18.3 C
Craiova
vineri, 10 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljBănia vrea să cheltuiască 54 de milioane de euro pe cultură

Bănia vrea să cheltuiască 54 de milioane de euro pe cultură

„Păpuşile ocupă strada“ - unul dintre evenimentele cu care Craiova vrea să ajungă  Capitală Europeană a Culturii (Foto: GdS)
„Păpuşile ocupă strada“ – unul dintre evenimentele cu care Craiova vrea să ajungă
Capitală Europeană a Culturii (Foto: GdS)

Primăria Craiova intenționează să cheltuiască circa 54 de milioane de euro pentru cultură în următorii șapte ani, în perioada 2016-2022, după cum arată un proiect de hotărâre ce va fi supus votului consilierilor locali la ședința din 24 septembrie. Proiectul prevede garantarea suplimentării fondurilor pentru capitolul „Cultură, recreere și religie“ în situația în care Craiova va fi desemnată în 2016 capitală culturală europeană în anul 2021. Cele 54 de milioane de euro (243 de milioane de lei – n.r.) ar urma să fie alocate diferențiat pe parcursul celor șapte ani, cea mai mare sumă fiind repartizată anului 2021, după cum urmează: 2016 – 22 de milioane de lei, 2017 – 26,5 milioane de lei, 2018 – 30,9 milioane de lei, 2019 – 35,3 milioane de lei, 2020 – 39,7 milioane de lei, 2021 – 66,3 milioane de lei și 2022 – 22,1 milioane de lei. Scurtul raport care însoțește proiectul nu explică felul în care primăria a ajuns la aceste sume de bani, ci motivează necesitatea aprobării lor prin prisma faptului că multitudinea de evenimente culturale are nevoie de finanțare. Raportul începe cu o frază din care cititorul înțelege că ținta majoră a orașului Craiova nu este titlul de capitală culturală, ci altceva nedefinit. „Un pas strategic important pentru atingerea obiectivului major al municipiului Craiova este acela de a obține titlul de «Capitală Europeană a Culturii 2021», se arată în documentul primăriei care explică de ce primăria trebuie să cheltuiască acești bani. „Din anul 2013, la nivelul municipiului, numărul de evenimente culturale a crescut semnificativ, acest lucru fiind un indicator al dezvoltării organice a scenei culturale locale pentru toate categoriile de public. Impactul potențial al acestor evenimente asupra dezvoltării comunității este notabil, însă, pentru ca efectele generate să fie pozitive și durabile, este recomandată o schimbare de abordare. Această schimbare include asumarea unui concept cultural, o raportare strategică la publicul-țintă și la spațiile de desfășurare, implicarea actorilor culturali locali în gestionarea și organizarea programului cultural. Între acestea, se disting proiectele ce vizează transformarea spațiilor publice din Craiova, pornind de la relația cu diferite clădiri semnificative, a resursei de spațiu pietonal, a conectivității urbane, a proximității față de centrul istoric și a simbolisticii culturale și sociale, acțiuni care au necesitat și necesită un efort logistic notabil și alocarea unor resurse financiare importante“, se arată în motivare. Și aici se oprește.

Ce spune ghidul de concurs

Alocarea fondurilor pentru cultură reprezintă un capitol distinct în ghidul privind competiția pentru desemnarea orașului care va fi capitală europeană a culturii în 2021. De exemplu, una dintre întrebările la care trebuie să răspundă primăria este următoarea: „Care a fost bugetul anual pentru cultură al oraşului în ultimii cinci ani (cu excepţia cheltuielilor pentru actuala candidatură pentru Capitala Europeană a Culturii)?“. Reprezentanții municipalității spuneau mai demult că la această întrebare vor răspunde aducând în prim-plan investițiile realizate de Consiliul Județean Dolj. O alta se referă la sumele care ar putea fi cheltuite pentru cultură și după 2021. „Ce sumă din bugetul anual general intenţionează oraşul să cheltuiască pentru cultură după anul pentru care este acordat titlul de Capitală europeană a culturii (în euro şi în % din bugetul anual general)?“. Ghidul face referire și la sumele pe care primăria intenționează să le cheltuiască în următorii șapte ani. „În cazul în care oraşul intenţionează să utilizeze fonduri din bugetul său anual pentru cultură pentru finanţarea proiectului Capitală Europeană a Culturii, vă rugăm să precizaţi suma în cauză începând cu anul depunerii ofertei până în anul pentru care este acordat titlul de Capitală Europeană a Culturii“, se arată în ghid.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS