17.6 C
Craiova
luni, 29 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljAutobaza dintre blocuri

Autobaza dintre blocuri

Nici nu au demarat bine lucrările pentru construirea Centrului Internațional „Constantin Brâncuși“ din curtea Muzeului de Artă din Craiova, că au și început problemele. Locatarii din spatele muzeului se plâng că vor rămâne fără spațiul verde și că nu vor mai avea cale de acces către blocuri. Situația va fi însă și mai complicată. Printre blocuri vor trece camioane de mare tonaj care vor transporta pământul excavat din curtea muzeului.
Acum trei zile, locatarii celor șapte blocuri din Asociația Romul, de pe strada cu același nume, s-au trezit înconjurați de garduri. Singura cale de acces către apartamente rămăsese aleea de jumătate de metru de lângă bloc. O parte dintre ei s-au dus atunci peste arhitectul-șef al orașului să ceară explicații. Prea lămuriți nu s-au întors, dar muncitorii care veniseră să monteze gardurile le-au dat jos.
„Noi nu avem cum să mai intrăm în bloc dacă ei blochează aleea. Sunt oameni, tineri sau bătrâni care pot să aibă nevoie de o salvare. Nu știu cum se pot strecura prin acel spațiu de lângă bloc, foarte îngust. Pe acolo nu ai loc nici cu o plasă de cumpărături, darămite să aduci o mobilă sau obiecte mai mari de care ai nevoie în casă. După ce că desființăm spațiile verzi, stăm numai în praf și moloz, nici să nu avem acces?!“, spunea revoltată Valeria Oltean, o locatară din zonă. „Avem și noi nevoie de un spațiu verde, de o bancă, că suntem bătrâni. O să fie numai piatră aici“, se plângea și Ioana Bărbulescu.
Cel mai vehement a fost președintele Asociației de Proprietari Romul, Marius Neamțu. „Tot ce se face acum este ilegal, pentru că, într-o societate civilizată, dacă primăria ar fi dat aviz muzeului, ar fi trebuit să fim și noi înștiințați, ca asociație, nu ca locatari. Totul se face pe șestache. Este revoltător. Trebuia să fim anunțați: da, domn’e, uite, s-a dat spațiul muzeului, luați-vă mașinile de aici“, a declarat el.

Ștefârță: pe acolo vor intra camioane

În replică, managerul Muzeului de Artă, Emilian Ștefârță, a spus că locatarii ar fi trebuit să știe de existența unei hotărâri de consiliu local din iulie anul trecut prin care muzeul primea în administrare suprafața de teren dintre blocuri pentru organizarea de șantier în vederea construirii Centrului „Brâncuși“.
„Probabil, locatarii nu își amintesc că există o hotărâre de consiliu dată cu multe multe luni în urmă prin care se ceda o suprafață de circa 450 de metri în folosința Muzeului de Artă. În prezent, suprafața îi este necesară constructorului pentru organizarea de șantier a clădirii care urmează să se construiască în curtea muzeului. Ședințele consiliului local sunt publice, materialele de acolo sunt la îndemâna oricui“, a declarat Ștefârță. Acesta a precizat că zona va deveni șantier în perioada următoare.
„Pe acolo vor intra materialele și camioanele care vor prelua pământul excavat. Se vor defrișa anumiți arbori, nu toți, câțiva care stau în drum. Defrișările, inclusiv cele din curtea muzeului, ar fi trebuit să înceapă mai demult, dar s-a întârziat. Se vor lua toate avizele pentru defrișare, dar nu este neapărat nevoie. Acolo era prevăzut un platou unde să se organizeze expoziții în aer liber pentru anticari, vânzători de numismatică, diverse activități pe timpul cald. În restul anului, zona va fi pentru promenadă“, a precizat Ștefârță.

Pentru că… Olguța Vasilescu

Actul prin care muzeul a primit în administrare terenul este o hotărâre de consiliu local din luna iulie 2014, care spune următoarele: „Se aprobă darea în administrare către Consiliul Judeţean Dolj – Muzeul de Artă Craiova, a terenului proprietate publică a municipiului Craiova, în suprafaţă de 420 mp (…) situat în strada Romul, între bl. A1 şi alee acces“. Muzeul dorea terenul, în primă fază, pentru organizarea de șantier la proiectul Brâncuși, urmând ca, după finalizarea acestuia, terenul să fie amenajat ca zonă dalată cu piatră cubică destinat organizării de evenimente culturale în aer liber, precum expoziții de numismatică, filatelie sau antichități.
„Dând curs dorinței doamnei primar de a deschide publicului incinta curții muzeului, vă solicităm încredințarea spre administrare a suprafeței de 450 de metri pătrați (…) Precizăm că, într-o primă fază, terenul respectiv va fi folosit pentru organizarea de șantier a noului obiectiv (…) respectiv Centrul Cultural «Constantin Brâncuși». La finalizarea lucrărilor, se va realiza pe terenul cedat spre administrare o zonă dalată destinată organizării de evenimene culturale în aer liber“, se arată într-o solicitare a conducerii muzeului către Primăria Craiova.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS