5.3 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljICMET Craiova, gata să explodeze

ICMET Craiova, gata să explodeze

La ICMET Craiova, lucrurile sunt la un pas să scape de sub control
La ICMET Craiova, lucrurile sunt la un pas să scape de sub control

Cei 235 de salariați ai institutului de cercetare spun că nu și-au mai luat salariile din septembrie 2014 și acuză managementul defectuos al echipei manageriale. Unitatea a căzut rapid de la un profit de 55.000 de lei, la o pierdere de două milioane de lei. Controalele efectuate la sfârșitul lui 2014 de ANAF și Curtea de Conturi arată cauzele dezastrului: cheltuieli peste buget, promovare fără concurs în funcțiile de conducere, management defectuos. Directorul Marian Duță a amânat câteva zile întâlnirea cu jurnaliștii GdS, iar după ce a acceptat să stea de vorbă nu a dorit să facă declarații oficiale în legătură cu subiectul.

Institutul Național de Cercetare – Dezvoltare și Încercări pentru Electrotehnică (ICMET) Craiova pare în aceste zile un imens cazan sub presiune, gata să explodeze. Cei 235 de salariați acuză că nu și-au mai primit salariile din septembrie 2014. În ultimii ani, ICMET Craiova a înregistrat rezultate economice tot mai proaste. Societatea a trecut de la un profit de 55.000 de lei, în 2011, la o pierdere de 1,5 milioane lei, în 2012, și două milioane de lei în 2013, potrivit site-ului Ministerului Finanțelor Publice (MFP). Angajații susțin că la sfârșitul anului 2014, ICMET avea datorii către furnizori de două milioane de lei, restanțe salariale de circa două milioane de lei și obligații restante către bugetul consolidat al statului în valoare de alte două milioane.
„În 2013, s-a înregistrat o pierdere de două milioane de lei, deși veniturile au depășit cu 5% valorile propuse prin bugetul de venituri și cheltuieli (BVC) aprobat, dar lipsa de control asupra cheltuielilor a dus la depășirea cu 15% a cheltuielilor propuse în buget. Institutul are un potențial important, dar se află într-o situație financiară critică deoarece, în ultimii ani, înregistrează o pierdere constantă, din cauza managementului defectuos practicat de actuala echipă de conducere“, spun salariații.
Două controale făcute recent de inspectorii Curții de Conturi a României (CCR) și Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF) dau dreptate salariaților. În perioada 3 septembrie – 29 octombrie 2014, ICMET a fost controlat de ANAF. „Utilizarea resurselor financiare proprii, precum și a creditelor solicitate, în mod ineficient și neeconomicos, au generat înregistrarea de pierderi în două exerciții financiare consecutiv“, se arată în raportul ANAF, care consemnează că în 2013 societatea a plătit salarii fără acoperire cu manopera din devizele de calcul în valoare de 2,2 milioane de lei, depășind cu circa un milion de lei bugetul aprobat.
„Pentru exercițiile financiare verificate, directorul general al ICMET Craiova (Marian Duță – n.r.) nu a avut încheiat un contract de mandat, unde să fie menţionate criteriile și obiectivele de performanță și nici nu a precizat o ofertă managerială. Administrarea patrimoniului ICMET Craiova nu s-a realizat în condiții de economicitate, eficacitate și eficiență“, mai spune raportul ANAF.
Inspectorii au descoperit că societatea nu și-a lămurit situația patrimoniului. Deși prin actul de înființare se precizează că are un patrimoniu de 270.000 de lei, în realitate administrează terenuri și clădiri cu valoare de inventar estimată la circa 3,1 milioane de lei. ICMET administrează un teren de șase hectare în bulevardul Decebal nr. 118A (sediu) și unul de 2,8 hectare în Valea Fetii, la calea ferată Craiova – Calafat, pe tronsonul Jiul Vechi – Podari.

Cum se promovează la ICMET

Aceeași problemă cu patrimoniul a constatat-o și CCR, într-un raport de control din 22 decembrie 2014. Controlorii financiari spun că pentru terenul din Valea Fetii unitatea nu a întocmit documentația cadastrală. În consecință, acesta nu are carte funciară și nu a fost evaluat și înregistrat în evidența contabilă. Nici terenul de șase hectare din bulevardul Decebal, evaluat la 25,4 milioane de lei, nu este înregistrat ca activ în bilanț. Cele două terenuri figurează în conturile extrabilanțiere, având fiecare valoarea de un leu.
Astfel, controlorii notează că, în perioada 2008 – 2014, unitatea a luat decizii de delegare sau împuternicire pentru funcții de conducere (șef birou, șef serviciu, șef divizie, șef secție, director adjunct, director științific etc.) până la „organizarea concursului de ocupare a acestui post“. Pentru aceste posturi nu au mai fost însă organizate concursuri. Și în ceea ce privește funcțiile de execuție au fost probleme. În 2013, conducerea ICMET a promovat 14 salariați fără documente justificative. Mai mult, societatea a plătit costurile abonamentelor telefonice unor persoane care nu mai erau angajatele firmei. Printre neregulile relevante se numără înregistrarea nejustificată la costuri a sumei de 360.000 de lei, pe care societatea ar fi trebuit s-o încaseze de la firma turcească Semtaș Elektromekanik San Ve Tic AȘ, deși avea sentință arbitrală în acest sens. Din 2012, ICMET nu a mai făcut demersuri pentru recuperarea acestei sume, au mai notat organele de control. Asupra aspectelor relatate mai sus, am cerut și punctul de vedere al directorului general, Marian Duță. După câteva zile de amânări, domnul director a acceptat o întâlnire cu jurnaliștii GdS, însă nu a dorit să facă declarații oficiale în legătură cu acest subiect.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS