18.3 C
Craiova
vineri, 10 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljCu cât sunt plătiți profesorii la examenele naționale

Cu cât sunt plătiți profesorii la examenele naționale

Comparativ cu anii trecuţi, sumele acordate dascălilor participanţi la examene  sunt mai mari (Foto: romaniatv.net)
Comparativ cu anii trecuţi, sumele acordate dascălilor participanţi la examene sunt mai mari (Foto: romaniatv.net)

Sute de profesori doljeni implicaţi în organizarea şi desfăşurarea examenelor naţionale din acest an vor fi plătiţi. Potrivit unui ordin al Ministerului Educaţiei, personalul didactic care face parte din comisiile organizate în unităţile de învăţământ pentru evaluarea naţională la clasa a VIII-a este plătit astfel: preşedinte – 242,5 lei, membru – 207 lei, asistent – 28,4 lei/zi. Membrii comisiilor din centrele de evaluare vor fi plătiţi astfel: preşedinte – 558 de lei, secretar şi membru – 280 de lei, profesor evaluator – 4,3 lei/lucrare corectată. Persoana responsabilă cu activitatea de comunicaţii virtuale la evaluarea naţională este plătită cu 383 de lei.
„Comparativ cu anii trecuţi, sumele acordate acestor dascăli sunt mai mari. Fiecare profesor corectează în medie 100 de lucrări, deci va primi în jur de 400 de lei. Este nevoie de foarte multă responsabilitate la corectarea acestor lucrări. Doar la evaluarea naţională, de exemplu, 140 de profesori de limba română sunt implicaţi în corectare şi 120 de profesori de matematică. Urmează probele scrise ale examenului de bacalaureat la care, de exemplu, din cei aproximativ 700 de profesori de matematică din Dolj, aproximativ 500 vor fi implicaţi în examene“, a menţionat Constantin Rada, preşedintele FSLI Dolj.
La bacalaureat, sumele acordate cadrelor didactice diferă. Pentru comisiile din centrele de examen au fost stabilite următoarele sume: 558/595 de lei pentru preşedinte, în funcţie de numărul de candidaţi din centrul respectiv – până la 450 de candidaţi sau peste 450 de candidaţi, 383 de lei pentru vicepreşedinte, secretar sau membru, 33,6 lei /zi pentru asistent. Pentru comisiile din centrele zonale de evaluare, tarifele sunt: 849 de lei pentru preşedinte, 485 de lei pentru vicepreşedinte, 419 lei pentru secretar, 383 de lei pentru membru şi 5,6 lei/lucrarea corectată pentru profesorii evaluatori. Persoana responsabilă cu comunicaţiile virtuale la bacalaureat va fi plătită cu 419 lei. Pentru probele de competenţe de la bacalaureat, profesorii examinatori sunt plătiţi cu sume cuprinse între 2,8 lei de candidat pentru competenţele digitale şi 4,3 lei de candidat pentru evaluarea competenţelor lingvistice într-o limbă modernă. Cel mai prost plătiţi sunt examinatorii de la examenul de obţinere a certificatului de calificare profesională – 1,4 lei de candidat pentru susţinerea proiectului.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS