5.3 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljZilele Craiovei 2015: Maria Tănase, în memoria Băniei

Zilele Craiovei 2015: Maria Tănase, în memoria Băniei

Casa Băniei a găzduit ieri, vernisajul expoziției temporare „Maria Tănase în memoria Craiovei“, proiect cultural dedicat celei care a rămas în conştiinţa naţională ca Pasărea Măiastră și Regina cântecului românesc.
Demersul cultural, realizat de către specialiştii Muzeului Olteniei împreună cu Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Dolj, propune craiovenilor o incursiune în fascinanta Colecţie „Maria Tănase“.
Documente inedite din perioada Expoziţiei Internaţionale de la New York (1939), când Maria Tănase a fost aleasă să reprezinte cântecul românesc, cântând în faţa fostului preşedinte american Hoover, a lui Andre Gide, Yehudi Menuhin, Jascha Heifetz, Constantin Brâncuşi, respectiv paşaportul artistei semnat de Regele Mihai, extrase document din presa vremii din New York, precum și certificatul de naștere pot fi admirate acum de publicul craiovean. Atrage atenția, într-una dintre vitrine, testamentul artistei. Gândurile sale se îndreaptă spre cei dragi, spre nepoți: „Nepoților mei, celor trei copii ai fratelui meu și celor trei copii ai surorii mele, le las toată dragostea mea de mamă“, dar și spre cea care i-a dat viață: „Aș vrea din străfund ca mama să nu afle de moartea mea, să i se spună că sunt plecată undeva în străinătate, pentru tratament și din când în când să i se citească o așa-zisă carte poștală de la mine. Nu va fi greu, că ea nu vede“.
În încăperea în care sunt adăpostite toate aceste mărturii ale vieții marii artiste se regăsesc într-un colț patefonul înconjurat de discuri, dar și fotografii care au aparținut Mariei Tănase. Ele o surprind pe artistă în diverse ipostaze: cu prietenii prin Bucureştiul de altădată, în spectacole la Teatrul „Alhambra“, în turneele din ţară şi străinătate, în campaniile de cercetare etnografică. Imaginile surprinse de aparatul de fotografiat evocă, totodată, peisaje, oameni, monumente şi momente din Oltenia de altădată când prin cântecul său Maria Tănase, a reuşit să ridice folclorul la rang de artă cultă.
Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Dolj completează spaţiul expoziţional cu obiecte specifice Festivalului Naţional „Maria Tănase“, care onorează, la Craiova, memoria Reginei cântecului românesc prin promovarea tinerilor cu dăruire pentru folclorul autentic.

Redescoperind-o pe Maria Tănase

Purtați de cântecele Mariei Tănase, care se aud în surdină, vizitatorul poate admira într-o altă încăpere ţinute, pălării, evantaie, bijuterii, printre care un colier de mărgele pe care sunt înșirate și boabe de porumb, pe care artista l-a purtat în numeroasele sale apariții.
Piesa de rezistenţă a expoziţiei este vestitul costum popular purtat de Maria Tănase în turneele sale artistice, datat în anul 1920, provenit din zona de nord a Olteniei, de o sobrietate şi un rafinament aparte, alcătuit din ie (pânză de casă creaţă şi învărgată, decorată cu râuri pe piept şi mâneci, cusute cu arnici negru şi paiete), fustă (confecţionată din catifea neagră, decorată în mod inedit, cu flori stilizate realizate din coconi de mătase naturală şi paiete) şi brâu (catifea roşie brodată cu fir metalic auriu şi ciucuri metalici).
„Colecţia „Maria Tănase“, ce aparţine Muzeului Olteniei Craiova, cuprinde 1.300 de documente personale, fotografii, scrisori, o viață care se conturează prin scriere. De altfel, și expoziția este tot o scriere despre Maria Tănase, un discurs muzeologic care poate să releve personalitatea marii artiste. Maria Tănase poate fi redescoperită într-un alt fel“, a precizat Cornel Bălosu, șeful Secției de Etnografie a Muzeului Olteniei.
Expoziția, care se înscrie în seria manifestărilor organizate cu ocazia celei de XIX-ea ediții a Zilelor Municipiului Craiova, va putea fi vizitată gratuit până duminică, 7 iunie, ea urmând să fie deschisă până la începutul toamnei.

 

program sambata

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS