5.3 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljȘocuri în rețeaua abonaților CEZ

Șocuri în rețeaua abonaților CEZ

Potrivit acestei fotografii, tensiunea CEZ a atins 252 de volți
Potrivit acestei fotografii, tensiunea CEZ a atins 252 de volți

Un craiovean acuză că în rețeaua CEZ s-au înregistrat supratensiuni de 252 – 256 de volţi care i-ar fi distrus aparatura electrocasnică. Din iulie 2014, clientul duce un adevărat război cu furnizorul de energie electrică pentru recuperarea banilor cheltuiți pe reparații. CEZ a fost amendată de Protecția Consumatorilor pentru nerespectarea contractului de furnizare. Compania se apără susținând că tensiunile se încadrează în standardele ANRE.

Compania CEZ, furnizorul de energie electrică din Oltenia, are probleme cu clienții și din cauza fluctuațiilor de tensiune din rețea. Săptămâna trecută, la redacția GdS s-a prezentat craioveanul Eugen Petcoiu, care acuză că, din cauza tensiunii prea mari din rețeaua electrică, aparatele electrocasnice i s-au defectat. Din iulie 2014, Petcoiu se luptă cu CEZ pentru a primi despăgubiri în contul aparatelor defecte.
„În ziua de 18 iulie 2014, am sesizat avarie la rețeaua de distribuție CEZ, mai precis supratensiune de 248 – 255 volți. În urma șocurilor electrice pe care cu onoare ați binevoit a le furniza, s-au produs distrugeri la aparatura electrocasnică: centrala termică, televizor, frigider. În urma foarte multelor sesizări telefonice, un echipaj s-a prezentat și a măsurat tensiunea (circa 248 volți). S-au urcat pe stâlp și au spus că am fost mutat pe altă fază. Nu au încheiat nici un proces-verbal de constatare, și-au strâns sculele și au plecat. Măsurând din nou tensiunea, am constatat că nu s-a modificat cu nimic situația“, și-a început clientul memoriul către CEZ.

„Răspunsul este mai mult decât halucinant“

Derularea evenimentelor ulterioare a fost povestită de craiovean în același memoriu. „Am sunat din nou la 0251/929 și cu foarte mare greutate am obținut un operator, care mi-a spus foarte calm că sesizarea a fost înregistrată și că va fi direcționată către un serviciu operativ, care cu celeritate va rezolva problema. Naiv, am așteptat. Abia a doua zi, după alte zeci de apeluri, s-a mai deplasat un achipaj. Au măsurat tensiunea, s-au uitat unul la celălalt, au calat autoscara și s-au urcat pe stâlp, deși le-am explicat că defecțiunea este în altă parte, la postul de transformare. Foarte amabili, cei doi au mers în post. Tensiunea a fost oprită circa 40-50 de minute. La revenirea curentului, valoarea tensiunii varia între 214 și 216 volți“, a mai scris reclamantul. A doua zi, el a depus o cerere în care solicita asumarea de către CEZ a pagubelor materiale pe care spune că le-a suferit. „Răspunsul primit este mai mult decât halucinant: în urma analizei documentelor și a verificării din teren totul a fost perfect“, și-a exprimat surpriza Eugen Petcoiu. În consecință, el a cerut fără succes CEZ mai multe documente din care să rezulte că tensiunea a fost cea normală. La petițiile formulate, omul a primit mai multe răspunsuri din partea CEZ. Într-una dintre adresele de răspuns (11 august 2014), compania a răspuns că în urma verificărilor în perioada reclamată „nu s-au înregistrat deficiențe generate de rețeaua operatorului de distribuție la locul de consum, care ar fi putut conduce la deteriorarea aparatelor electrocasnice“. În alt răspuns, (19 septembrie 2014), CEZ a subliniat că „la locul de consum alimentat cu energie electrică din punctul de transformare PT 6 tensiunea a fost de 245 volți, încadrându-se în limitele normale de 230 volți ± 10%“. CEZ susține că după mutarea clientului la PT 34 tensiunea era de 230 volți, încadrându-se în standardul de performanță pentru serviciul de distribuție a energiei electrice.

CEZ, amendată de CJPC

Clientul nu s-a lăsat și s-a adresat Comisariatului Județean pentru Protecția Consumatorilor (CJPC) Dolj, iar în urma plângerii a primit alt răspuns (17 noiembrie 2014) din partea CEZ, care susține că se încadrează în Standardul de performanță stabilit prin Ordinul ANRE nr. 28/2007.
În urma sesizării, CJPC Dolj a comparat răspunsurile CEZ și contractul de furnizare al clientului, încheiat în 2002.
În contractul de furnizare, tensiunea de alimentare este de 220 v ± 10%, la frecvența de 50 Hz ± 1%. „Având în vedere că furnizorul de energie electrică nu respectă condițiile specificate în contract și nici nu ați fost informat prin act adițional de eventualele modificări ale valorii tensiunii contractate, acesta a fost sancționat contravențional. Pentru eventuale despăgubiri, vă sugerăm să vă adresați instanței de judecată“, se arată în răspunsul CJPC Dolj din 30 ianuarie 2015.
De meserie electronist, Eugen Petcoiu s-a înarmat cu aparatele necesare și a măsurat din nou tensiunea din rețea. La diferite ore din noapte, tensiunea ajungea și la 252 – 256 de volți, potrivit fotografiilor pe care ni le-a furnizat. După ce s-a prezentat la redacția GdS, Eugen Petcoiu a mers din nou la CEZ, unde s-a găsit o soluție.
„S-a găsit o soluție care, probabil, ar fi trebuit găsită de mult timp: m-au legat la altă rețea. Au ajuns la concluzia că mă pot lega la altă rețea, care are o tensiune rezonabilă, de 230 – 239 volți. Să zicem că este mulțumitor pentru mine, ținând cont că tensiunea era de 250 – 256 volți, ceea ce mi-a pricinuit stricarea electrocasnicelor. În prezent, vreau să continuu lupta cu CEZ și să-mi recuperez simbolic contravaloarea măcar a unui aparat stricat. CEZ trebuie să respecte contractul de furnizare. Așa cum noi plătim corect factura, așa și ei trebuie să ne livreze ceea ce am contractat: o tensiune normală, care să nu ne strice aparatura electrocasnică. Fiindcă în România nu se vinde nicăieri aparatură care să suporte 260 de volți“, a declarat Eugen Petcoiu.
Potrivit reprezentanților instituțiilor de control, CEZ ar trebui să investească în transformatoare, în condițiile în care capacitatea de consum a clienților săi a crescut foarte mult în ultimii zece ani. De altfel, statul român cere despăgubiri de 82 de milioane de euro de la CEZ, pentru că societatea nu și-ar fi respectat investițiile asumate prin contractul de privatizare.
GdS a solicitat CEZ să precizeze ce investiții s-au făcut în ultimul an în transformatoare și în ce zone din Craiova au fost montate acestea, însă întrebările au rămas deocamdată fără răspuns.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS