5.3 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljCămine în renovare și o nouă cantină pentru studenții craioveni

Cămine în renovare și o nouă cantină pentru studenții craioveni

Mai sunt doar câteva zile până la începerea unui nou an universitar. De luni, studenții sunt așteptați să revină și să își ocupe locurile în cămine. Se fac ultimele pregătiri pentru acest moment. În două unități de cazare din campusul Agronomie, lucrările de renovare a grupurilor sanitare nu se vor termina până la 1 octombrie. Acestea vor continua pe toată durata anului. Studenții care vor fi cazați în aceste unități vor plăti o chirie cu 30 de lei mai mică decât anul trecut. Lucrări se vor derula și în sediul central al Universității, unde a început deja amenajarea unei noi cantine.

Universitatea din Craiova va pune la dispoziția studenților 2.668 de locuri de cazare în zece cămine. Pentru ele s-au înregistrat 2.750 de solicitări. Reprezentanții Serviciului Cămine şi Cantine, care se ocupă de gestionarea acestor spații de cazare, susțin că cererea este în scădere și dau asigurări că nimeni nu va rămâne fără loc de cazare. „În general, cererile de cazare vin de la studenții din zona Olteniei. Dacă este să facem o comparație cu anul trecut, acum cererea este un pic mai mică. Anul trecut au fost peste 3.000 de solicitări. Anul acesta, situația este în felul următor: sunt 1.906 cereri de la studenții din anii mai mari și 844 de cereri de la anul I. În total, sunt 2.750 de solicitări, pe care le vom soluționa cu siguranță. Nu au existat niciodată probleme în ceea ce privește soluționarea cererilor de cazare“, a precizat Emil Staicu, șef Serviciu Cămine și Cantine. Pe lângă studenții din zona Olteniei, vor fi cazați însă și cursanți din străinătate, care vor veni la Craiova pe parcursul anului universitar.
„S-au dezvoltat foarte mult programele de studiu ale Universității din Craiova, care constau în schimburi de experiență,  burse Erasmus, practică, doctorate, bursele «Eugen Ionescu». În aceste condiții, avem mulți aplicanți care vin din diferite locuri ale lumii, cum ar fi America, India, Irak, Turcia, Grecia, Franța. Pentru a-i caza, folosim, în general, căminul 12 de la Facultatea de Educație Fizică și Sport, dar atunci când distanța între locul de cazare și facultate este mult prea mare, folosim și alte spații. Vă dau un exemplu, căminul 10 este pentru cei care studiază la Facultatea de Automatică“, a precizat șeful Serviciului cămine și cantine.

Șantierele din cămine scad tarifele de cazare

Pentru primirea studenților în cămine, s-au derulat pregătiri pe toată durata verii, iar zilele acestea se fac ultimele retușuri. Excepții se înregistrează la căminele 1 și 2 din campusul Agronomie, unde șantierele rămân deschise pe perioada întregului an universitar. „În perioada verii, am făcut lucrările de igienizare, tot ce a însemnat deratizare, dezisecție. Am făcut și reparații. Acolo unde au fost probleme cu instalațiile sanitare, s-a intervenit și se mai intervine și în aceste momente. Avem și lucrări care sunt în plină desfășurare, lucrări care vor dura până anul viitor. Se refac băile de la căminele 1 și 2 din campusul de la Agronomie. Schimbăm tot ceea ce înseamnă instalații sanitare, instalație electrică, gresie, faianță. În plus, vom dota aceste cămine și cu tobogane pentru colectarea resturilor menajere“, a precizat Emil Staicu. În cele două locații în care se va lucra și pe durata anului universitar, studenții vor plăti mai puțin la cazare. Taxa va scade cu 30 de lei pe lună pentru fiecare loc. În aceste condiții, un student la taxă va plăti 155 de lei în loc de 185 de lei, un student bugetar va plăti 105 lei în loc de 135 de lei, iar dacă are unul din părinți cadru didactic, atunci chiria este de doar 55 de lei. În rest, tarifele rămân neschimbate și sunt percepute în funcție de gradul de confort. Cele mai mari tarife rămân la căminele reabilitate 6, 7, 14 din campusul Mecanică, căminul 12 de la Facultatea de Educație Fizică și Sport și căminul 3 de la Agronomie, unde un loc în cameră variază între 195 de lei pentru un student bugetar și 245 de lei pentru unul la taxă. Aceste locuri se repartizează, conform reprezentanților administrativi, studenților cu cele mai mari medii. În căminul 10 din cartierul Lăpuș, încadrat cu grad II de confort, un loc într-o cameră este plătit cu 125 de lei de studentul bugetar și 175 de lei de studentul înscris la taxă. Cele mai mici tarife sunt la căminele 11 și 13, încadrate în gradul III de confort, unde se plătește între 135 și 185 de lei pe lună. Aceste unități de cazare urmează să fie reabilitate pe fonduri europene.

O nouă cantină în sediul central al Universității

În ceea ce privește asigurarea serviciilor de masă, studenții vor avea la dispoziție în acest an universitar o singură cantină, cea de la Căminul 14 din campusul Facultății de Mecanică, cu 80 de locuri. Cantina de la Agronomie rămâne închisă. Au început însă lucrările și pentru o nouă cantină, care va fi în sediul central. „Lucrările sunt în stadiu incipient. Se are în vedere construirea unei cantine de 250-300 de persoane, pentru că în sediul central al Universității sunt și mulți studenți. Noua cantină va fi funcțională din anul universitar următor“, a precizat Emil Staicu. O altă noutate în acest an este că studenții vor avea și tarife mai mici. Un meniu complet cu două feluri de mâncare, prăjitură și o sticlă de apă nu va depăși 13 lei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS