6.2 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjAnchetă extinsă în dosarul ex-primarului din Bâlteni

Anchetă extinsă în dosarul ex-primarului din Bâlteni

Gheorghe Păsărin a făcut afaceri şi cât a fost primar (FOTO: Eugen Măruţă)
Gheorghe Păsărin a făcut afaceri şi cât a fost primar (FOTO: Eugen Măruţă)

Două din cele cinci persoane reținute de poliţişti într-un dosar care are legătură cu fostul primar al comunei gorjene Bâlteni, Gheorghe Păsărin, în prezent arestat, vor fi cercetate sub control judiciar, iar celelalte trei vor fi cercetate în libertate. Potrivit Inspectoratului de Poliţie al Judeţului (IPJ) Gorj, cele cinci persoane sunt administratori de firmă din Târgu Jiu şi comuna Aninoasa şi făceau parte dintr-un grup care folosea documente fiscale fictive pentru diminuarea profitului la firme şi implicit a impozitelor datorate statului. Prejudiciul în acest dosar se ridică la 2,8 milioane de lei.
Pe 24 martie 2015, poliţiştii din cadrul IPJ Gorj, sub coordonarea procurorilor din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Gorj, au efectuat 21 de percheziţii domiciliare la persoane bănuite de comiterea infracţiunii de evaziune fiscală. Din cercetări a reieşit faptul că, în perioada 1 iulie 2011 – 30 noiembrie 2014, cei în cauză ar fi înregistrat documente fictive în evidenţele contabile, în vederea diminuării profitului şi sustragerii de la plata impozitelor.
Potrivit lui Lucian Stroe, purtătorul de cuvânt al IPJ Gorj, vineri, 6 noiembrie, procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Craiova au reţinut pentru 24 de ore cinci persoane bănuite de evaziune fiscală. Vineri, judecătorii Parchetului Curţii de Apel Craiova au decis să nu solicite arestarea preventivă a celor cinci suspecţi din dosarul de evaziune fiscală în care este anchetat şi fostul primar din Bâlteni, Gheorghe Păsărin. Doi dintre inculpaţi se află sub control judiciar pentru că au achitat parţial prejudiciul, iar trei vor fi cercetaţi în libertate pentru că au plătit integral prejudiciul stabilit de anchetatori.
„Cercetările faţă de cei cinci inculpaţi se efectuează sub aspectul săvârşirii infracţiunii de evaziune fiscală. Se fac cercetări şi faţă de inculpatul Păsărin Gheorghe care, în calitate de administrator la SC PAMACONS SRL, a înregistrat în contabilitate mai multe facturi fictive, prejudiciind bugetul de stat cu suma de 1.150.000 de lei. După reţinere, faţă de inculpaţii Cioată Vasile şi Popescu Antilina, care au achitat parţial prejudiciul, s-a dispus măsura controlului judiciar. Inculpaţii Ungureanu Ion, Popovici Sorin Marius şi Tiştere Vasile au achitat integral prejudiciul“, a precizat Tena Tulitu, purtătorul de cuvânt al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Craiova.

Gheorghe Păsărin, judecat în stare de arest

Fostul primar al comunei gorjene Bâlteni, Gheorghe Păsărin, este judecat în stare de arest preventiv într-un dosar în care este acuzat de comiterea a 17 infracţiuni. Conform Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Craiova, Gheorghe Păsărin este acuzat de săvârşirea următoarelor infracţiunii: conflict de interese, luare de mită în formă continuată, abuz în serviciu, fals intelectual, instigare la abuz în serviciu, instigare la fals intelectual, participaţie improprie la infracţiunea de fals intelectual, fals în declaraţii, uz de fals şi delapidare. Potrivit rechizitoriului, în calitate de primar al comunei Bâlteni, a implicat primăria în mai multe tranzacţii ilegale, una dintre acestea vizând reabilitarea bisericii din localitatea Peşteana Jiu. Edilul ar fi solicitat suma de 10.000 de lei pentru a aproba fondurile necesare reparaţiei bisericii.
„În perioada 28 iunie 2012 – aprilie 2013, a semnat ordinele de plată împreună cu martora M.I.V., virând în mod repetat la SC S SRL, administrată de P.M., prin intermediul Parohiei Peşteana Jiu, suma de 360.509 lei în baza contractului de reabilitare a Bisericii «Sfântul Nicolae». Din sumele virate către Primăria Bâlteni, suspectul P.O., la solicitarea inculpatului Păsărin Gheorghe, la sfârşitul anului 2012 şi începutul anului 2013, i-a dat în două tranşe suma de 10.000 de lei pentru a continua finanţarea lucrărilor“, potrivit procurorilor din Craiova.
Ex-primarul mai este acuzat că s-a implicat şi în punerea abuzivă în posesie cu mai multe terenuri a unor rude ale unor funcţionari ai primăriei sau rude ale viceprimarului Dumitru Oprea. Pământurile au fost ulterior răscumpărate de primăria condusă de Gheorghe Păsărin. Acesta este vizat şi în alt dosar penal în care este acuzat de fals intelectual, uz de fals, abuz în serviciu şi complicitate la infracţiunea de spălare a banilor. Păsărin este suspectat că, în calitate de primar şi ordonator principal de credite, ar fi aprobat achiziţionarea de către primărie, în mod nereal, a cantităţii de 1.800 de tone de nisip, de la firma care i-a aparținut viceprimarului din Bâlteni, Dumitru Oprea. Gheorghe Păsărin a devenit primar la Bâlteni după ce a fost om de afaceri în localitate.
Eugen Măruţă

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS