11.7 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjImpozite mai mari pentru cetăţenii cu o singură locuinţă

Impozite mai mari pentru cetăţenii cu o singură locuinţă

Autorităţile le-au stabilit târgujienilor impozite mai mari (Foto: Eugen Măruţă)
Autorităţile le-au stabilit târgujienilor impozite mai mari (Foto: Eugen Măruţă)

Târgujienii cu o singură locuinţă vor plăti impozite mai mari, începând de anul viitor.
Creşterea impozitelor la locuinţe şi terenuri a fost aprobată în cadrul unei şedinţe extraordinare a Consiliului Local din Târgu Jiu. Aleşii au dezbătut îndelung proiectul de hotărâre şi discuţii tensionate au fost chiar şi în şedinţele pe comisii.
În cele din urmă, s-a decis majorarea anumitor categorii de impozite, în special la clădiri şi terenuri, pentru a contracara scăderile la colectare, rezultate ca urmare a aplicării noilor prevederi ale Codului Fiscal.
Aşadar, decizia finală la care au ajuns consilierii locali a fost ca o creştere de impozite să fie aplicată cetăţenilor care deţin o singură locuinţă. Nu întâmplător s-a preferat această categorie, având în vedere că majoritatea locuitorilor oraşului deţin o singură locuinţă, respectiv cea de domiciliu.
Creşterea impozitului pentru persoanele fizice care deţin o singură locuinţă depăşeşte, în anumite cazuri, 20-30 de lei.

Tensiuni între aleşi

Hotărârea de Consiliu Local a fost aprobată la sfârşitul săptămânii trecute, iar în timpul şedinţei au existat discuţii aprinse pe marginea creşterii taxelor și impozitelor pentru imobile. Liberalii acuză faptul că afectate de creşterea de impozit la locuinţă vor fi persoanele sărace. „Pentru un apartament de 50 de metri pătraţi din Târgu Jiu, dacă au acum un impozit de 140 de lei, anul viitor vor plăti un impozit de 170 de lei, deci este o creştere semnificativă. Inclusiv cei care deţin spaţii comerciale vor avea o creştere mai mare de cinci ori la acest tip de imobile“, a spus Mihai Paraschiv, consilier local al PNL. Hotărârea Consiliului Local Târgu Jiu a fost aprobată în cele din urmă, iar din 2016 impozitele pentru anumite categorii de bunuri imobile vor fi mai mari.

Explicaţia autorităţilor

Directorul Direcției Publice de Venituri, Mariana Budulan, a declarat că persoanele care deţin un singur apartament vor plăti cu doar câţiva lei mai mult anul viitor. „Indexarea nu este mai mare de 7%, dar venind în sprijinul lor cu diminuarea cotei de impozitare de la 0,1 la 0,09, practic acea reducere de 10% înseamnă în final o creştere de doar 3%“, a spus Mariana Budulan, directorul Direcţiei Publice de Venituri Târgu Jiu. Şefa instituţiei care se ocupă de colectarea impozitelor şi taxelor, precum şi a amenzilor, a făcut referire la bonificaţia de 10%, respectiv reducerea care se aplică celor care îşi plătesc impozitele pentru clăduri, terenuri şi autoturisme în primul trimestru al anului. Astfel, cetăţenii sunt invitaţi să îşi achite impozitele până la 31 martie pentru a nu fi afectaţi prea mult de creşterea de taxe din 2016. Viceprimarul din Târgu Jiu, Aurel Popescu, a declarat că decizia a fost luată după ce au fost realizate mai multe analize pe categorii de bunuri în parte, dar şi având în vedere necesitatea realizării colectării într-un anumit grad pentru asigurarea nevoilor de finanţare ale bugetului local: „S-au făcut calcule. S-au făcut calcule pe fiecare componentă în parte: clădire, apartament, autoturism, terenuri, terenuri ocupate, terenuri libere, terenuri extravilane, terenuri intravilane. Fiecare în parte a trecut printr-o analiză foarte serioasă, fiecare dintre aceste componente la care se calculează impozite şi taxe care stau la baza bugetului local“, a spus Aurel Popescu, viceprimarul municipiului Târgu Jiu. O veste bună pentru cetăţenii municipiului Târgu Jiu este că impozitele pentru autoturisme vor rămâne neschimbate.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS