10.1 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljFrații Mihăilescu rămân în Penitenciarul Pelendava

Frații Mihăilescu rămân în Penitenciarul Pelendava

Instanța de judecată a hotărât ca frații Ion și Nicolae Mihăilescu să mai stea  câteva luni în penitenciar (FOTO: ziaruldecalafat.ro)
Instanța de judecată a hotărât ca frații Ion și Nicolae Mihăilescu să mai stea
câteva luni în penitenciar (FOTO: ziaruldecalafat.ro)

Condamnați la câte patru ani de închisoare într-un dosar privind returnări ilegale de TVA în valoare de aproximativ 20 de milioane de lei, oamenii de afaceri craioveni Ion și Nicolae Mihăilescu au cerut instanței, fără succes însă, eliberarea condiționată din Penitenciarul Pelendava.

Oamenii de afaceri Ni­colae şi Ion Mi­hă­i­­lescu au fost con­damnați definitiv la câte patru ani de închisoare pe data de 17 martie 2014, într-un dosar privind comiterea infracțiunilor de asociere în vederea săvârşirii de infracţiuni, înşelăciune, evaziune fiscală și spălare de bani.
Anchetatorii au reţinut că oamenii de afaceri Nicolae şi Ion Eugen Mihăilescu, ajutaţi de Dan Stoica, Vasile David, Stela Băeţică şi Cristina Coţofană, au derulat, în perioada 2001-2002, o serie de tranzacţii comerciale fictive, prin care au păgubit bugetul de stat. Cei şase inculpaţi, în calitate de asociaţi, acţionari, administratori ori salariaţi la SC Extensiv Com SRL, SC Exterra SRL, SC Zahărul SA Calafat, SC Exerv SRL, SC Exalcom SRL şi SC Dongen Com SRL din Craiova, au fost acuzaţi că au iniţiat, desfăşurat şi determinat încheierea unor documente fictive care atestau achiziţionarea de utilaje pentru suma de aproximativ 60 de milioane de lei, în baza cărora au solicitat şi obţinut de la DGFP Dolj rambursări şi compensări ilegale de TVA şi alte obligaţii fiscale în valoare de aproximativ 20 de milioane de lei.
Inculpații au fost deferiți justiției în iulie 2006, iar în octombrie 2012, la aproape şase ani de la trimiterea în judecată, judecătorii doljeni s-au pronunţat. Fraţii Mihăilescu au fost condamnaţi la câte zece ani de închisoare pentru infracţiunile comise, Dan Stoica – la şase ani, Vasile David – la trei ani, iar Stela Băeţică – la doi ani. Faţă de Cristina Coţofană s-a dispus încetarea procesului penal. A urmat apelul, iar în martie, anul trecut, Curtea de Apel Craiova a dat o sentinţă definitivă în acest dosar.
Instanţa a admis apelurile formulate de cei cinci inculpaţi condamnaţi şi a hotărât să le reducă pedepsele. De data aceasta, Nicolae şi Ion Mihăilescu au fost condamnaţi la câte patru ani de închisoare, Stoica la doi ani, iar Vasile David la un an de închisoare. În schimb, Stela Băeţică a fost achitată.
În cursul lunii octombrie, după ce au executat aproximativ un an și jumătate de închisoare, la care se adaugă și cele zece luni de arest preventiv (de pe 20 februarie 2006 până pe 22 decembrie 2006), frații Nicolae şi Ion Mihăilescu au cerut instanței de judecată eliberarea condiționată.
Joi, pe 29 octombrie, Judecătoria Craiova a respins cererea lui Ion Mihăilescu și a fixat termen pentru reînoirea cererii pentru data de 16 mai 2016. O zi mai târziu, pe 30 octombrie, aceeași instanță a respins și acțiunea lui Nicolae Mihăilescu și a fixat ca termen pentru reînoirea cererii data de 15 aprilie 2016.

Sechestru pe bunurile condamnaților

După condamnarea in­cul­paților din acest dosar, Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice (AJFP) Dolj a cerut în instanță instituirea sechestrului pe bunurile celor patru inculpați condamnați la închisoare cu executare, dar și pe bunurile Stelei Băețică. Curtea de Apel Craiova a admis apelul Fiscului și a dispus „înfiinţarea sechestrului asigurător pe bunurile mobile şi imobile ale pârâţilor, după cum urmează: Mihăilescu Ion – până la concurenţa sumei de 7.779.350 de lei, Mihăilescu Nicolae – până la concurenţa sumei de 7.779.350 de lei, Stoica Dan – până la concurenţa sumei de 5.203.274 de lei, David Vasile – până la concurenţa sumei de 2.376.897 de lei, Băeţică Stela – până la concurenţa sumei de 199.179 de lei“. Sechestrul a fost înființat pe bunurile condamnaților până la concurența sumei totale de 23.338.050 de lei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS