5.3 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljAcuzații de luare de mită la APIA Dolj

Acuzații de luare de mită la APIA Dolj

APIA Dolj a fost fraudată cu peste 400.000 de lei
APIA Dolj a fost fraudată cu peste 400.000 de lei

Procurorii Direcției Naționale Anticorupție din Craiova au dispus trimiterea în judecată a trei persoane suspectate că au fraudat Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) Dolj cu peste 400.000 de lei. Este vorba de administratorul unei societăți comerciale, un consilier superior al APIA Dolj, dar și un inspector din cadrul primăriei comunei doljene Lipovu.

Cei trei inculpați din acest dosar de corupție – Cristian Badea, administratorul SC Silvornamental SRL, Ioana Florina Păun, consilier superior în cadrul APIA Dolj, și Cornel Vătău, inspector în cadrul Primăriei comunei Lipovu – Compartimentul Agricol, sunt acuzați de comiterea mai multor infracțiuni, printre care se numără abuzul în serviciu, luarea de mită, falsul intelectual, folosire de documente false pentru obținerea de fonduri europene sau înșelăciunea.
În rechizitoriul întocmit de procurorii anticorupție s-a reținut că, între anii 2010-2013, Cristian Badea, în calitate de administrator al SC Silvornamental SRL, a solicitat APIA Dolj acordarea de sprijin financiar în cadrul schemelor de plată unică pe suprafață (fonduri europene și de la bugetul național), „folosind cu rea-credință documente false și inexacte cu privire la dreptul său de folosință și de utilizare a suprafețelor pentru care a solicitat și încasat sprijin financiar“.
Documentele au fost completate de mai multe persoane, însă numai una ar fi acționat cu vinovăție, spun anchetatorii. Este vorba de o adeverință „falsificată cu bună știință de inculpatul Vătau Cornel, în calitate de inspector în cadrul Primăriei comunei Lipovu – Compartimentul Agricol, pentru campania din anul 2010. În cuprinsul acestui document, inculpatul Vătau Cornel a atestat în mod nereal faptul că SC Silvornamental SRL utilizează o suprafață totală de 276,50 ha teren arabil, deși în evidențele primăriei figura cu o suprafață mai mică“, au precizat procurorii DNA.

Mită la APIA Dolj

Cât despre consiliera APIA, anchetatorii spun că aceasta ar fi luat mită de la Badea pentru a soluționa cererile de plată. Astfel, în perioada 2011- 2013, „inculpata Păun Ioana-Florina, în calitate de consilier superior în cadrul APIA – Centrul Județean Dolj, a pretins și primit, în mod repetat, sume de bani și alte foloase materiale, în valoare totală de 14.700 de lei, de la inculpatul Badea Cristian, pentru ca, prin îndeplinirea defectuoasă a atribuțiilor de serviciu, să soluționeze cererile unice de plată formulate de SC Silvornamental SRL, cu consecința obținerii de către aceasta de sume de bani mai mari decât cele care i se cuveneau“, au reținut anchetatorii.
În dosarul penal întocmit pe numele celor trei inculpați, APIA s-a constituit parte civilă în procesul penal cu suma totală de 400.761,90 lei, echivalentul a 91.498 euro. Procurorii au dispus instituirea sechestrului asupra bunurilor imobile aparținând inculpaților Cristian și Ioana-Florina Păun. Dosarul a fost trimis de procurori magistraților de la Tribunalul Dolj, Cristian Badea și Ioana-Florina Păun fiind puși sub control judiciar.
În același dosar penal a fost inculpată și SC Silvornamental SRL, firma fiind acuzată de folosire de documente false pentru obținerea de fonduri europene, înșelăciune și participație improprie la comiterea infracțiunilor de fals intelectual și fals material în înscrisuri oficiale.

Fostul director APIA, patru ani de închisoare

Răducu Sergiu Gelu Drăgancea, fostul director APIA Dolj, a fost deferit justiţiei în octombrie 2011, fiind acuzat de luare de mită în formă continuată. Procurorii DNA au stabilit că directorul Drăgancea îi ceruse administratorului unei societăți comerciale o şpagă de 25.000 de euro, pe care urma să o primească în trei tranşe. Patronul l-a denunţat însă pe Drăgancea, iar flagrantul a fost făcut de procurorii DNA atunci când acesta primea prima tranşă, cea de 10.000 de euro. Pe 16 august 2012, Drăgancea a fost condamnat definitiv la patru ani de închisoare cu executare, iar pe 21 ianuarie 2014, Drăgancea a fost eliberat condiţionat din penitenciar printr-o hotărâre a Judecătoriei Craiova. A executat, în total, doi ani şi aproape cinci luni de închisoare din pedeapsa de patru ani.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS