22 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljTomograf și angiograf noi la Spitalul de Urgență Craiova

Tomograf și angiograf noi la Spitalul de Urgență Craiova

Radiologia celui mai mare spital din Oltenia a rămas mult în urmă. De multe ori, de aparatura de aici depinde corectitudinea diagnosticului scris pe fișele bolnavilor. În prezent, pentru tomograf sunt liste de așteptare până în martie anul viitor. Secția trece acum prin unele schimbări. În două săptămâni, un tomograf nou o să înceapă să funcționeze aici. Este pe drum și un nou angiograf.

Aparatura din Secția de Radiologie a Spitalului Județean de Urgență (SJU) Craiova este veche de când s-a înființat unitatea sanitară. Asta i-a făcut pe unii bolnavi, de-a lungul anilor, să evite să își mai facă investigații aici. În aceste zile, Secția de Radiologie trece prin schimbări. Un aparat de radiologie vechi de 40 de ani a fost dezmembrat. În locul acestuia va fi adus un angiograf nou care a fost obținut pe fonduri europene. Pacienții cu tumori abdominale vor beneficia de tratament modern. „Zilele trecute a început scoaterea unui aparat de radiologie vechi care era acolo de când a fost făcut spitalul. În locul acestuia va fi adus un angiograf nou, obținut în urma unui proiect de cercetare între spital, Academia Română și Ministerul Sănătății. Este vorba de un proiect câștigat la nivel național pe fonduri europene. În spital mai avem un angiograf pe care se lucrează însă o anumită patologie. Cel care urmează să fie montat o să fie folosit pentru pacienții cu tumori abdominale, cu cancer hepatic și cancer de colon“, a explicat dr. Bogdan Fănuță, managerul SJU.

„Sperăm ca anul viitor să schimbăm toată tehnica de radiologie“

Una dintre încăperile Secției de Radiologie a fost amenajată special pentru ca în două săptămâni să înceapă să funcționeze și un nou tomograf. Pentru acest lucru este nevoie de obținerea mai multor autorizații, iar spitalul așteaptă ca zilele acestea să o primească pe ultima. „Computerul tomograf nou va diagnostica tumorile hepatice, iar angiograful ne va ajuta să facem tratament intratumoral, adică tratamentul o să ajungă la nivelul tumorii“, a adăugat managerul spitalului.
Proiectul prin care a fost câștigat angiograful asigură și medicamentele, și substanțele necesare pentru tratarea bolnavilor. În funcție de experiența câștigată de medici, diagnosticarea și tratamentul pot fi extinse și către alt timp de tumori. Problema este că din cauza mutării și înlocuirii aparatelor din Secția de Radiologie mai apar întârzieri la investigațiile pacienților. „Până când lucrurile o să fie puse la punct, pacienții trebuie să înțeleagă că este posibil să nu poată face investigațiile de care au nevoie la o anumită oră și poate o să le facă mai târziu. Aparatele vechi trebuie înlocuite cumva. Sperăm ca anul viitor să schimbăm toată tehnica de radiologie, astfel încât să numai fie nevoie să ne plimbăm cu caseta cu rezultatul dintr-o parte în alta și să obținem imagini digitale care să fie încărcate automat în sistemul spitalului. În urmă cu trei luni și jumătate a fost realizată cablarea laboratorului de radiologie la rețeaua spitalului, iar rezultatele de la tomograf, RMN și alte aparate de radiologie nu o să se mai dea pe hârtie, ci o să poată să fie văzute automat din fiecare secție. Așa se eficientizează munca și timpul de lucru. În plus, pentru service-ul aparatelor nu mai este nevoie să vină firmele de la București. Aparatele sunt conectate la internet, astfel încât să se poată rezolva problemele de oriunde din țară“, a adăugat dr. Bogdan Fănuță.

„Liste de așteptare pentru tomograf până în martie anul viitor“

Conducerea spitalului spune că după 40 de ani în care tehnica de aici nu a fost schimbată încep să se facă pași. „Spitalul are nevoie de aparatură. Urmează să mai achiziționăm și alt computer tomograf care să deservească pacienții bolnavi de cancer, astfel încât să numai fie programați peste trei sau cinci luni. Până la sfârșitul acestui an o să achiziționăm tomograful acesta care să deservească spitalul și ambulatoriul. Acum avem liste de așteptare pentru tomograf până în martie anul viitor. Zilele acestea s-a publicat achiziția unui nou aparat de rezonanță magnetică nucleară şi un aparat de anestezie, el care ne permite să facem rezonanță magnetică și copiilor sau pacienților claustrofobi, având în vedede că uneori un RMN poate să dureze și o oră. Până în 2016 ne dorim să îl montăm. Puține centre din țară dispun de acest aparat“, a completat managerul spitalului.

Mai multe secții au primit ecograf

Pe lista aparaturii recent achiziționate figurează și ecografe pentru mai multe secții din spital. Până acum existau doar două ecografe în Secția de Radiologie și toți pacienții erau programați în funcție de acestea. A fost cumpărat un ecograf pentru mamografie pentru pacientele cu cancer de sân. Înainte exista doar unul, iar pacientele erau înscrise pe liste de așteptare. Și pentru pacienții din Clinicile de Cardiologie și Terapie Intensivă a fost adus câte un ecograf. „Terapia Intensivă fiind pe două etaje, mai are nevoie de alt ecograf ca să nu mai plimbăm aparatul cu liftul. Mai este nevoie de unul în sălile de operație de la Clinica de Urologie, dar și în cea de Neurologie. Este cert că o să vină cât mai curând“, a spus dr. Fănuță.
Secția de Terapie Intensivă are nevoie de înlocuirea aparaturii de ventilație și monitorizare, care este de zece ani în secție și se defectează tot mai des. În 2016, prioritatea este ca în UPU să ajungă un aparat de radiologie clasică, iar două astfel de aparate să fie amplasate chiar în Secția de Radiologie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS