7 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljPeste 900 de doljeni îşi caută loc de muncă peste hotare prin Eures

Peste 900 de doljeni îşi caută loc de muncă peste hotare prin Eures

Tot mai mulţi doljeni aleg un loc de muncă dincolo de graniţele ţării. Doar în acest an, în perioada ianuarie – septembrie 2015, au apelat la serviciile consilierului biroului Eures, din cadrul Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Dolj, 901 persoane aflate în căutarea unui loc de muncă.
„Este vorba despre persoane nou-înregistrate în baza de date pentru muncă în străinătate. Tot în această perioadă, 109 doljeni au obţinut contracte de muncă în străinătate“, a precizat Alina Ghercioiu, purtător de cuvânt al AJOFM Dolj. Cei mai mulţi doljeni care au plecat în străinătate cu contract de muncă, 86, au ales Spania, ca muncitori necalificaţi în agricultură, la cules de căpşune. Alţi opt doljeni au plecat în Germania cu contract de muncă, şase în domeniul hotelier-gastronomic şi doi ca factori poştali. Şi în Marea Britanie muncesc trei doljeni selectaţi prin Eures, ca infirmieri, în Danemarca – trei persoane ca muncitori necalificaţi în agricultură, culegători de mazăre; o persoană în Suedia ca dulgher şi opt în Israel, în construcţii.
Din datele oferite de reprezentanţii AJOFM Dolj, pe 3 noiembrie, erau vacante 2.036 de locuri de muncă în străinătate. Cele mai multe, peste 800 – în Spania, 400 în Portugalia, 330 în Marea Britanie, 182 în Cehia, 127 în Germania, 127 în Suedia, 50 în Ungaria, zece în Finlanda, trei în Belgia, trei în Polonia, două în Norvegia şi unul în Irlanda. Data-limită pentru aplicare variază de o ţară la alta. Pentru Suedia, de exemplu, cele mai multe locuri de muncă vacante au avut ca termen-limită de aplicare data de 4 noiembrie, iar pentru alte locuri de muncă, miercuri, 5 noiembrie, a fost ultima zi. Şi cei interesaţi să aplice pentru locurile de muncă din Finlanda trebuie să ştie că data-limită este 13 noiembrie, iar pentru Belgia – 30 noiembrie. Cei care vor să profeseze ca tehnicieni dentari în Irlanda trebuie să ştie că data-limită de aplicare este 26 noiembrie.
„Persoanele interesate pot solicita informaţii suplimentare şi detalii despre oferte de la consilierul EURES sau pot accesa portalul Eures România, www.eures.anofm.ro, unde pot vizualiza toate ofertele de locuri de muncă din spaţiul Uniunii Europene, precum şi detalii despre fiecare ofertă, referitoare la condiţiile pe care aplicantul trebuie să le îndeplinească, cerinţe de cunoaştere a unei limbi străine, salariul oferit, durata contractului, mod de aplicare sau termen-limită de aplicare. De regulă, se aplică prin trimiterea unui CV completat în limba solicitată de angajator la adresa de e-mail specificată, anterior datei-limită de expirare a ofertei. După această dată, angajatorul va face o preselectare a CV-urilor primite, iar candidaţii preselectaţi vor fi contactaţi telefonic sau prin e-mail în vederea stabilirii detaliilor legate de desfăşurarea interviului.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS