Cămine în renovare și o nouă cantină pentru studenții craiovenihttps://www.youtube.com/embed/E0dqAD9fRks

Mai sunt doar câteva zile până la începerea unui nou an universitar. De luni, studenții sunt așteptați să revină și să își ocupe locurile în cămine. Se fac ultimele pregătiri pentru acest moment. În două unități de cazare din campusul Agronomie, lucrările de renovare a grupurilor sanitare nu se vor termina până la 1 octombrie. Acestea vor continua pe toată durata anului. Studenții care vor fi cazați în aceste unități vor plăti o chirie cu 30 de lei mai mică decât anul trecut. Lucrări se vor derula și în sediul central al Universității, unde a început deja amenajarea unei noi cantine.

Universitatea din Craiova va pune la dispoziția studenților 2.668 de locuri de cazare în zece cămine. Pentru ele s-au înregistrat 2.750 de solicitări. Reprezentanții Serviciului Cămine şi Cantine, care se ocupă de gestionarea acestor spații de cazare, susțin că cererea este în scădere și dau asigurări că nimeni nu va rămâne fără loc de cazare. „În general, cererile de cazare vin de la studenții din zona Olteniei. Dacă este să facem o comparație cu anul trecut, acum cererea este un pic mai mică. Anul trecut au fost peste 3.000 de solicitări. Anul acesta, situația este în felul următor: sunt 1.906 cereri de la studenții din anii mai mari și 844 de cereri de la anul I. În total, sunt 2.750 de solicitări, pe care le vom soluționa cu siguranță. Nu au existat niciodată probleme în ceea ce privește soluționarea cererilor de cazare“, a precizat Emil Staicu, șef Serviciu Cămine și Cantine. Pe lângă studenții din zona Olteniei, vor fi cazați însă și cursanți din străinătate, care vor veni la Craiova pe parcursul anului universitar.

„S-au dezvoltat foarte mult programele de studiu ale Universității din Craiova, care constau în schimburi de experiență,  burse Erasmus, practică, doctorate, bursele «Eugen Ionescu». În aceste condiții, avem mulți aplicanți care vin din diferite locuri ale lumii, cum ar fi America, India, Irak, Turcia, Grecia, Franța. Pentru a-i caza, folosim, în general, căminul 12 de la Facultatea de Educație Fizică și Sport, dar atunci când distanța între locul de cazare și facultate este mult prea mare, folosim și alte spații. Vă dau un exemplu, căminul 10 este pentru cei care studiază la Facultatea de Automatică“, a precizat șeful Serviciului cămine și cantine.

Șantierele din cămine scad tarifele de cazare


Pentru primirea studenților în cămine, s-au derulat pregătiri pe toată durata verii, iar zilele acestea se fac ultimele retușuri. Excepții se înregistrează la căminele 1 și 2 din campusul Agronomie, unde șantierele rămân deschise pe perioada întregului an universitar. „În perioada verii, am făcut lucrările de igienizare, tot ce a însemnat deratizare, dezisecție. Am făcut și reparații. Acolo unde au fost probleme cu instalațiile sanitare, s-a intervenit și se mai intervine și în aceste momente. Avem și lucrări care sunt în plină desfășurare, lucrări care vor dura până anul viitor. Se refac băile de la căminele 1 și 2 din campusul de la Agronomie. Schimbăm tot ceea ce înseamnă instalații sanitare, instalație electrică, gresie, faianță. În plus, vom dota aceste cămine și cu tobogane pentru colectarea resturilor menajere“, a precizat Emil Staicu. În cele două locații în care se va lucra și pe durata anului universitar, studenții vor plăti mai puțin la cazare. Taxa va scade cu 30 de lei pe lună pentru fiecare loc. În aceste condiții, un student la taxă va plăti 155 de lei în loc de 185 de lei, un student bugetar va plăti 105 lei în loc de 135 de lei, iar dacă are unul din părinți cadru didactic, atunci chiria este de doar 55 de lei. În rest, tarifele rămân neschimbate și sunt percepute în funcție de gradul de confort. Cele mai mari tarife rămân la căminele reabilitate 6, 7, 14 din campusul Mecanică, căminul 12 de la Facultatea de Educație Fizică și Sport și căminul 3 de la Agronomie, unde un loc în cameră variază între 195 de lei pentru un student bugetar și 245 de lei pentru unul la taxă. Aceste locuri se repartizează, conform reprezentanților administrativi, studenților cu cele mai mari medii. În căminul 10 din cartierul Lăpuș, încadrat cu grad II de confort, un loc într-o cameră este plătit cu 125 de lei de studentul bugetar și 175 de lei de studentul înscris la taxă. Cele mai mici tarife sunt la căminele 11 și 13, încadrate în gradul III de confort, unde se plătește între 135 și 185 de lei pe lună. Aceste unități de cazare urmează să fie reabilitate pe fonduri europene.

O nouă cantină în sediul central al Universității

În ceea ce privește asigurarea serviciilor de masă, studenții vor avea la dispoziție în acest an universitar o singură cantină, cea de la Căminul 14 din campusul Facultății de Mecanică, cu 80 de locuri. Cantina de la Agronomie rămâne închisă. Au început însă lucrările și pentru o nouă cantină, care va fi în sediul central. „Lucrările sunt în stadiu incipient. Se are în vedere construirea unei cantine de 250-300 de persoane, pentru că în sediul central al Universității sunt și mulți studenți. Noua cantină va fi funcțională din anul universitar următor“, a precizat Emil Staicu. O altă noutate în acest an este că studenții vor avea și tarife mai mici. Un meniu complet cu două feluri de mâncare, prăjitură și o sticlă de apă nu va depăși 13 lei.Comenteaza acum

Alte stiri

Sumarul ediției de miercuri, 23 septembrie 2015

Actualitate

» Acord între MAE și Organizația Internațională pentru Migrație
» India: Epidemie de febră Dengue
» Germania: Restricţionarea traficului pe relațiile feroviare cu Ungaria şi Austria, prin Salzburg
» Ungaria: Situaţia la punctele de trecere a frontierei cu Austria şi Serbia
» Mâncare mai ieftină la cantina studenţească
» 25 septembrie, “Ziua Z” pentru plata impozitelor
» Comisia Europeană a sancţionat România
» Măsuri pentru consolidarea poziției de acționar a statului la societăţile la care Ministerul Energiei are calitatea de acționar

Dolj

» Imob Lux Construct lucrează în Craiova cu procurorii pe urme – Asfaltatorul din Barieră, acuzat de spălare de bani
» Schimbare la față pentru două secții de la Spitalul „Victor Babeș“
» Conferința Națională a Asistenților Medicali și Moașelor, în Bănie
» Șansă pentru copiii hipoacuzici – Aparat performant adus în Clinica ORL a SJU Craiova
» 25.757 de doljeni şomeri înregistraţi la AJOFM Dolj
» Elevi de excepţie ai Doljului: Alexandra Udriştoiu – bronz la Balcaniada de Informatică
» Întreruperi energie electrică de mâine
» Rețele publice de apă pe bani privați
» Clădirile mai așteaptă – Primăria Craiova pune impozit pe terenurile în paragină
» Plătiți mai ușor factura la apă
» Doar 30 de agenţi economici din Dolj la Bursa Locurilor de Muncă
» Dolj: Şedinţă ordinară de Colegiu Prefectural
» Impozite mai mari pe terenurile neîngrijite
» Neurologia, cea mai aglomerată secție la Spitalul din Caracal
» Aparatură performantă la Clinica ORL
» 675.000 de doljeni au medic de familie
» Peste 400 de asistenţi şi moaşe la Craiova
» Loredana Groza va fi Maria Tănase la Craiova
» Craiova: Cursuri gratuite de dans pentru copii la “Traian Demetrescu”

Gorj

» Autobuze noi pentru transportul în comun
» CJ Gorj susţine Parteneriatul educaţional „Solidari cu cei de lângă noi“
» Un nou parc de 6.000 de metri pătraţi va fi amenajat în Târgu Jiu
» Noul stadion municipal lasă şefii IPJ fără parcare
» Refugiaţii ar putea fi cazaţi în căminele elevilor

Vâlcea

» Vâlcea: Se va deschide noul an cercetăşesc
» Zeci de tineri vâlceni implicaţi în proiectele Asociaţiei Zâmbete Colorate

Sport

» Edi Iordănescu a trecut la amenințări
» CSU, alergică la penaltiuri
» Mihai Nistor, campion mondial la supergrea
» Baschetbaliștii craioveni, încrezători că vor elimina Steaua
» Simona Halep – Denisa Allertova, sferturi la Guangzhou
» Fotbal – Alb-albaștrii au părăsit Cupa României
» Handbal (f): SCM Craiova, victorioasă la Cluj
» Simona Halep s-a calificat în sferturile de finală la Guangzhou
» Învinşi de Steaua în Bănie

Bani & Afaceri

» Subvențiile acordate de stat nu conving patronii să angajeze tineri fără experiență
» 18.000 de doljeni trebuie să își achite impozitul pe venit

Sanatate

» Cum se cheltuiesc banii în Spitalul de Urgenţă Craiova

Educatie

» Directorii, obligați să includă elevii în conducerea şcolilor
» Concurs de traduceri pentru liceeni organizat de Comisia Europeană

Magazin

» Horoscop
» Bancul zilei

Top