13.7 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjScădere dramatică a numărului de cabaline

Scădere dramatică a numărului de cabaline

La 1 iulie 2015, în judeţul Gorj mai existau doar 9.095 de cabaline
La 1 iulie 2015, în judeţul Gorj mai existau doar 9.095 de cabaline

Efectivele de cabaline de la nivelul judeţului Gorj sunt într-o continuă scădere. Potrivit Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Gorj, efectivele de cai din judeţul Gorj au scăzut cu aproape 3.000 de exemplare în ultimul an. Astfel, în prezent, potrivit datelor existente la 1 iulie 2015, la nivelul judeţului Gorj mai existau doar 9.095 de cabaline. Medicul veterinar Nicolae Călescu, şeful Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Gorj, a declarat că motivele care au condus la scăderea numărului de cai sunt numeroase, însă vizează în principal tendinţa de mecanizare în agricultură. Fermierii au ajuns treptat să renunţe la folosirea cailor la tracţiune sau pentru efectuarea muncilor agricole din timpul campaniei şi preferă utilajele.

Utilajele, mai uşor de întreţinut şi mai eficiente

Nicolae Călescu a precizat că tendinţa, în ceea ce priveşte efectivele de cabaline, va fi în continuare de scădere. În plus, în zonele rurale au rămas foarte mulţi bătrâni care nu mai pot îngriji animalele, cum făceau în tinereţe: „Este o tendinţă care se va menţine şi în anii următori. Pe undeva este normal ce se întâmplă. Statele cu o agricultură avansată nu mai folosesc de mult animalele în procesul de producţie. În special caii nu mai există decât pentru agrement sau în herghelii. Nu mai foloseşte aproape nimeni caii în agricultură în zona occidentală a Europei. Avem o scădere de aproape 3.000 de exemplare numai într-un singur an. Este şi normal ca aceia care fac agricultură la un nivel mediu, să spunem, să înceapă să renunţe la cai, în primul rând dacă ne referim la costuri şi la resursele consumate. Un utilaj pe timp de iarnă îl pui în garaj şi asta e tot. Un cal trebuie să îl hrăneşti şi să îl îngrijeşti zi de zi. Costurile şi eforturile sunt până la urmă mai mari. Mai sunt şi cei care s-au asociat şi folosesc utilajele în comun. Mulţi tineri au plecat de la sate şi sunt la muncă în străinătate. Este pe undeva explicabil ceea ce se întâmplă. Aşa a fost şi la alţii, numai că s-a întâmplat mai de mult. Stăm în continuare bine la efectivele de bovine, avem 53.095 de capete. Efectivele se menţin la acelaşi nivel. La ovine şi caprine este o uşoară creştere – 189.306 capete. Se mai acordă subvenţii la vaci, capre şi oi. Mai sunt şi acele ferme“, a spus şeful Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Gorj.

Refuză să îşi vaccineze câinii

O problemă în privinţa efectivelor de animale existente la nivelul judeţului Gorj o reprezintă vaccinarea câinilor din gospodăriile populaţiei. În ciuda faptului că a fost derulată şi o campanie de informare cu privire la importanţa administrării vaccinului antirabic, cetăţenii nu i-au primit pe medicii sanitar-veterinari. Principala cauză a fost preţul plătit pentru un vaccin, respectiv 20 de lei: „Din păcate, campania de vaccinare nu şi-a atins decât în parte obiectivele. Sunt cetăţeni care cresc şi mai mult de trei câini în gospodării şi au refuzat să plătească pentru administrarea vaccinului. Se poate face vaccinul şi plăteşte omul când are. Nici aşa nu s-a dorit. Este foarte important acest vaccin administrat la câini pentru că mai bine prevenim decât să ajungem în situaţii neplăcute. Din 86.095 de câini înregistraţi la nivelul judeţului în gospodăriile populaţiei, doar 36.480 au fost vaccinaţi. Continuăm campania până la sfârşitul anului, deşi oficial ea s-a încheiat“, a menţionat Nicolae Călescu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS