21.7 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljCe schimbări cer profesorii în noua Lege a Educației

Ce schimbări cer profesorii în noua Lege a Educației

Constantin Lungulescu, președintele filialei „Spiru Haret“ Dolj, a prezentat câteva propuneri pe care le va face Ministerului Educației pentru noua modificare a Legii Educației (Foto: GdS)
Constantin Lungulescu, președintele filialei „Spiru Haret“ Dolj, a prezentat câteva propuneri pe care le va face Ministerului Educației pentru noua modificare a Legii Educației (Foto: GdS)

Legea Educației ar putea trece printr-o altă schimbare, după cum a anunțat chiar noul ministru, Sorin Câmpeanu. Ideea este susținută și de liderii de sindicat, care spun că modificările trebuie să includă mai întâi introducerea în lege a ordonanțelor de urgență date până acum pentru diverse rectificări și apoi modificările care se impun pentru menținerea resursei umane în sistem. Revendicările includ plata sporului de doctorat și pentru cei care au obținut titlul de doctor înainte de 2009, dreptul la pensionare anticipată fără penalități și creșterea salariilor pentru personalul nedidactic.

Dacă anul 2014 se încheie fără arierate în privința drepturilor salariale obținute în instanță de cadrele didactice, pentru anul viitor se pregătesc noi negocieri. Acestea se vor derula în contextul modificării Legii Educației. Aceasta ar fi a 60-a modificare în 25 de ani, după ce s-au schimbat 20 de miniștri.
„Anul acesta am reușit să facem presiune asupra Ministerului Educației și Ministerului Finanțelor pentru a ni se plăti drepturile salariale obținute în instanță. Am reușit să obținem decontarea navetei pentru personalul didactic auxiliar. Mai sunt însă multe aspecte de reglat. În primul rând, ordonanțele de urgență prin care s-au modificat articole din Legea Educației ar trebui incluse în lege, pentru că s-au creat diverse situații. Inclusiv la decontarea navetei cadrelor didactice am avut răspunsuri de la reprezentanții administrațiilor locale care făceau trimitere la acte normative abrogate. Legea trebuie să prevadă clar drepturile personalului și să nu mai creeze situații de ambiguitate“, a declarat Constantin Lungulescu, președintele sindicatului „Spiru Haret“ Dolj.
Altă revendicare este legată de dreptul la pensionare anticipată, fără diminuarea pensiei. „Am avut negocieri și anul acesta pe subiectul pensionării anticipate. S-a prevăzut ca dascălii să aibă acest drept, însă în textul ordonanței de urgență nu se menționează că pensia nu se diminuează. Ar trebui să se țină cont însă că solicită pensionarea anticipată cadrele didactice cu probleme de sănătate. Și în condițiile actuale penalitatea este de 9% pentru fiecare an în avans. În plus, pensia reprezintă 45% din cuantumul salariului de bază“, a precizat liderul cadrelor sindicatelor. Tot la capitolul cadre didactice se solicită plata doctoratului și pentru cei care au obținut acest titlu înainte de 2009, precum și reintroducerea celor cinci salarii compensatorii pentru familiile celor care au decedat.

Vor modificarea statutului personalului nedidactic

Totodată, există revendicări și la capitolul personal nedidactic. „În noua Lege a Educației va trebui modificat statutul personalului nedidactic ca să fie trecut la personal didactic auxiliar. În acest fel s-a rezolvat problema salarizării și creșterea de 35% pe care am solicitat-o. Ar beneficia și de sporul de fidelitate pentru vechime de minimum zece ani în sistemul preuniversitar sau în unitatea de învățământ în care figurează ca angajat. Acest spor nu mai există în prezent. De altfel, nu mai sunt nici sporurile pentru condiții vătămătoare. Și în aceste condiții salariile au stagnat și posturile au rămas fără personal în multe unități“, a precizat Lungulescu. Potrivit sindicaliștilor, pentru anul viitor creșterea salariilor personalului nedidactic este asigurată deocamdată de cele două tranșe de majorare a salariului minim pe economie prevăzute la 1 ianuarie la 975 de lei și de la 1 iulie – 1.050 de lei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS