Curtea Constituțională dă emoții aleșilor migratori

În Consiliul Local Craiova, PSD are 13 reprezentanți, UNPR are cinci, PNL și PDL au câte doi și PP-DD unul, iar patru sunt independenți. - FOTO: Arhiva GdS


Curtea Constituțională a României a decis ieri că Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 55/2014 privind migraţia aleşilor locali este neconstituţională. Decizia este general obligatorie și va fi publicată în Monitorul Oficial, iar legea se va întoarce în parlament, unde aleșii vor decide ce se va întâmpla mai departe. Însă, care este situația la Craiova? Care aleși și câți dintre ei au migrat, dar și alte informații legate de indemnizația lor și numărul de proiecte de hotărâre respinse pe mandatul actualului primar, citiți în cele ce urmează.

Curtea Constituțională (CC) a României a decis ieri că OUG nr. 55/2014 este neconstituțională, fiind admisă astfel sesizarea parlamentarilor PNL. Conform unor judecători ai CC, citați de Mediafax, Parlamentul va trebui să reglementeze, printr-o lege de respingere, măsurile cu privire la efectele juridice produse în perioada în care OUG nr. 55/2014 a fost aplicabilă, respectiv ce se va întâmpla cu mandatele aleşilor locali care au migrat la alte partide.

„Vom ajunge la alegeri pentru toate mandatele aleșilor migratori“

Mai mult, Laura Ștefan (ExpertForum) a declarat, citată de hotnews.ro, că, „așa cum am spus încă la momentul aprobării OUG, neconstituționalitatea prevederilor sale, azi (ieri – n.r.) confirmată de CCR, va conduce la pierderea mandatelor aleșilor locali care au migrat la alte partide. De altfel, există deja procese în curs prin care partidele de la care aleșii au plecat cer constatarea încetării mandatelor. În condițiile declarării neconstituționalității OUG, vom ajunge la alegeri pentru toate mandatele aleșilor migratori“. Totodată, prim-vicepreședintele PNL, Cătălin Predoiu, a spus că „decizia Curții este încă un blam pentru domnul Ponta și pentru noi este încă un motiv care ne arată că trebuie să demitem acest guvern. Din 16 noiembrie, domnul Ponta a intrat în zodia eșecurilor. În ceea ce privește efectele concrete, în acest moment numai instanțele de drept comun ar mai putea invalida mandatele migratorilor pe motive de nulitate. Prin ea însăși, decizia Curții Constituționale nu are efect decât pentru viitor“, a spus Prediou, citat de hotnews.ro.

Situația de la Craiova

La Craiova, consiliul local este format din 27 de consilieri și și-a schimbat destul de mult componența după ce OUG nr. 55/2014 a intrat în vigoare. În urma unei solicitări formulate de Gazeta de Sud în baza Legii nr. 544/2001 privind liberul acces la informațiile de interes public, Primăria Craiova a transmis situația actuală a consilierilor locali. În prezent, PSD conduce detașat ca număr de consilieri și este urmat de UNPR, PNL și PP-DD. În urma ordonanței, câțiva au decis să devină și independenți politic.

Care cum a plecat?

Conform situației centralizatoare transmise de Primăria Craiova, PSD avea opt consilieri locali înainte de OUG nr. 55/2014, iar acum are 13. Cei cinci care au plecat la PSD sunt viceprimarul Cristina Calangiu și consilierii Alexandru Bețiu, Răzvan Socoteanu, Nicoleta Popescu și Andrei Nanu, care, inițial, aparțineau erau la PNL. Prin deducție, PNL a pierdut cinci consilieri și a rămas cu doi, Emilian Ștefârță și Pavel Badea, din totalul de șapte reprezentanți pe care partidul îl avea în consiliul local. În ceea ce privește PDL, dintre cei trei consilieri existenți au rămas doi, în persoanele lui Dan Cherciu și Marian Vasile. Dan Dașoveanu, și el ales pe listele PDL, a preferat să devină independent.

În ceea ce privește consilierii UNPR, aceștia erau, inițial, șapte la număr, însă doi dintre aceștia au devenit independenți. Vorbim despre Cosmin Marinescu și Gheorghe Albăstroiu. La PP-DD mai este, acum, un singur consilier din doi, după ce Ionel Pană a decis să devină și el independent.


Situația consilierilor locali se prezintă în felul următor. Avem 13 consilieri PSD (Bianca Predescu, Traian Radu, Nicușor Cotescu, Dorel Voicu, Sorin Manda, Silviu Ștefănescu Dragotă, Lucian Dindirică, Marin Nicoli, Cristina Calangiu, Alexandru Bețiu, Răzvan Socoteanu, Nicoleta Popescu și Andrei Nanu), cinci consilieri UNPR (Mihail Genoiu, Teodor Sas, Gheorghe Pîrvu, Vergil Toader și Vasilica Gheorghiță), doi consilieri PNL (Emilian Ștefârță și Pavel Badea), doi consilieri PDL (Dan Cherciu și Marian Vasile), un consilier PP-DD (Mihai Cilibiu) și patru consilieri independenți (Cosmin Marinescu, Gheorghe Albăstroiu, Ionel Pană și Dan Dașoveanu).

Ca o curiozitate, consilierii enumerați mai sus au respins la vot, de la începerea mandatului lor și, implicit, al primarului Lia Olguța Vasilescu, două proiecte de hotărâre din multitudinea de proiecte pe care le-au avut de votat.

PSD are peste 80 de primari în Dolj

La nivel de județ, peste 300 de primari și consilieri locali au migrat în urma ordonanței amintite. La ora actuală, mai există cinci primari la PNL, 13 la PDL, iar peste 80 de primari dintre cei 111 din Dolj sunt la PSD.

Proiectul de lege de aprobare a OUG nr. 55 care a permis migraţia aleşilor locali a fost adoptat, pe 9 decembrie, de plenul Senatului, fiind înregistrate 86 de voturi „pentru, 36 împotrivă şi șase abţineri. OUG care a permis migraţia aleşilor locali pentru 45 de zile fără ca aceştia să-şi piardă mandatul a fost adoptată de guvern pe 28 august. Aleşii locali au putut opta pentru un partid până pe 17 octombrie.

Care e indemnizația de consilier? 

În răspunsul trimis către GdS, primăria a explicat și felul în care primesc bani consilierii locali și care este cuantumul indemnizației, lucru care se aplică, în general, tuturor consilierilor locali ai localităților. Conform art. 34 din Legea nr. 393/2004 privind Statutul aleșilor locali, „indemnizația de ședință pentru membrii consiliului care participă la ședințele ordinare ale consiliului și ale comisiilor de specialitate este în cuantum de până la 5% din indemnizația lunară a primarului. Numărul maxim de ședințe pentru care se acordă indemnizația este de o ședință de consiliu și una-două ședințe de comisii de specialitate pe lună“, se arată în răspunsul dat de municipalitate. Indemnizația lunară brută a primarului Craiovei, Lia Olguța Vasilescu, este de 5.707 lei, iar 5% din aceasta reprezintă 285,35 de lei.Comenteaza acum

Alte stiri

Sumarul ediției de joi, 18 decembrie 2014

Actualitate

» Lansare de carte la „Aman“
» Principalele proiecte și investiții ale CJ Dolj în 2014
» CNADNR a pus în funcțiune noi camere fixe pentru controlul rovinietei
» Recensământ 2011: Populaţia stabilă cu vârsta de cel puţin 18 ani, peste 16 milioane
» Preşedintele italian Giorgio Napolitano intenţionează să demisioneze
» Programul de lucru de Sărbători la Registrul Comerţului
» Nicolae Manea, aplaudat de sute de suporteri pe ultimul drum
» MAE salută restabilirea relaţiilor diplomatice dintre SUA şi Cuba
» Anul 2014 a fost excelent pentru CJ Dolj
» Colindătorii de la C.N. “Fraţii Buzeşti”
» Locuri de muncă deblocate în învăţământ

Publireportaj

» Işalniţa, o localitate în continuă dezvoltare

Local

» Mehedinţiul, reprezentat la Concertul Internaţional de Colinde de la Viena
» Ceremonii militare şi religioase la Râmnicu Vâlcea, pentru marcarea a 25 de ani de la Revoluţie
» Mehedinţi: Şoferi şi pietoni amendaţi în cadrul unei acţiuni a Poliţiei Rutiere Severin
» Mehedinţi: Tânăr prins cu articole pirotehnice interzise

Dolj

» Șofer fără permis, arestat pentru ucidere din culpă
» Softronic va produce locomotive în Ungaria
» Furnizor Ford, o nouă fabrică la Craiova
» Spitalul de 200 de milioane de euro – fata morgana a Olteniei
» Cum ajungi director la Salubritate: dai sfaturi primarului
» Întreruperi energie electrică de mâine
» Comercianții, în vizorul polițiștilor
» Administratoare condamnată pentru delapidare
» Doljul – locul al 12-lea pe ţară la exporturi
» Loc de joacă de 220.000 de euro, motiv de ceartă în consiliul local
» Strada apelor
» Craiova: Serbări și daruri pentru copiii centrelor sociale “Best Life” și “Aripi de Lumină”
» Pe strada Homer, ca la Amsterdam
» Amendă pentru bătătoarele de covoare
» Tradiţia de Ignat se păstrează
» Dolj: Campania “De la inimă la inimă”, la Liceul “Mihai Viteazul” din Băilești

Gorj

» Poliţişti locali, condamnaţi la închisoare cu suspendare
» Drumurile Naţionale continuă licitaţiile pentru achiziţia de utilaje
» Salvamont Gorj administrează nouă baze noi de intervenţie
» Program de Sărbători la Transloc şi salubritate
» Fotomodelul Anca Rovenţa ar fi murit electrocutată
» Gorj: Elev reţinut pentru fugă de la locul accidentului
» Gorj: Bătaie pe ceaune şi oale la Târgu Jiu

Sport

» Podărenii au intrat în vacanță pe ritm de colinde
» Moș Crăciun a vizitat juniorii alb-albaștri de la CSU şi CSJ
» SCM a luat o extremă de la Universitatea Cluj
» „Struțul“ vrea să sară pe noul stadion din Bănie
» Fotbal – Moș Crăciun a vizitat juniorii de la CSU și CSJ
» Geolgău: CSU a avut un an excelent

Educatie

» Profesorii primesc în avans drepturile salariale câștigate în instanță
» Școlile au undă verde pentru angajări

Magazin

» Gol-puşcă pe bicicletă, amendat pentru că nu avea cască
» Horoscop
» Bancul zilei

Top