8 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjMinerii şi energeticienii au luat vacanţă

Minerii şi energeticienii au luat vacanţă

Angajaţii CEO sunt liberi până pe 4 ianuarie inclusiv (Foto: Eugen Măruţă)
Angajaţii CEO sunt liberi până pe 4 ianuarie inclusiv (Foto: Eugen Măruţă)

Minerii şi energeticienii din Oltenia au luat de vineri vacanţă. Angajaţii din cadrul Complexului Energetic Oltenia (CEO) vor fi liberi până pe 5 ianuarie. Dacă în cele peste două săptămâni va fi înregistrată o cerere ridicată de energie electrică pe piaţă, o parte a energeticienilor ar putea fi chemată la lucru. Majoritatea minerilor vor rămâne acasă, având în vedere că în depozitele termocentralelor şi la cariere există suficient de mult cărbune pentru a asigura producţia grupurilor energetice în toată această perioadă. Înainte de a intra în minivacanţa de Sărbători, cei peste 12.000 de mineri şi cei peste 6.000 de energeticieni au încasat fiecare câte o primă în valoare de 700 de lei. Potrivit conducerii Complexului Energetic Oltenia, la lucru au rămas angajaţii din sectoarele carierelor şi termocentralelor unde este obligatorie permanenţa, pentru a nu se pune în pericol activitatea viitoare.

Pregătiri pentru negocierea contractului colectiv de muncă

În aşteptarea rezultatelor economice pe acest an, sindicatele din cadrul Complexului Energetic Oltenia se pregătesc de începerea negocierilor contractului colectiv de muncă. Primele discuţii în acest sens vor avea loc începând cu 7 ianuarie. La negocierile cu administraţia vor participa reprezentanţi ai celor patru federaţii reprezentative: Petrom, Univers, Energetica şi Federaţia Naţională Mine Energie. Mişcarea sindicală de la nivelul Complexului Energetic Oltenia este împărţită în mai multe tabere, astfel încât nu există, deocamdată, o viziune comună, respectiv obiective comune ale federaţiilor, în ceea ce priveşte strategia negocierilor viitorului contract colectiv de muncă. Unul dintre liderii de sindicat, Ion Ruşeţ, preşedintele executiv al Sindicatului Mine Energie Oltenia, a decis să demisioneze înainte de vacanţa minerilor, acesta fiind acuzat că nu se bucură de o imagine prea bună şi ar fi unul dintre obstacolele în calea unificării mişcării sindicale.

Cum va arăta viitorul CEO?

Sindicatele şi-au propus să solicite indexarea salariilor, păstrarea actualelor locuri de muncă sau egalizarea lefurilor la nivelul companiei. Rămâne de văzut în ce măsură va fi posibil acest lucru, dacă până la nouă luni CEO a înregistrat pierderi, din cauza lipsei vânzărilor de energie. Administraţia a menţionat că pe final de an s-a reuşit recuperarea unor pierderi şi că cel puţin la activitatea de producţie anul 2014 va fi pe plus. Rămâne de văzut ce se va întâmpla cu activitatea financiară, unde CEO are de plătit rate la un credit japonez în yeni, obţinut în urmă cu mai mulţi ani pentru modernizarea unor grupuri energetice. Nici la capitolul încasării creanţelor CEO nu stă bine, acestea depăşind un miliard de lei. Nici la capitolul imagine, compania nu a stat bine în 2014, actualul manager Laurenţiu Ciurel fiind implicat în celebrul dosar „Şova“, în care a fost dispusă începerea urmăririi penale pentru mai multe fapte de abuz în serviciu, în legătură cu oferirea unor contracte de asistenţă juridică, firmei de avocatură a politicianului Dan Şova.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS