12.3 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljPompierii au făcut un exerciţiu în caz de cutremur în Craiova

Pompierii au făcut un exerciţiu în caz de cutremur în Craiova

Pompierii din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Dolj au făcut, ieri, în Craiova, un exercițiu prin care au încercat să afle cum se descurcă Sistemul Judeţean de Management al Situaţiilor de Urgenţă în cazul unui cutremur. La acest amplu exercițiu au participat, alături de pompierii doljeni, polițiști, jandarmi, ofițeri de la telecomunicații speciale, Serviciul de Ambulanță Dolj, ambulanțe ale SMURD, Centrul de Educare Canină sau Crucea Roşie.
Autoritățile au pus la punct un scenariu în care municipiul Craiova ar fi fost lovit de un cutremur cu magnitudinea de 7,4 grade, în urma căruia Universitatea din Craiova, Teatrul Naţional, Colegiile „Elena Cuza“ și „Carol I“, Spitalul de Urgenţă Craiova și Spitalul „Victor Babeş“ ar fi fost avariate, ca și pasajul suprateran şi subteran. De asemenea, ar fi  suferit avarii clădirile Uzinei Ford, ale Pangroup și sediul CEZ. În plus, ar fi fost avariate zeci de blocuri de locuințe din cartierele Brazda lui Novac și Rovine.
De asemenea, ar fi fost înregistrate incendii, avarii la rețeaua de apă, cea de gaze naturale, dar și străzi blocate de dărâmături. În urma cutremurului, 348 de persoane au fost rănite, din care cel puţin șapte la Spitalul „Victor Babeş“, iar alte 26 de persoane au suferit arsuri în urma incendiilor.
Echipajele salvatorilor s-au concentrat la Spitalul „Victor Babeş“, unde, la etajul patru al clădirii principale, s-a prăbușit scara, iar cinci persoane au reușit să se refugieze pe acoperişul clădirii. Alte zece persoane au fost rănite.
Ca și cum nu era de ajuns, șase recipiente cu diferite substanţe chimice utilizate în laborator s-au răsturnat, existând pericolul contaminării unității sanitare. De asemenea, în urma unei replici a cutremurului, alte șapte persoane au rămas blocate în liftul principal al clădirii spitalului. Două dintre cele șapte persoane erau diabetice, motiv pentru care se impunea salvarea imediată a acestora. Problemele nu s-au oprit aici, pentru că echipele de căutare – salvare au observat că planşeul între nivelul 1 şi 2 dintr-o altă clădire a spitalului s-a prăbușit, iar conductele de apă şi canalizare, rețeaua electrică și cea de gaze de pe Calea Bucureşti au fost avariate. Între timp, pompierii au descoperit sub dărâmături trei persoane, așa că au apelat la ajutorul câinilor de salvare ai Centrului Naţional de Educare Canină. De asemenea, în urma fisurării unei conducte de gaze, în clădirea principală a spitalului s-a produs o explozie urmată de un incendiu. În final, toate victimele aflate în pericol au fost salvate.
Potrivit reprezentanților ISU Dolj, în perioada următoare vor fi analizate rezultatele exercițiului de ieri și vor fi făcute propuneri pentru îmbunătăţirea cooperării forţelor care au participat.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS