10.6 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljStart la privatizare: Piața „1 Mai“ a fost concesionată

Start la privatizare: Piața „1 Mai“ a fost concesionată

Terenul fostei Piețe „1 Mai“, de vizavi de Spitalul de Urgență Craiova, a fost concesionat. După mai multe luni de licitații eșuate și o negociere directă, societatea Cuture by AMC din Craiova, care se ocupă cu fabricarea altor articole de îmbrăcăminte (exclusiv lenjeria de corp), a apărut în ecuație pe ultima sută de metri, pe lângă firma Exflor SRL, și a câștigat contractul, oferind cel mai mare preț pentru concesiune. Firma va trebui să construiască pe locul stabilit o piață agroalimentară, iar contractul de concesiune ar urma să fie semnat zilele acestea. Este pentru prima dată când Primăria Craiova concesionează teren pentru realizarea unei piețe private.
Terenul de 1.241 mp pe care se afla, în urmă cu peste un an, Piața „1 Mai“ din Craiova, a fost, în cele din urmă, concesionat. Prima licitație pentru concesionare a fost organizată în luna februarie, când la procedură s-a înscris o singură firmă, Exflor SRL. Societatea are sediul în comuna Cârcea și a fost înființată în anul 1998, având ca domeniu de activitate comerţul angro. În 2000, firma a trecut la sistemul de distribuție, desfășurându-și activitatea în cele cinci județe ale Olteniei, dar și în Teleorman și Argeș. Legătura sa cu piețele vine de la faptul că Exflor deține magazinul Big Family Market din cartierul craiovean Brazda lui Novac. Societatea are, conform Ministerului Finanțelor, un număr mediu de angajați de 108, iar în 2014 a avut o cifră de afaceri netă de 36.265.170 de lei.
Fiindcă Exflor a fost singura societate care s-a înscris la procedură, conform legii concesiunii, autoritatea contractantă a fost obligată să anuleze licitația și să o reia dacă nu se prezintă minimum trei ofertanți. Și la a doua procedură, tot Exflor a fost singura societate înscrisă, iar primăria a fost nevoită să anuleze din nou licitația. După a doua licitație eșuată, municipalitatea a publicat anunțul de negociere directă, următorul pas legal în atribuirea contractului.

Redevența, de la 3,07 lei la 14 lei/mp/lună

La această procedură, pe lângă Exflor SRL, a mai apărut și societatea Cuture by AMC SRL. Aceasta a fost înființată în anul 2010 și îl are ca asociat unic și administrator pe Mihai Cristian Dogaru, iar domeniul de activitate al firmei este fabricarea altor articole de îmbrăcăminte (exclusiv lenjeria de corp). Cuture by AMC are un număr mediu de 30 de salariați. În anul 2013, societatea a avut o cifră de afaceri netă de 431.035 de lei, conform datelor afișate pe portalul Ministerului Finanțelor. În anul 2014, cifra a crescut de aproximativ zece ori, ajungând la 4.303.605 lei.
Inițial, negocierea directă dintre municipalitate și cele două firme fusese programată pentru 11 iunie, însă aceasta a fost amânată deoarece una dintre persoanele din primărie care trebuia să participe la negociere era în concediu. O nouă dată pentru negocierea directă a fost stabilită pe 30 iunie, zi în care municipalitatea a făcut anumite corecții la proiectele prezentate de ofertanți, stabilind, totodată, o altă zi pentru negociere. Aceasta a avut loc, în cele din urmă, joi, 9 iulie.
Prețul redevenței, dar și prețul de pornire la licitație, stabilit prin evaluare, a fost de 3,07 lei/mp/lună, la un contract de concesiune pe o perioadă de 15 ani. La negociere, societatea Cuture by AMC SRL a oferit prețul cel mai mare, de 14 lei/mp/lună, iar Exflor SRL, 9 lei/mp/lună. În urma unui calcul simplu, redevența totală pe care va trebui să o plătească Cuture by AMC către primărie în cei 15 ani este de 3.127.320 de lei, pe an valoarea fiind de 208.488 de lei.

Detalii despre proiect, după semnarea contractului

Pe lângă aceasta, societatea va trebui să construiască o piață agroalimentară cu etaj, cel mai probabil una apropiată ca valoare de Piața OZN, un proiect mai vechi al municipalității, care ar fi costat în jur de două milioane de lei și de la care a pornit ideea concesionării. Piața va fi închisă și va avea prevăzut și un inel cu spații comerciale. Firma va trebui să nu sară de chiria de 9 lei/mp/zi pentru producătorii agricoli, valoare pe care o are deja Piețe și Târguri Craiova pentru închirierea spațiilor către aceștia. GdS l-a contactat pe administratorul societății, Mihai Cristian Dogaru, pentru a afla mai multe detalii legate de investiție și de societate, însă acesta nu a dorit, momentan, să detalieze proiectul. „Voi fi în măsură să acord un interviu în momentul în care vom semna contractul. După aceea, putem discuta“, a spus Dogaru.
Reprezentanți ai muni­cipalității au declarat pentru GdS că semnarea con­­tractului va avea loc zilele acestea. Următoarea pe listă pentru concesionare este Piața „Orizont“ din cartierul Craiovița Nouă, pentru care municipalitatea are aceleași planuri.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS