni și își vor deschide operațiuni de pe acest aeroport. Efortul făcut de antreprenorul general nu a fost simplu. A venit și a susținut din fondurile proprii aceste lucrări până când facturile urma să fie decontate din bani europeni. Mai multe firme locale au venit să ajute tocmai pentru ca lucrarea să fie gata la timp“, a menționat Cristinel Iovan, vicepreședinte al CJ Dolj.
Bogdan Mitache, director de șantier, consideră că lucrarea realizată la Aeroportul din Craiova va fi de referință la noi în țară mulți ani de acum înainte.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS