22 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljBănia și-a premiat scriitorii

Bănia și-a premiat scriitorii

Profesorul Marian Barbu, distins cu Premiul Opera Omnia de Filiala Craiova a Uniunii Scriitorilor din România (Foto: Lucian Anghel)
Profesorul Marian Barbu, distins cu Premiul Opera Omnia de Filiala Craiova a Uniunii Scriitorilor din România (Foto: Lucian Anghel)

Sala de Conferinţe a Muzeului de Istorie a găzduit luni, 22 decembrie, evenimentul prilejuit de acordarea premiilor Filialei Craiova a Uniunii Scriitorilor din România. În prezența unui public numeros, „prieteni ai cuvântului“, cum i-a numit conf. univ. dr. Gabriel Coșoveanu, președintele Filialei Craiova a Uniunii Scriitorilor din România, au sărbătorit și premiat creatorii reprezentativi ai Băniei. Filiala Craiova a Uniunii Scriitorilor din România a acordat în acest an două premii „Cartea Anului“ și un Premiu Opera Omnia. Primul premiu „Cartea Anului“ i-a revenit lui Nicolae Panea pentru „Orașul subtil“, apărut la Editura Etnologică, București, „un eseu antropoligic“, după cum menționa criticul literar Gabriela Gheorghișor.
„Mă aflu într-o situație paradoxală. Toată viața am dorit să fac antropologie bună, dar mi-a ieșit o antropologie frumoasă. Antropologia bună nu știu dacă m-a făcut unul dintre cei mai cunoscuți antropologi din lume, dar văd că e profitabil să scrii antropologie frumoasă“, a precizat la înmânarea premiului Nicolae Panea.
Cel de-al doilea premiu „Cartea Anului“ i-a fost acordat lui Traian Dobrinescu pentru volumul „Cei morți înainte de moarte“, apărut la Editura AIUS, Craiova.
„Acest roman ‘Cei morți înainte de moarte’ mi se pare remarcabil din mai multe puncte de vedere. Reprezintă unul dintre acele romane de care avem nevoie. Este o ficțiune, dar cu ingrediente teribil de serioase. Este un roman despre comunism, despre ravagiile lui, despre ce a lăsat el, și despre acele ruine peste care s-a construit și încă se construiește o democrație românească autentică. Este o carte despre vieți irosite, pierdute, care puteau fi altfel dacă nu intervenea era comunistă… Cartea e savuroasă. E destul să o deschizi“, a precizat conf. univ. dr. Gabriel Coșoveanu. De asemenea, a fost acordat și un Premiu Opera Omnia profesorului și criticului literar Marian Barbu pentru activitatea de o viață, „50 de ani de scris“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS