10.9 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjTragedie în Rovinari: Un tată și șase copii, găsiți morți

Tragedie în Rovinari: Un tată și șase copii, găsiți morți

Un oraş este în doliu, după ce un tată şi cei şase copii ai săi au fost găsiţi fără suflare ieri-dimineaţă. Copiii, cu vârste cuprinse între şase luni şi şapte ani, și tată lor, Cosmin Bumbu, de 28 de ani, au murit intoxicaţi cu monoxid de carbon în garsoniera de la parterul blocului H, de pe strada Termocentralei din Rovinari. Ieri-dimineaţă, vecinul de la etajul întâi din blocul H a simţit miros înţepător de gaze și a mers la uşa locuinţei lui Cosmin Bumbu pentru a vedea ce se întâmplă și a sunat la 112. De altfel, celor doi copii de patru şi 12 ani, care locuiau în garsoniera de la etajul întâi, li s-a făcut rău şi a fost chemată o ambulanţă, dar micuţii au scăpat cu o sperietură.
La faţa locului au fost trimise un echipaj de poliţie şi un echipaj de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă, precum şi câteva ambulanţe. Echipele de intervenţie au spart ușa imobilului și au descoperit într-un pat cinci copii morți. În baia locuinţei, așezat în cadă, dezbrăcat, a fost găsit decedat tatăl copiilor. Cel mai probabil, bărbatul a intrat în baie să se spele. Ulterior, anchetatorii au descoperit trupul fără viaţă al celui de-al şaselea copil al familiei Bumbu. Acesta era căzut sub patul în care se aflau fraţii săi.

Cauza exploziei, improvizație la centrala pe gaze

Potrivit Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Gorj, cauza tragediei este intoxicaţia cu monoxid de carbon, însă Serviciul de Medicină Legală va da astăzi un verdict în privinţa cauzei morţii.
„În garsoniera respectivă, încălzirea se făcea cu o centrală pe gaze. Se pare că au decedat din cauza unei intoxicații cu monoxid de carbon. Din păcate, sunt șase copii decedați și tatăl lor, de 28 de ani. Au mai fost transportați la spital doi copii care locuiau în garsoniera de la etajul întâi“, a spus Mihai Avramescu, Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Gorj. Echipele de control au descoperit o improvizație la centrala care asigura apa caldă şi căldura în garsonieră.
„Precizăm că în urma măsurătorilor efectuate pe reţeaua de gaze din zonă nu s-au depistat scurgeri de gaze. Din primele cercetări s-a constatat că intoxicaţia cu monoxid de carbon a fost cauzată de o improvizaţie la instalaţia de utilizare a gazelor naturale. Pentru a beneficia de gaze naturale în condiţii de siguranţă, recomandăm clienţilor să nu recurgă la improvizaţii ale instalaţiilor de utilizare a gazelor naturale deoarece acestea le pot pune viaţa în pericol“, se arată în comunicatul trimis de către Distrigaz.
Tatăl copiilor nu era angajat și îşi câştiga traiul reparând electronice şi electrocasnice şi este posibil să fi realizat singur improvizaţia la centrala termică. Autorităţile nu au găsit încă autorizaţia pentru centrala termică instalată în garsonieră.

Mâine zi de doliu în Rovinari

Reprezentanţii Primăriei Rovinari au declarat că mama celor şase copii morţi se afla la muncă în Italia în momentul producerii tragediei. Femeia nu a mai putut vorbi în clipa în care funcţionarii instituţiei au anunțat-o că soţul şi cei şase copii au murit. Femeia lucra ca menajeră şi trimitea bani acasă. În lipsa soției sale, Cosmin Bumbu se ocupa de îngrijirea copiilor. Din fericire, o fetiţă de șase ani, provenită dintr-o căsătorie anterioară, a scăpat cu viaţă, după ce cu o zi înainte a decis să meargă să doarmă la bunica din Târgu Jiu. Mama celor șapte copii decedați este aşteptată să sosească la Rovinari pentru ca, alături de autorităţile locale, să se ocupe de înmormântări.
Autorităţile locale s-au implicat în organizarea celor şapte înmormântări şi o vor ajuta material pe tânăra mamă.
Constantin Podaru, administratorul public al Primăriei Rovinari, a declarat că ziua de miercuri, 14 ianuarie, va fi declarată zi de doliu în oraş, printr-o decizie a autorităţilor locale.
„Am fost cu sora lui Cosmin Bumbu la o firmă de pompe funebre pentru a vedea exact ce trebuie pentru înmormântări. Serviciul de Apă Canal va săpa gropile la cimitir, iar primăria va asigura cheltuielile cu înmormântarea şi pomana. Mama copiilor a avut un șoc. Este în drum spre ţară. Dacă nu sunt probleme, marţi (astăzi – n.r.) vom lua trupurile de la Serviciul de Medicină Legală de la Târgu Jiu şi le vom depune la catedrala din Rovinari. Înhumarea va avea loc miercuri (mâine – n.r.), când în oraş va fi declarată zi de doliu“, a declarat Constantin Podaru.

Apel către populaţie

În urmă cu mai mulţi ani, în Rovinari s-a produs o explozie, din cauza unei improvizaţii la reţeaua de gaze. Şi atunci au murit locatarii apartamentului respectiv. Autorităţile fac apel la cetăţeni să îşi verifice toate instalaţiile din gospodării şi apartamente şi să fie la zi cu verificările la centralele termice. Specialiştii recomandă oamenilor să apeleze doar la instalatori şi la personal autorizaţi şi să nu facă improvizaţii la reţelele de gaze şi nu numai.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS