17.8 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljEvaziune fiscală de peste nouă milioane de euro

Evaziune fiscală de peste nouă milioane de euro

Sute de polițiști din Dolj, Mehedinți, Gorj, Vâlcea și din alte șase județe au descins, ieri-dimineață, la firmele unor oameni de afaceri suspectați de comiterea infracţiunilor de evaziune fiscală şi spălare de bani. Prejudiciul adus statului prin operaţiuni comerciale fictive a fost calculat la peste nouă milioane de euro.

Mai mulți oameni de afaceri au fost ridicați, ieri -dimineață, în urma unei acțiuni de amploare organizată de polițiștii de investigare a criminalității economice, sub supravegherea unui procuror de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Mehedinţi.
Potrivit reprezentanților Inspectoratului de Poliție al Județului (IPJ) Mehedinți, peste 300 de polițiști din Dolj, Mehedinți, Gorj, Vâlcea, Timiș, Arad, Bihor, Hunedoara, Caraş-Severin și Dâmboviţa au efectuat 61 de percheziții la mai multe persoane suspectate de comiterea infracțiunilor de evaziune fiscală și spălare de bani. De asemenea, oamenii legii au avut de pus în executare 49 de mandate de aducere. Până la ora 16.00, la sediul IPJ Mehedinți fuseseră aduși pentru audieri 39 de suspecți, cei mai mulți din Timiș, Mehedinți și Gorj.
Din cercetările oamenilor legii s-a stabilit că, în perioada 2008-2014, un număr total de 101 persoane, în calitate de asociaţi, administratori sau împuterniciţi ai 88 de societăţi comerciale ar fi eludat obligaţiile fiscale.
Mai exact, suspecții ar fi dispus înregistrarea în contabilitatea firmelor a mai multor facturi fiscale emise în baza unor operaţiuni comerciale fictive, reprezentând cheltuieli cu achiziţia de material de construcţii, piese şi componente auto, în valoare totală de peste 22,5 milioane de euro, pentru care ar fi dedus ilegal TVA şi ar fi diminuat artificial impozitul pe profit.
Prin aceste operaţiuni, prejudiciul adus bugetului statului a fost calculat la peste nouă milioane de euro (peste 460 de milioane de lei).
Cât despre infracțiunea de spălare de bani, aceasta ar fi fost comisă pentru pierderea urmei banilor proveniți din evaziune fiscală. „Ulterior, prin intermediul societăţilor controlate, cei în cauză ar fi efectuat mai multe tranzacţii financiare, respectiv depuneri succesive de valori monetare, urmate de retrageri imediate sau de «rularea» acestor valori prin conturile bancare ale societăţilor. Astfel, aceştia ar fi disimulat provenienţa şi circulaţia banilor“, au mai reținut anchetatorii.

Patroni aduși la audieri

Dacă în Craiova au fost făcute numai trei percheziții în cursul zilei de ieri, la două societăți comerciale și la domiciliul unui suspect, cei mai mulți suspecți din acest dosar au fost ridicați din Timiș, Mehedinți și Gorj.
Potrivit reprezen­tan­ților IPJ Mehedinți, la audieri a fost adus omul de afaceri timișorean Georgică Cornu, dar și Lucian Caraiman, administratorul grupului de firme Confort-Izometal aparținând lui Georgică Cornu. La audieri a mai fost adus și Nicolae Semen, administrator al firmelor familiei primarului orașului Baia de Aramă, Rafael Dunărințu.
Printre primele persoane reținute după audieri pentru 24 de ore s-a aflat administratorul unei firme din comuna Bâcleș, Constantin Vârvoreanu, acesta urmând să fie dus la instanța de judecată cu propunere de arestare preventivă.
În judeţul Gorj, oamenii legii au descins ieri în municipiul Târgu Jiu, satul Peşteana şi oraşul Novaci. În Târgu Jiu, percheziţiile au vizat vila omului de afaceri Nicolae Măroiu, patron al Marconic Impex SRL. Acesta a declarat că societăţile sale sunt în reorganizare şi au mai fost controlate în trecut de organele de anchetă, care nu ar fi constatat vreo faptă de evaziune fiscală. Nicolae Măroiu a precizat că nu are nici o legătură cu omul de afaceri Georgică Cornu, principalul suspect în acest dosar. „Nu am nici o legătură cu Georgică Cornu. Eventual acele relații comerciale cu firmele care le-am avut și eu să le fi avut și dânsul, însă eu pe dânsul nu îl cunosc și nu am avut nici o relație niciodată. Nu am emis facturi fictive. Am achiziționat niște mărfuri de la firme care fac obiectul, probabil, cercetărilor în județul Mehedinți, care, la rândul lor, au făcut obiectul unor cercetări care s-au soluționat de către Poliție, Parchet. Am prezentat toate documentele. Au mai fost dosare, cercetări penale pe tema asta, care s-au soluționat. Probabil o reverificare a relațiilor contractuale pe care le-am avut în 2009-2010. Nu am nici un element din dosar, nu am nici un fel de relații cu Georgică Cornu. Nu am achiziționat nimic, niciodată fără documente“, a explicat Nicolae Măroiu înainte să fie dus la audieri, la IPJ Mehedinți.

Încă un dosar

În urmă cu un an, mai exact pe 27 martie 2014, Georgică Cornu a fost audiat într-un alt dosar de evaziune fiscală și delapidare, instrumentat de procurorii DIICOT din Timișoara.
Anchetatorii au reținut atunci că, începând cu anul 2007, Georgică Cornu, în calitate de administrator al mai multor societăţi comerciale din Timişoara, împreună cu angajaţi din compartimentele economice, precum şi cu alţi parteneri de afaceri, au încheiat mai multe tranzacţii comerciale prin întocmirea de documente contabile false, cu scopul fraudării patrimoniului persoanelor juridice. De asemenea, suspecții au fost acuzați că au înregistrat în evidențele contabile ale societăţilor pe care le administrau operațiuni fictive cu scopul de diminuare a bazei impozabile. Prejudiciul în acest dosar a fost calculat la 61 de milioane de lei. La acea vreme, Georgică Cornu a fost reținut pentru 24 de ore, însă instanța a respins cererea de arestare preventivă.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS