13.1 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljPolițist judecat pentru comiterea a cinci infracțiuni

Polițist judecat pentru comiterea a cinci infracțiuni

Agentul Viorel Constantin este acuzat că a primit suma de 600 de lei ca să scape un bărbat de un dosar penal (Foto: observator.ro)
Agentul Viorel Constantin este acuzat că a primit suma de 600 de lei ca să scape un bărbat de un dosar penal (Foto: observator.ro)

Procurorii doljeni au dispus trimiterea în judecată a unui agent de la Postul de Poliție Pielești, acuzat că a primit o șpagă de 600 de lei ca să „fabrice“ probe într-un dosar penal. Polițistul este judecat pentru comiterea infracțiunilor de abuz în serviciu, instigare la mărturie mincinoasă, fals intelectual, uz de fals și favorizarea făptuitorului.

Povestea șpăgii primite de agentul Viorel Constantin de la Postul de Poliție Pielești începe în noiembrie, anul trecut, când ofițerii Serviciului Județean Anticorupție Dolj au aflat că polițistul ar fi primit, în cursul anului 2012, prin intermediul lui Vasile Cărămidă, o sumă de bani de la un bărbat cercetat într-un dosar penal.
Ofițerii anticorupție au început verificările, iar în februarie, anul acesta, bărbatul cercetat în respectivul dosar penal a formulat un denunț împotriva polițistului. Denunțătorul le-a explicat oamenilor legii că polițistul Viorel Constantin „pretinde și primește de la suspecții cercetați sume de bani și alte foloase materiale pentru ca, ulterior, prin actele pe care le întocmește, să poată propune procurorului care supraveghează cercetările soluții de neîncepere a urmăriri penale“, au consemnat procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj în referatul prin care au cerut arestarea preventivă a agentului Constantin.
Pe 12 februarie, procurorii au dispus începerea urmăririi penale față de polițistul Viorel Constantin și au stabilit că acesta a „aranjat“ un dosar penal privind comiterea infracțiunii de furt de combustibil.
„Din probele administrate în cauză până în prezent rezultă că făptuitorul Cărămidă Vasile a intervenit pe lângă agentul de poliţie Constantin Viorel, pentru ca acesta să-şi încalce obligaţiile de serviciu, în sensul de a nu angaja răspunderea penală a numitului B.T.D., pentru comiterea infracţiunii de furt, prevăzute de art. 228, cod penal“, au reținut procurorii doljeni.
Pentru a obține o soluție favorabilă în dosarul în care era cercetat de polițistul Viorel Constantin, denunţătorul i-a dat, prin intermediul lui Vasile Cărămidă, suma de 700 de lei. Din această sumă, Cărămidă și-a oprit partea sa, 100 de lei, iar la polițist a ajuns suma de 600 de lei.

Declarații false și probe „fabricate“ în dosar

Anchetatorii au mai stabilit că, pe 5 octombrie 2012, agentul Viorel Constantin a întocmit actele de cercetare penală astfel încât să poată propune procurorului soluția de neîncepere a urmăririi penale. Potrivit procurorilor doljeni, „la sugestia agentului de poliţie Constantin Viorel, Cărămidă Vasile a mers împreună cu făptuitorul B.T.D. şi un martor la staţia PECO Eurogenetic Balş, de unde a procurat un bon de motorină echivalent cantităţii sustrase de făptuitor pentru a fi depus la dosarul cauzei. După aceasta, Cărămidă Vasile, la îndemnul agentului de poliţie Constantin Viorel, a declarat în fals că el l-a rugat pe B.T.D. să-i cumpere motorină, dându-i în acest scop şi suma de bani corespunzătoare cantităţii de motorină cumpărate. Pe baza demersurilor de mai sus, prin referatul din 27.03.2013 agentul de poliţie Constantin Viorel a propus neînceperea urmăririi penale, soluţia fiind însuşită de procurorul din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Craiova, care a dispus neînceperea urmăririi penale faţă de B.T.D.“.
În plus, poliţistului Constantin i-a rămas şi cantitatea de 40 de litri motorină pe care a ridicat-o de la B.T.D. cu ocazia constatării infracţiunii, combustibil ce trebuia să fie restituit însă SC Mitliv SRL Craiova, societate prejudiciată prin infracţiunea de furt comisă de B.T.D.
La începutul lunii octombrie, procurorul a cerut interceptarea convorbirilor telefonice ale celor doi suspecți, care au fost reținuți pe 15 octombrie. „Din actul de sesizare şi actele de urmărire penală, respectiv declaraţiile denunţătorului, coroborate cu interceptările şi înregistrările convorbirilor telefonice şi în mediu ambiental obţinute în baza Ordonanţei şi a Mandatului de supraveghere tehnică, emise de Tribunalul Dolj în dosarul nr. 2159/63/2014/a2, rezultă suspiciunea rezonabilă cu privire la săvârşirea de infracţiuni de corupţie de către numiţii Constantin Viorel şi Cărămidă Vasile şi implicarea acestora în activităţi infracţionale ce au legătură cu infracţiunile pentru care s-a început urmărirea penală“, au mai consemnat anchetatorii în referatul prin care au cerut arestarea preventivă a inculpaților.

Arestați la domiciliu

Pe 16 octombrie, agentul Viorel Constantin și Vasile Cărămidă au fost duși la Tribunalul Dolj cu propunere de arestare preventivă pentru comiterea infracțiunilor de abuz în serviciu, instigare la mărturie mincinoasă, fals intelectual, uz de fals și favorizarea făptuitorului, respectiv trafic de influenţă, complicitate la abuz în serviciu și mărturie mincinoasă. Instanța a dispus însă arestarea la domiciliu a inculpaților, care au fost trimiși în judecată la începutul lunii noiembrie. Săptămâna trecută, judecătorii de la Curtea de Apel Craiova au hotărât să mențină arestul la domiciliu în cazul celor doi inculpați.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS