22 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljRegal al meșteșugurilor populare în Piața „Mihai Viteazul“

Regal al meșteșugurilor populare în Piața „Mihai Viteazul“

Aproximativ 150 de iscusiți meșteri populari din 27 de județe ale țării au poposit, în acest sfârșit de săptămână, în Piața „Mihai Viteazul“ din Craiova, la cea de-a XXXVIII-a ediție a Târgului Meșterilor Populari.
Produse de artă românească realizate de ţesători, iconari, olari, cojocari, artizani în prelucrarea lemnului, pielăritului, împletitului, metalelor preţioase, creatori de costume populare le oferă craiovenilor, în aceste zile, cu ocazia Târgului Meșterilor Populari, bucuria reîntâlnirii cu produsul artizanal tradiţional, aparţinând patrimoniului românesc.
De la costume populare la ceramică, obiecte casnice, textile, împletituri, ouă încondeiate, icoane pe lemn şi sticlă, scoarţe ţărăneşti, piese de port, tablouri lucrate în tehnica goblenului, obiecte din metale preţioase, produse alimentare tradiţionale cum ar fi afumături şi brânză de Sibiu, cârnaţi, şuncă, caltaboşi, toate sunt prezente în spațiul expozițional rezervat meșterilor populari. Nu lipsesc de la întâlnire nici apicultorii cu produse specifice, cofetari cu bunătăţi tradiţionale, cozonaci, plăcintă, ciocolată, turtă dulce, halva, magiun, zacuscă, gem și diferite dulceţuri. Au onorat invitația şi producătorii de uleiuri comestibile tradiţionale din floarea-soarelui, seminţe de dovleac, seminţe de struguri, precum şi producători de sucuri naturale.

Fiecare meșteșug cu povestea sa

Prin multitudinea de produse care vorbesc despre tradiție, atrag atenția câteva covoare făcute la gherghef. Sunt realizate cu migală la Horezu, de cel ce duce astăzi mai departe taina meșteșugului deprins de la o măicuță, undeva prin anul 1972. Tocmai de la Rădășeni, de lângă Fălticeni, județul Suceava, a poposit pe meleaguri oltenești Virginica Șoldănescu. Din traista agățată de gât a scos cele mai deosebite produse tradiționale din Bucovina: ouă încondeiate, ouă cu mărgele, costume populare specifice zonei, dar și obiecte din sticlă pictate, altă îndeletnicire „de suflet“.
Maramureșul este și el prezent la Târgul Meșterilor Populari.
„Am venit din Mara­mureș cu clopote tradiționale, dar și cu papuci de casă din lână cu talpa bătută în piuă. Am pus într-o sticlă de horincă o poartă de Maramureș. Acum 35 de ani am învățat meșteșugul confecționării acestor produse de la un vecin. Am avut o mare plăcere pentru acest meșteșug. Chiar dacă nu se poate trăi după urma lui, tot îl voi face cât m-or ține puterile“, a spus Vasile Borodi.
Maramureșul face casă bună cu Râmnicu Vâlcea, la Târgul Meșterilor Populari, căci lângă clopote își fac loc furcile de tors și lingurile de lemn cu motive, opere ale meșterului Constantin Manoli. „Reprezint arta lemnului din județul Râmnicu Vâlcea și vin de mult timp la Craiova, pentru că aici am terminat una din facultăți. Am furci de tors, obiecte de cult, troițe, pecetare, linguri. Orice obiect de pe masă are o triplă valoare: una funcțională, care cade pe ultimul plan, una estetică și una simbolică pe care trebuie să o explice meșterul, căci numai astfel valoarea obiectului crește“, a explicat meșterul. Pe masa sa sunt expuse linguri pe care sunt sculptate bufnița, șarpele, păzitorul casei și simbol al infinitului.
„Se pleacă de la premisa că șarpele năpârlește anual, adică se înnoiește și unde e un sfârșit e și un nou început“, spune meșterul. Pe o altă lingură se regăsesc doi păuni ce simbolizează ideea de cuplu, dar și inima care semnifică iubirea combinată cu roata vieții cu cele șase spițe, monogramă a lui Iisus Hristos, iar cununa de spice este simbolul Fecioarei Maria. Într-un cuvânt, cuplul pământesc protejat de unul ceresc“, am primit lămuriri din partea meșterului.
Târgul Meșterilor Populari din Cetatea Băniei dovedește că între trecut și prezent există încă „poveştile“ obiectelor create de meşteşugari autentici. Nu rămâne decât ca ele să fie ascultate.
Târgul este deschis până duminică, 25 octombrie, între orele 9.00 şi 19.00.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS