3.9 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjZero lei la rectificare pentru şapte primării

Zero lei la rectificare pentru şapte primării

Vili Pasăre, primarul  comunei Dragoteşti (Foto: Eugen Măruţă)
Vili Pasăre, primarul
comunei Dragoteşti (Foto: Eugen Măruţă)

Trezoreria Gorj a distribuit cei peste șapte milioane de lei alocaţi judeţului la rectificare, pentru echilibrarea bugetelor locale din cele 70 de comune şi oraşe.
În urma repartizării sumei de 7.397.000 de lei, au rămas nu mai puţin de şapte localităţi care nu au primit deloc bani. Este vorba de comunele: Cătunele, Câlnic, Dragoteşti, Fărcăşeşti, Mătăsari, Stoina şi Urdari.
Sume mai mari, de peste 200.000 de lei, au primit următoarele localităţi: Novaci, Tismana, Băleşti, Crasna, Drăguţeşti, Plopşoru, Runcu şi Ţânţăreni.
Cele mai multe fonduri au fost repartizate comunei Băleşti – 309.000 de lei, în timp ce Primăria Târgu Jiu, reşedinţă de judeţ, a beneficiat de doar 15.000 de lei.
Există şi oraşe, de exemplu, care au primit la rectificare câteva mii de lei.

Aşteaptă bani la următoarea rectificare

Primarul comunei Dragoteşti, Vili Pasăre, a declarat că este nemulţumit că nu a primit nici un leu, însă deja s-a obişnuit cu sistemul de calcul folosit de Trezorerie. În general, localităţile care au pe raza lor exploatări miniere sunt ocolite de fonduri la astfel de rectificări. Punctaje mari şi şanse sporite să primească mulţi bani au primăriile care au accesat fonduri europene şi au nevoie de cofinanţare pentru derularea proiectelor respective. „Aceasta este formula aplicată de Finanţele Publice, de Trezorerie. Nu avem ce să mai facem. Normal că nu e nimeni mulţumit când primeşte zero lei, cum se spune, dar aceasta este formula de calcul şi o acceptăm. Suntem primării în zone miniere şi nu suntem luate în calcul. Nu este o problemă acum, pentru că nici nu au fost aşa de mulţi bani, dar va fi o problemă dacă vom fi ocoliţi şi la rectificarea de la sfârşitul lunii, începutul lunii decembrie. Avem nevoie mare de bani pentru iluminatul public, iluminatul festiv, acţiunile sociale de sărbători, proiecte. Nu putem totuşi să stingem becul şi să plecăm acasă. Fără să fii specialist, nu ai cum să nu vezi că de ani întregi comuna Băleşti primește cei mai mulți bani. Şi acum a fost la fel. Şi cu Bustuchin era la fel, dar a primit mai puţin de data asta“, a declarat Vili Pasăre, primarul comunei Dragoteşti.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS