3.9 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljCum a fost păcălit fostul prefect Deca de un deținut din Giurgiu

Cum a fost păcălit fostul prefect Deca de un deținut din Giurgiu

Instanța a reținut că un deținut din Penitenciarul Giurgiu, care se prezenta ca fiind ministrul Niță ori secretarul de stat  Gherghina, a înșelat mai multe persoane prin telefon
Instanța a reținut că un deținut din Penitenciarul Giurgiu, care se prezenta ca fiind ministrul Niță ori secretarul de stat
Gherghina, a înșelat mai multe persoane prin telefon

Judecătorii craioveni au condamnat un deținut de la Penitenciarul Giurgiu, acuzat că a înșelat, prin telefon, mai multe persoane cu sume de bani cuprinse între 2.000 și 9.000 de lei. Printre persoanele sunate de deținutul din Giurgiu, care se prezenta ca fiind ministrul Constantin Niță, secretarul de stat Gheorghe Gherghina ori ambasadorul Lazăr Comănescu, se numără și fostul prefect al județului Dolj, Marius Deca.

Povestea în acest dosar începe pe 21 iunie 2014, când Parchetul de pe lângă Judecătoria Craiova a fost sesizat despre faptul că o persoană neidentificată l-a sunat pe șeful Inspectoratului Regional în Construcţii (IRC) Sud-Vest Oltenia, dar și pe vicepreşedintele Consiliului Judeţean Dolj, prezentându-se drept ministrul economiei Constantin Niţă. Le-a cerut câte 1.500 de euro pentru o așa-zisă cauză umanitară, însă cei doi nu au căzut în capcană. Alții au făcut-o însă.
În urma cercetărilor, anchetatorii au stabilit că autorul apelurilor este Cătălin Alistar, deținut în Penitenciarul Giurgiu. În acea perioadă a împărțit celula cu alți doi inculpați din acest dosar, Nicolau Marin și Daniel Racoș.
Magistrații de la Judecătoria Craiova au reținut că, pe 21 iunie 2014, vicepreședinta CJ Dolj, Alina Tănăsescu, dar și Mircea Popescu, șeful IRC Sud-Vest Oltenia, l-au sunat pe Cătălin Alistar, deținut în Penitenciarul Giurgiu. De unde aveau cei doi numărul de de telefon al deținutului? De la… prefectul județului Dolj, Marius Deca.
Să vedem cum s-a întâmplat acest lucru.

Bani pentru un copil care avea nevoie de o intervenție chirurgicală

În sentința prin care l-a condamnat pe Alistar, Judecătoria Craiova a consemnat că, „cu privire la fapta săvârşită în dauna persoanei vătămate Tănăsescu Alina Elena, instanţa reţine din declaraţia acesteia faptul că, în data de 21.06.2014, în jurul orei 11.15, a fost contactată de prefectul judeţului Dolj, Marius Deca, care i-a spus că a fost contactat de ministrul economiei Constantin Niţă, care i-a solicitat să fie sunat la numărul de telefon 0731…, pentru un caz social“.
Mai departe, Alina Tănăsescu a sunat pe numărul de telefon, iar persoana care i-a răspus a explicat că este ministrul Constantin Niţă şi vrea să știe dacă în Dolj există societăţi comerciale care pot ajuta cu suma de 1.000 de euro un copil din Oneşti, care ar avea nevoie de o intervenţie chirurgicală urgentă. Când Alina Tănăsescu a încercat să explice care este cadrul legal prin care se poate face o eventuală donație, „ministrul Niță“ a renunțat la tentativa de înșelăciune.
În aceeași zi, însă în jurul orei 10.30, același prefect Deca l-a sunat și pe Mircea Popescu, şeful IRC Sud-Vest Oltenia, căruia i-a spus să-l sune pe același număr de telefon pe ministrul Constantin Niţă, pentru rezolvarea unui caz social. Popescu a sunat la numărul de telefon indicat, iar când cel care s-a prezentat drept ministrul Niță i-a cerut 1.500 de euro pentru un copil care are nevoie de o operație la Viena, și-a dat seama că este vorba de o tentativă de înșelăciune și a sunat la poliție. Ulterior, procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Craiova au autorizat interceptarea convorbirilor efectuate de la numărul de telefon cu pricina și au aflat cine este autorul tentativelor de înșelăciune.

Prefectul Deca și „băieții“

Întrebat despre această situație, fostul prefect Marius Deca a explicat că lucrurile nu au stat chiar așa. De fapt, și-ar fi dat seama că cineva încearcă să-l păcălească, așa că a anunțat „băieții“. Care „băieți“, nu a spus însă. „M-a sunat cineva în timp ce eram în concediu și a cerut să ajutăm un copil. M-a întrebat dacă mai știu și alte persoane, cine este președinte și vicepreședinte la CJ Dolj, moment în care mi-am dat seama că ceva nu este în regulă. Atunci i-am anunțat pe «băieți» și i-am dat acelei persoane numărul de telefon mobil al Alinei Tănăsescu, vicepreședinte al CJ Dolj, pentru a o introduce în joc în timp ce «băieții» erau pe urmele celui care sunase“, a explicat Deca.
La rândul său, Alina Tănăsescu a precizat pentru Gazeta de Sud că, într-adevăr, a fost sunată de prefectul Deca, care i-a transmis că va fi sunată de… ministrul Niță.
„Am fost sunată de prefectul de Dolj de atunci, Marius Deca, care mi-a spus că mă va suna ministrul economiei într-o cauză umanitară. Acea persoană a sunat, avea numărul de telefon de la fostul prefect. Mi-a spus că vrea să strângă bani pentru a ajuta un copil să fie transportat la Viena. Apoi, m-a întrebat dacă știu firme care ar putea face donații în acest sens. Eu nu știam cum sună vocea ministrului economiei, iar persoana de la telefon avea o voce prezentabilă. Când a adus vorba despre firme, mi-am dat seama că este ceva în neregulă și atunci i-am indicat procedura de urmat în astfel de situații, adică să trimită mai multe date și un număr de cont, iar CJ Dolj urma să dea un anunț în presă. Nu am primit nimic după acel telefon“, a spus Alina Tănăsescu.

Înșelați prin telefon

După cum spuneam, anchetatorii au stabilit că în comiterea acestor tentative de înșelăciune au fost implicați trei deținuți din Penitenciarul Giurgiu, dar și alt inculpat, Cătălin Neagu, cel care ridica banii trimiși de păgubiți prin Western Union. Au fost acuzați de comiterea a 13 fapte de înșelăciune și tentativă de înșelăciune, respectiv instigare și complicitate la înșelăciune.
Cel care suna victimele era inculpatul Cătălin Alistar, acesta primind telefoanele mobile de la Daniel Racoș. Acesta din urmă primea cea mai mare parte a sumelor de bani obținute prin înșelăciune. Un al treilea inculpat, deținutul Marin Nicolau, a comis numai o infracțiune de înșelăciune.
Printre cei înșelați se numără directorul general executiv Transelectrica Bucureşti (1.000 de euro), administratorul unei firme din Reșița (1.500 de euro), directorul executiv economic al SN Radiocomunicaţii SA Bucureşti (8.700 de lei), secretarul general la Inspectoratul de Stat în Construcţii Ilfov (7.000 de lei). În plus, directorul unei societăți comerciale din București a fost înșelat cu 4.000 de lei, iar şeful de şantier al unei alte societăți comerciale din București, cu suma de 2.000 de lei.
Alistar a încercat să înșele și alte persoane, însă nu a reușit. Pe lângă Alina Tănăsescu și Mircea Popescu, deținutul l-a sunat și pe directorul Hidroelectrica Serv SA, Sucursala Curtea de Argeş, inspectorul-şef al Inspectoratului Judeţean în Construcţii Bistriţa Năsăud, dar și pe prefectul judeţului Buzău.

Pedepsele

Cei patru inculpați au fost trimiși în judecată în octombrie 2014, iar în mai, anul acesta, au fost condamnați. În cazul a trei dintre inculpați, Judecătoria Craiova a contopit pedepsele mai vechi, rămase neexecutate, Alistar urmând să execute opt ani și nouă luni de închisoare, Racoş – zece ani de închisoare, iar Nicolau – patru ani și șase luni. În schimb, Cătălin Neagu a fost condamnat la un an şi opt luni de închisoare cu suspendare.
Inculpații au formulat apel, iar la primul termen de judecată, cel de pe 29 septembrie, Curtea de Apel Craiova a amânat judecarea dosarului din cauza lipsei de apărare a inculpaților Racoș și Nicolau.
Cătălin Alistar nu este la prima condamnare pentru înșelăciune. Acesta a fost condamnat definitiv la șase ani de închisoare în martie 2011, la cinci ani și jumătate în septembrie 2012 și la opt ani de închisoare în aprilie 2014.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS