5.3 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjPeste 4.600 de fermieri vor primi despăgubiri pentru culturile afectate

Peste 4.600 de fermieri vor primi despăgubiri pentru culturile afectate

Peste 5.000 de hectare de culturi de porumb au fost afectate de secetă (Foto: Eugen Măruţă)
Peste 5.000 de hectare de culturi de porumb au fost afectate de secetă (Foto: Eugen Măruţă)

Peste 4.600 de fermieri din Gorj vor beneficia de compensaţii financiare pentru culturile afectate de seceta din această vară. În acest sens a fost aprobat un ajutor guvernamental la propunerea Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale. Ajutorul financiar va fi acordat producătorilor agricoli afectaţi grav de efectele secetei severe produse în perioada aprilie – septembrie 2015. Plăţile vor fi făcute până la finalul anului 2015. Potrivit Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie în Agricultură (APIA) Gorj, plata compensatorie se va acorda diferenţiat, în funcţie de procentul de calamitare înscris în procesele-verbale de constatare și evaluare a pagubelor și de categoria beneficiarului, având în vedere că în cazul persoanelor juridice costurile de producție sunt substanțial mărite.
„În urma monitorizării și evaluării situațiilor centralizatoare comunicate de către Instituția Prefectului Gorj și Direcția Județeană pentru Agricultură Gorj la Centrul Operativ pentru situații de urgență din cadrul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, a rezultat că sunt afectați 4.664 de fermieri, pe o suprafață totală de 5.830,47 hectare, dintre care; 5.060,27 hectare porumb, 161,91 hectare floarea-soarelui, 41,29 hectare soia, 195,45 hectare lucernă, 53,55 hectare fâneţe, 275,55 hectare păşune, 7,62 hectare legume, 1,27 hectare cartof şi 33,56 hectare plante de nutreţ“, a declarat Constantin Negrea, şeful APIA Gorj.

Cine beneficiază de despăgubiri

Beneficiarii ajutorului financiar sunt producătorii agricoli care îşi desfăşoară activitatea în producţia agricolă primară, respectiv producători agricoli persoane fizice şi juridice sau asociaţii. Aceştia trebuie să deţină procesul-verbal de constatare și evaluare a pagubelor, încheiat în perioada cuprinsă între 1 aprilie 2015 și 20 octombrie 2015, conform legislației pentru situațiile de urgență, asumat de semnatari și în care să fie înscrise cel puțin informaţii privind cultura, suprafaţă calamitată, precum şi procentul de calamitare de peste 30% şi să fie înregistraţi în evidenţele APIA cu cerere unică de plată aferentă anului 2015.
„Suprafața pentru care se acordă ajutorul de stat, aferentă fiecărei culturi, nu poate depăși suprafața determinată în urma controlului administrativ al cererii unice de plată pentru anul 2015. Se acordă plăți compensatorii pentru pierderile de venit survenite la următoarele culturi: porumb boabe, floarea-soarelui, soia, cartof, sfeclă de zahăr, legume în câmp, plante de nutreţ, pășuni și fânețe. Ajutorul de stat reprezintă o plată compensatorie care acoperă cel mult 20% din pierderea de venit de 100% aferentă culturilor menționate la art. 4, plată compensatorie diferenţiată în funcţie de procentul de calamitare înscris în procesele-verbale de constatare și evaluare a pagubelor. Beneficiarii prevăzuţi în actul normativ ale căror culturi au fost afectate de secetă severă şi care îndeplinesc condiţiile de eligibilitate depun la Centrul judeţean sau Centrele locale APIA, până pe 30 noiembrie 2015, o cerere de acordare a ajutorului, însoţită de următoarele documente: copie a B.I. – C.I. al solicitantului persoană fizică sau, după caz, împuternicire – procură notarială şi o copie a B.I. – C.I. a reprezentantului mandatat; copie a atestatului de producător, după caz; copie a certificatului de înregistrare la Oficiul Național al Registrului Comerțului sau Registrul naţional al asociaţiilor şi fundaţiilor sau a actului în baza căruia îşi desfăşoară activitatea, precum şi copie a B.I. – C.I. a împuternicitului sau reprezentantului legal; copie a procesului-verbal de constatare și evaluare a pagubelor; dovada coordonatelor bancare“, a mai spus Constantin Negrea.

Controale la beneficiari

În situația în care sumele aprobate depășesc resursele financiare disponibile prevăzute, valoarea sprijinului se va reduce proporțional pentru toți beneficiarii în vederea încadrării în suma totală aprobată. În anul 2016, APIA va efectua controale pe teren la beneficiarii persoane juridice care deţin bilanţ contabil, pe un eşantion de minimum 5%. În situaţia în care în urma acestor controale rezultă că pierderea de venit calculată pe baza datelor contabile este inferioară ajutorului de stat acordat, acesta se recuperează, cu dobânzi şi penalităţi calculate de la data încasării ajutorului, conform legislaţiei specifice.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS