10.6 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljDatornici, nedatornici stau în frig

Datornici, nedatornici stau în frig

Stau în frig de săptămâni bune, SC Termo Craiova nu le dă căldură din cauza datoriilor pe care asociația le are. Spun că ei și-au plătit întreținerea, dar banii nu au ajuns la furnizor, pentru că fac parte dintr-o asociație cu mari probleme. În această situație sunt și din cauza vecinilor rău-platnici.

Este vorba de puținii proprietari din Asociația nr. 24 Craiovița Nouă care mai sunt branșați la sistemul centralizat de încălzire al orașului. Au mai rămas unu, doi, cel mult patru în fiecare dintre cele 11 scări arondate asociației.
În blocul 66 D1 mai sunt patru apartamente care primesc căldură de la Termo. Proprietarii sunt persoane vârstnice și se plâng că nu mai suportă frigul din locuință. Spun că și-au rupt din pensie, au plătit întreținerea, iar acum stau în frig din cauza vecinilor, care, în loc să plătească întreținerea, și-au strâns banii, și-au pus centrale și au scăpat și de datorii. Acest lucru s-a putut întâmpla doar cu complicitatea așa-zisei administratoare, care le-a dat adeverință de la asociație că nu figurează cu datorii și au putut în acest fel să treacă de la sistemul centralizat de încălzire pe centrale de apartament.
„Nu știm ce să facem. Înghețăm de frig în propria casă“, se plâng locatarii. Sunt îmbrăcați cu haine groase, iar temperatura din apartamente este apropiată de cea din casa scării. Uitați-vă la mine, sunt bolnavă, operată la picior și stau în frig. Ce vină am eu că nu și-au plătit unii întreținerea sau că Tamara (fostul administrator al asociației – n.r.) nu plătește banii la Termo. O să mă plimb cu autobuzul prin oraș, că e gratis și e cald în el și vin seara acasă și mă culc în frig“, se plânge Anica Vasile, proprietara apartamentului 9 din blocul 66 D1.
Nu este singura în această situație. Cu ochii în lacrimi, altă locatară spune că are de suferit, deși și-a rupt din pensie să plătească la asociație. „Noi am plătit la asociație din pensia asta, mică, iar alții au fost deștepți, și-au pus bani deoparte pentru centrale și acum stau în căldură. Tamara le-a dat adeverință, s-au dus cu ea la Termo și așa s-au debranșat. Nu plătea nici curentul, nici gazele. Acum ni le-am tras singuri pe casa scării. E vai de noi, nu primim căldură. În asociația asta este dezastru“, se plânge Mariana Țistea, proprietara apartamentului opt din același bloc. În aceeași situație este și Sița Mircea. Din cauza datoriilor pe care le are asociația, femeia stă în frig, deși este bolnavă.

Adeverințe false, cum că ar fi cu întreținerea la zi

Din cauza datoriilor, SC Termo Craiova SRL le-a ridicat aparatele de măsură din scara blocului, imediat după încheierea sezonului rece care a trecut. De la acel moment, proprietarii din Asociația nr. 24 Craiovița Nouă nu beneficiază nici de apă caldă. Este o întreagă culpă, vinovați sunt și proprietarii care nu și-au plătit întreținerea, dar și fostul administrator care le cere bani pentru utilități, dar pe care nu-i duce niciodată la furnizori, profitând de credulitatea multor locatari.
În plus, sunt proprietari care au primit adeverințe cum că nu ar avea datorii la întreținere, și-au pus centrale, dar furnizorul de căldură al orașului nu-i scoate de pe listele celor care primesc căldură din sistemul centralizat, fiindcă a constatat că acele adeverințe sunt false. Prin urmare, vor ajunge să plătească pentru consumul de gaze, dar și către furnizorul de căldură al orașului.
„Eu am dat banii de înmormântare să-mi pun centrală și acum la Termo nu vor să mă scadă. Ce mă fac eu, plătesc și la centrală, și la Termo? Mi-a dat Tamara adeverință, dar la Termo îmi spune că asociația are mari datorii“, a spus Eugenia Dobre, o locatară din Asociația nr. 24 Craiovița Nouă.

Nu plătesc, nu au căldură

Reprezentanții SC Termo Craiova SRL le-au promis craiovenilor care sunt într-o astfel de situație că le va furniza căldură, doar după ce vor încheia convenții individuale cu furnizorul. În plus, aceștia reamintesc că i-au avertizat pe marii datornici că nu vor avea căldură în această iarnă dacă nu-și plătesc datoriile.
„Cu acești proprietari s-a discutat despre posibilitatea încheierii convențiilor individuale. Doar în aceste condiții vor primi căldură, iar persoanele vinovate de situația asociației trebuie să răspundă conform normelor legale. Noi am spus  clar că asociații precum cea din Craiovița nu vor primi căldură“, a precizat Maria Somnea, administratorul judiciar al SC Termo Craiova SRL, în cadrul emisiunii „Viața la Bloc“, de la AlegeTV.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS