13.7 C
Craiova
luni, 13 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalDolj„Baciul“ a fost eliberat din penitenciar

„Baciul“ a fost eliberat din penitenciar

Gheorghe Popescu a fost eliberat ieri din penitenciar, printr-o hotărâre a Tribunalului Ilfov
Gheorghe Popescu a fost eliberat ieri din penitenciar, printr-o hotărâre a Tribunalului Ilfov

Judecătorii de la Tribunalul Ilfov au hotărât ieri să-l elibereze condiționat din penitenciar pe Gheorghe Popescu, alintat de suporteri „Baciul“, fostul căpitan al echipei naționale de fotbal a României. Gheorghe Popescu a fost condamnat pe 4 martie, anul trecut, la trei ani și o lună de închisoare în dosarul „Transferurilor“, alături de George Copos, MM Stoica, Cristi Borcea, Ioan şi Victor Becali, Jean Pădureanu şi Gigi Neţoiu.
Potrivit procurorilor DNA, ancheta făcută în acest dosar a vizat numai 12 transferuri internaţionale ale unor jucători români de fotbal din perioada 1999-2005, deşi, după cum au explicat procurorii, au vrut să verifice mai multe transferuri. „Precizăm că DNA a solicitat date vizând mai multe transferuri internaţionale, dar nu toate statele au răspuns solicitărilor. Aceste 12 transferuri sunt complet documentate, arătând realitatea în mod indubitabil“, se menţionează în rechizitoriul întocmit.
În două dintre aceste transferuri, cel al jucătorului Lucian Sânmărtean (august 2003) de la Gloria Bistriţa la clubul grec Panathinaikos Atena şi cel al lui Florin Bratu (septembrie 2003) de la Rapid Bucureşti la Galatasaray Istanbul, Turcia, a fost implicat şi Gheorghe Popescu, acesta fiind acuzat de comiterea infracţiunilor de înşelăciune, evaziune fiscală şi spălare de bani.
Acuzaţiile procurorilor au vizat nedeclararea unor sume de bani din transferurile fotbaliştilor. De exemplu, procurorii anticorupție au stabilit că transferul jucătorului Florin Bratu s-a făcut pentru suma de 2.750.000 de dolari, însă suma declarată de Gheorghe Copos drept venituri obţinute din transfer a fost de numai 100.000 de dolari. Din cele 2,7 milioane de euro, 1,6 milioane au ajuns la Gheorghe Popescu, care a declarat că 600.000 de dolari reprezintă un împrumut contractat de la Rapid Bucureşti, iar un milion de dolari ar fi reprezentat o datorie de 650.000 de dolari a echipei turce, plus un fel de primă de 350.000 de dolari. Procurorii au susținut însă că, în acest fel, un milion de dolari a fost „spălat“ și a ajuns în buzunarele lui Ioan Becali. Pe parcursul anchetei, Gică Popescu a achitat suma de 1.330.000 de lei drept impozit pentru venitul de un milion de dolari.
În martie, anul trecut, toți inculpații au fost găsiți vinovați și condamnați. George Copos a fost condamnat la trei ani şi opt luni de închisoare, MM Stoica – la trei ani şi şase luni, Cristi Borcea – la şase ani şi patru luni, Ioan Becali – la şase ani şi patru luni, Victor Becali – la patru ani şi opt luni, Jean Pădureanu – la doi ani şi patru luni, Gică Popescu – la trei ani şi o lună, iar Gigi Neţoiu – la trei ani şi patru luni de închisoare.
La începutul lunii octombrie, Judecătoria Sectorului 4 București a admis o propunere de eliberare condiționată a lui Gheorghe Popescu, însă hotărârea instanței a fost contestată de procurorii DNA. Ieri, Tribunalul Ilfov a hotărât să respingă contestația procurorilor, astfel că Gheorghe Popescu a fost eliberat din penitenciar după ce a executat un an și opt luni din pedeapsa primită.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS