10.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjCereri pentru acordarea subvenţiilor la motorină

Cereri pentru acordarea subvenţiilor la motorină

Agricultorii mai au doar câteva zile pentru depunerea cererilor de acordare a ajutorului  de stat pentru motorina folosită  (Foto: Eugen Măruţă)
Agricultorii mai au doar câteva zile pentru depunerea cererilor de acordare a ajutorului
de stat pentru motorina folosită (Foto: Eugen Măruţă)

Fermierii mai au la dispoziţie câteva zile pentru a depune cererile de rambursare pentru motorina utilizată la lucrările agricole în trimestrul al treilea al acestui an. Potrivit reprezentanţilor Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie în Agricultură (APIA) Gorj au termen până pe 31 octombrie să depună solicitări la sediul instituţiei. Beneficiari sunt persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale şi întreprinderile familiale, persoanele juridice, grupurile de producători, organizaţiile de producători şi federaţiile, organizaţiile de îmbunătăţiri funciare sau persoane fizice. Condiţia de bază este ca, în termen de 60 de zile lucrătoare de la data primirii notificării privind acordul prealabil pentru finanţare, dar nu mai târziu de data depunerii primei cereri trimestriale de acordare a ajutorului de stat prin rambursare, să se autorizeze ca persoane fizice autorizate sau întreprinderi individuale. Ajutorul de stat se acordă sub formă de rambursare a diferenţei dintre acciza standard şi acciza redusă (stabilită la 21 de euro pentru 1.000 de litri) pentru motorina utilizată la efectuarea lucrărilor mecanizate în agricultură.

Documente justificative

În vederea efectuării lucrărilor mecanizate în agricultură în sectoarele vegetal, zootehnic şi îmbunătăţiri funciare, în cursul fiecărui an calendaristic beneficiarii achiziţionează cantităţile necesare de motorină pe care le vor utiliza în acest scop şi solicită documentele fiscale de vânzare emise de vânzător pe numele beneficiarilor. Pentru fiecare an calendaristic, cantităţile necesare de motorină pot fi achiziţionate integral sau în tranşe, în funcţie de opţiunea beneficiarilor ajutorului de stat prin rambursare. Potrivit APIA, documentele fiscale eliberate de vânzători pentru cantităţile de motorină reprezintă documente justificative care însoţesc, în copie, fiecare dintre cererile de plată ale beneficiarilor ajutorului de stat prin rambursare. „Cantităţile de motorină aferente fiecărei cereri de plată, pentru care se acordă ajutor de stat prin rambursare se determină de către reprezentanţii centrelor judeţene ale APIA prin scăderea succesivă din totalul cantităţii înscrise pe aceste documente a cantităţilor de motorină aferente fiecărei cereri de plată, până la concurenţa cantităţilor totale anuale de motorină aprobate prin acordul prealabil de finanţare. Pentru fiecare an calendaristic, plata ajutorului de stat prin rambursare se solicită printr-un număr maxim de patru cereri de plată. Fiecare dintre aceste cereri cuprinde cantităţile de motorină declarate de solicitanţi ca fiind utilizate la lucrări mecanizate în perioada aferentă cererii, iar cantitatea totală de motorină aprobată anual în urma cererilor de plată pentru rambursare nu poate depăşi cantitatea totală de motorină prevăzută în acordul prealabil pentru finanţare. Cererile de plată se depun în condiţiile prevăzute de art. 8 din Hotărârea Guvernului nr. 1.174/2014. Pentru anul 2015, prima cerere de plată însumează cantităţile de motorină utilizate în trimestrele I şi II ale anului 2015. APIA determină cantităţile de motorină pentru care se acordă trimestrial ajutorul de stat sub formă de rambursare, precum şi valoarea acestuia, în limita cantităţilor totale anuale aprobate prin acordul prealabil pentru finanţare prin rambursare şi a bugetului anual aprobat cu această destinaţie în bugetul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale“, potrivit APIA Gorj.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS