5.3 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljSutele de milioane din marile dosare TVA, greu de recuperat

Sutele de milioane din marile dosare TVA, greu de recuperat

Finanțiștii doljeni au de recuperat peste 142 de milioane de euro de la persoanele condamnate definitiv în dosarele privind returnări ilegale de TVA
Finanțiștii doljeni au de recuperat peste 142 de milioane de euro de la persoanele condamnate definitiv în dosarele privind returnări ilegale de TVA

Administrația Județea­nă a Finanțelor Publice Dolj a reușit să recupereze, până în prezent, aproximativ 0,5% din prejudiciul total produs chiar Finanțelor Publice de persoanele condamnate definitiv în marile dosare privind returnări ilegale de TVA. Din suma totală de 641.738.000 de lei (aproximativ 142.608.444 de euro), finanțiștii doljeni au reușit să recupereze doar 3.181.000 de lei (aproximativ 706.888 de euro).

Aproape toți oamenii de afaceri craioveni care au obținut ilegal TVA de la Direcția Generală a Finanțelor Publice (DGFP) Dolj în anii 2001-2004 au fost condamnați definitiv în ultimii ani, ca și mai mulți finanțiști care au acordat returnările ilegale de TVA. Dar ce s-a întâmplat cu prejudiciul adus bugetului statului prin aceste returnări ilegale de TVA? Mai nimic, pentru că finanțiștii doljeni nu au reușit încă recuperarea banilor.
Reprezentanții Adminis­tra­ției Județeane a Finanțelor Pubice (AJFP) Dolj au precizat pentru GdS că numărul debitorilor existenți în evidențele administrației în baza unor sentințe penale (13) privind returnări ilegale de TVA este de 58 de persoane fizice.
Valoarea creanțelor cu care figurează cei 58 de debitori este de 641.738.000 de lei, iar „suma recuperată din creanțele debitorilor în baza unor sentințe penale este de 3.181.000 de lei, din care suma încasată efectiv este de 2.093.000 de lei și sume rezultate din valorificarea bunurilor mobile și imobile de 1.088.000 de lei“, au explicat reprezentanții AJFP Dolj. Banii recuperați de finanțiștii doljeni de la condamnații din dosarele privind returnări ilegale de TVA reprezintă aproximativ 0,5% din prejudiciul total. Suma rămasă de încasat din valoarea totală a creanțelor debitorilor în baza unor sentințe penale este de 638.557.000 de lei.
Finanțiștii au mai precizat că au fost emise somații și popriri în toate cele 58 de cazuri, s-a pus sechestru pe 41 de bunuri mobile și imobile, iar 13 bunuri mobile și imobile sunt aflate în partaj. Pentru cinci bunuri mobile și imobile s-au organizat licitații, însă nu au fost valorificate până în prezent. Alte 15 bunuri mobile și imobile sunt în curs de evaluare.

Condamnări definitive în dosarele TVA

Fotescu, Boerică, Samir Sprînceană sau frații Mihăilescu au fost condamnați definitiv, însă până în prezent inspectorii fiscali nu au reușit să îi execute (FOTO: arhiva GdS)
Fotescu, Boerică, Samir Sprînceană sau frații Mihăilescu au fost condamnați definitiv, însă până în prezent inspectorii fiscali nu au reușit să îi execute (FOTO: arhiva GdS)

Trebuie spus că inspectorii fiscali au „șansa“ să recupereze același prejudiciu de la mai multe persoane condamnate definitiv în dosare penale diferite. De exemplu, pe 19 iulie 2013, 31 de foști angajați ai Fiscului doljean au fost condamnați definitiv pentru returnările de TVA acordate unui număr de 42 de firme controlate de oamenii de afaceri Genică Boerică, Samir Sprânceană şi Ion Fotescu.
Inculpații au primit pedepse între doi și trei ani de închisoare cu suspendare, însă instanța de judecată a dispus să achite DGFP Dolj prejudiciul produs – aproximativ 110 milioane de lei.
Pe de altă parte, pe lângă pedepsele cu închisoarea, și Boerică, și Fotescu și Sprînceană au fost obligați de instanță să achite DGFP Dolj TVA obținut ilegal între anii 2001-2004. Pe 19 iunie 2014, Samir Sprînceană și Adrian Marius Berceanu au fost condamnați definitiv la câte opt ani de închisoare pentru o serie de returnări ilegale de TVA. Alți cinci inculpați din același dosar au primit pedepse între trei ani și șase luni și șapte ani și trei luni de închisoare. Pe lângă pedepse, inculpaţii au fost obligaţi de instanţă să restituie sumele de bani obţinute cu titlul de rambursări de TVA, aproximativ 65 de milioane de lei.
Pe 4 decembrie 2014, omul de afaceri craiovean Ion Fotescu a fost găsit vinovat pentru o restituire ilegală de TVA în valoare totală de peste 6,7 milioane de lei și condamnat la șase ani și opt luni de închisoare. În plus, Ion Fotescu şi Scăluş Milko Radivoi, în solidar cu partea responsabilă civilmente SC BAVARIA CONSTRUCT SRL, au fost obligați să achite statului suma de 6.786.950 de lei.
În schimb, omul de afaceri Genică Boerică a fost condamnat definitiv în două dosare privind returnări ilegale de TVA. În unul a primit o pedeapsă de șase ani de închisoare, iar în altul – zece ani și trei luni. De asemenea, finanțiștii trebuie să recupereze de la Boerică și „partenerii“ săi de afaceri aproximativ 20 de milioane de lei pentru returnările ilegale de TVA. În plus, instanța a dispus confiscarea sumei totale de aproximativ 1,2 milioane de lei de la Boerică, Aurel Prie și Radu Drăgan.
Înainte să fie condamnat definitiv, Boerică a fugit din țară, în prezent fiind dat în urmărire prin Interpol.

Alte dosare, alte prejudicii

Alt dosar privind returnări ilegale de TVA este cel al lui Ile Pășcălău, care a fost extrădat în 2012 din Venezuela. Acesta a fost condamnat definitiv la șapte ani de închisoare în iunie 2014 și a fost obligat să achite suma de 644.808 lei către DGFP Dolj.
Cele două persoane care l-au ajutat pe Păşcălău să obţină returnarea ilegală de TVA, Dan Vulcan şi inspectoarea DGFP Dolj, Georgeta Seftulescu, au fost condamnate definitiv în februarie 2011 printr-o hotărâre a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie. Dan Vulcan a fost condamnat la patru ani de puşcărie, iar fosta finanţistă a primit o pedeapsă de un an şi jumătate de închisoare cu suspendare. În acest dosar, Vulcan a fost obligat să achite statului aceeași sumă – 644.808 lei.
Mai trebuie spus că Eugenia Ghiga, fosta şefă de serviciu în cadrul DGFP Dolj, a fost condamnată în două dosare penale privind returnări ilegale de TVA. În unul a primit o pedeapsă de șase ani de închisoare și a fost obligată să achite statului, alături de inspectorii fiscali Valentina Mihaela Nicolae şi Georgeta Seftulescu și mai mulți administratori de societăţi comerciale, suma totală de 12.889.743 de lei. În al doilea dosar, în care a fost condamnată alături de administratoarea Ludmila Pană, a fost obligată să achite statului suma de 581.994 de lei.
Printre oamenii de afaceri condamnați definitiv pentru returnări ilegale de TVA se mai numără Marian Grigorie, zis Cocoș, Gabriel Constantin, zis Gabi Alunecosu’, frații Nicolae şi Ion Eugen Mihăilescu, soții Ion și Naziana Slotea, ziariștii Bogdan Berneanu și Constantin Pătru sau Mitel Munteanu, poreclit Mimitel.

De ce nu se recuperează banii?

Întrebați din ce cauză au recuperat doar suma de 3.181.000 de lei din prejudiciul total de 641.738.000 de lei, inspectorii fiscali au explicat că există mai multe probleme care îngreunează executarea silită a debitorilor.
Una ar fi că măsurile asigurătorii dispuse nu sunt comunicate la timp, așa că finanțiștii fac demersuri pentru comunicarea lor. În unele cazuri, debitorii nu figurează în evidențele Fiscului cu bunuri sau venituri, așa că Fiscul nu are ce să le execute, iar în altele, cele mai multe, debitorii sunt… după gratii. În alte cazuri, cum ar fi și cel al lui Genică Boerică, debitorii au fugit și sunt dați în urmărire generală. Altă problemă ar fi că au fost puse sub sechestru bunuri comune, urmând ca instanța de judecată să se pronunțe asupra partajului.
În final, reprezentanții AJFP Dolj mai spun că „vânzarea la licitație a bunurilor sechestrate este un proces de durată, care presupune organizarea a una, două sau trei licitații, în condițiile respectării termenelor impuse prin prevederile legii fiscale. În cazul în care nu se atinge scopul licitațiilor pentru valorificarea bunurilor scoase la licitație, se reia procedura licitației conform prevederilor legale“.
Am încercat să aflăm sumele de bani recuperate de inspectorii fiscali de la fiecare condamnat, dar și pe ce bunuri ale acestora a fost pus sechestru, însă reprezentanții AJFP Dolj au precizat că aceste informații, potrivit legii, sunt protejate prin secretul fiscal.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS