8.9 C
Craiova
vineri, 29 mai, 2020
Știri de ultima oră Local Dolj Apa de ploaie s-a infiltrat în facturile asociațiilor

Apa de ploaie s-a infiltrat în facturile asociațiilor

Compania de Apă Oltenia (CAO) trece peste hotărârile Consiliului Local Craiova și facturează asociațiilor de proprietari apa de ploaie, deși în Regulamentul serviciilor de alimentare cu apă și de canalizare, aprobat printr-o hotărâre de consiliu local, se spune clar: „Pentru utilizatorii casnici — persoane fizice și asociații de proprietari/locatari nu se facturează apă meteorică“.

Într-o astfel de situație sunt mai multe asociații de proprietari din Craiova, care au firme în asociație, dar una singură a ripostat la acest mod de facturare, și anume Asociația de proprietari Bloc Romarta.
„Cu toate că legislația interzice explicit Companiei de Apă să factureze apa meteorică asociațiilor de proprietari, aceasta ne facturează, pe motiv că au identificat un spațiu comercial în blocul Romarta. Soluția legală, pe care le-am și indicat-o în adresa din februarie, este să încheie contracte separate cu proprietarii spațiilor cu altă destinație decât cea de locuință și să le factureze lor servicii prestate. În acest sens este și HCL nr. 363/2013, care spune că refuzul proprietarului spațiului cu altă destinație de a încheia contracte cu furnizorii de utilități constituie contravenție (art. 34, alin. 1, lit. G, paragraf «pentru proprietarii spațiilor cu altă destinație decât cea de locuință», punctul 8)“, explică Petru Becheru, președintele Asociației de Proprietari Bloc Romarta.

CAO facturează tot asociațiilor

Ce-i drept, operatorul local, CAO, a cerut asociației la începutul anului o listă cu persoanele juridice care plătesc utilitățile la asociație și a primit-o, dar nu a depus nici un efort să încheie contract cu respectivele societăți.
Cu toate că asociația a avertizat operatorul de apă și canal să nu factureze apa meteorică, a preferat să  treacă tot pe factura asociației și consumul unei persoane juridice.
„Prin adresa nr. 158/6.01.2015, CAO a solicitat Asociației de Proprietari Romarta să transmită pentru persoanele juridice care plătesc utilitățile la asociație suprafața desfășurată, ocupată de acestea, precum și amprenta la sol a blocului, pentru a se face calculul suprafeței ce se va lua în calcul pentru facturarea apei meteorice (doar pentru persoanele juridice). Ca răspuns prin adresa nr.158/17.08.2015, Asociația de proprietari bloc Romarta a transmis către Compania de Apă Oltenia releveul spațiului comercial din Blocul Romarta care aparține SC Nico Stil. Cantitatea de 3,42 mc apă meteorică preluată în rețeaua de canalizare, cuprinsă în factura din 9.10.2015, emisă către asociație, este aferentă firmei SC Nico Stil și a fost calculată pentru o suprafață de 41,58 mp“, se arată într-un răspuns CAO.
În plus, directorul comercial al Companiei de Apă, Ana Bălăceanu, a precizat: „Analizăm această situație. Există și alte asociații în această situație, dar Asociația Romarta este singura care nu este de acord cu acest mod de facturare. Normal, firmele trebuie să vină către noi să ceară branșament separat și să facă un contract“.

Regulament

Iată ce prevede articolul nr. 216 din Regulamentul serviciilor de alimentare cu apă și de canalizare: „Pentru utilizatorii casnici — persoane fizice și asociații de proprietari/locatari precum și pentru calcularea suprafețelor utilizate în scop productiv-comercial cu specific agricol [—] nu se facturează apă meteorică. Pentru celelalte categorii de utilizatori, cantitățile de apă meteorică preluate de rețeaua de canalizare se vor stabili și factura conform prevederilor din prezentul regulament“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI DE ULTIMA ORĂ

ȘTIRI GdS

Rinitele alergice sezoniere afectează până la o treime din...

Polenul, dar și vegetația urbană, prin prezența plantelor alergizante (ambrozia) cresc riscul dezvoltării afecțiunilor alergice. Prevalența condițiilor alergice s-a mărit semnificativ în...

Modernizare mai scumpă pentru trei străzi din Craiova

Strada Plopului, Mesteacănului şi Trandafirului sunt trei străzi dintr-un pachet de 27 care vor fie modernizate pe acordul-cadru până la sfârșitul anului...