21.7 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocal5 ani de SMURD în Mehedinţi

5 ani de SMURD în Mehedinţi

Serviciul SMURD al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) „Drobeta” aniversează, la data de 21 decembrie, cinci ani de existenţă.
În urmă cu cinci ani, primele două ambulanţe SMURD, sosite la sediul ISU „Drobeta”, au fost repartizate Detaşamentului de pompieri Dr.Tr.Severin şi Pichetului de pompieri Strehaia. Cei 24 de pompieri, care absolviseră cursurile de prim-ajutor calificat, au fost încadraţi, din acea zi, pe cele două ambulanţe. Tot din acea zi, cei 24 de pompieri, deveniţi paramedici, au pornit pe un drum nou, formând o echipă nouă. Scopul misiunilor lor urma să fie acelaşi: salvarea de vieţi omeneşti.
Prima solicitare a venit în seara zilei de 21 decembrie 2009, la ora 21.00, pentru SMURD-ul Pichetului de pompieri Strehaia. Un cetăţean cu dureri precordiale avea nevoie urgentă de îngrijiri medicale şi transportare la spital. Plt. Bologa Dorin, în calitate de comndant de echipaj, şi-a condus colegii pe drumul cel nou, rezolvând cu succes situaţia întâlnită. Operativitatea pompierilor şi modul de desfăşurare a intervenţiei i-a mulţumit pe cetăţenii care au beneficiat de prim-ajutor calificat, acordat de paramedicii SMURD.

De la acea dată, Serviciul SMURD a început să îşi arate eficienţa, acest lucru datorându-se, în principal, creşterii capacităţii de a răspunde apelurilor de urgenţă cu două echipaje, unul în municipiul Dr.Tr.Severin şi celălalt în oraşul Strehaia.

Cel de-al treilea echipaj SMURD a devenit operaţional la începutul lunii mai 2010, în oraşul Vânju Mare, iar la 26 iunie 2012, după eforturi şi demersuri susţinute, alte două ambulanţe SMURD au devenit operaţionale la subunităţile din Orşova şi Baia de Aramă. Treptat, toate subunităţile ISU “Drobeta” care îşi au sediile în oraşele şi municipiile judeţului Mehedinţi au primit, în dotare, o ambulanţă SMURD.

Cele 5 echipaje SMURD asigură, alături de Serviciul de Ambulanţă Judeţean, servicii medicale de urgenţă, acoperind tot teritoriul judeţului, ceea ce înseamnă o micşorare a timpului de răspuns la intervenţii, o creştere a capacităţii de intervenţie şi a calităţii serviciilor medicale oferite cetăţenilor mehedinţeni.

Echipajele Serviciului Mobil de Urgenţă, Reanimare şi Descarcerare acţionează pentru permiterea accesului, degajarea victimelor în cele mai bune condiţii şi cât de repede se poate, fără a agrava leziunile existente, concomitent cu acordarea asistenţei medicale de urgenţă, în timp util, în cazul incendiilor, accidentelor şi altor situaţii de urgenţă, în care funcţiile vitale ale persoanelor afectate sunt, sau se presupune a fi, în pericol iminent. Profesionalismul şi eficienţa paramedicilor ce încadrează ambulanţele SMURD au fost probate şi recunoscute în  aproape 13.000 de intervenţii, acumulate de la operaţionalizare şi până astăzi. Datele statistice înregistrate în această perioadă arată clar eforturile depuse de paramedicii pompieri în sprijinul comunităţii. Profesionalismul paramedicilor SMURD din cadrul ISU „Drobeta” s-a remarcat şi la competiţii. La etapa zonală a Competiţiei Naţionale de Descarcerare şi Acordare a Primului-Ajutor Calificat (desfăşurată în perioada 04-06 iunie a.c., în municipiul Craiova ), echipajul  SMURD al I.S.U. „Drobeta” s-a clasat pe locul al II-lea, rezultat care ne onorează.

Cei cinci ani de existenţă a Serviciului Mobil de Urgenţă Reanimare şi Descarcerare în judeţul Mehedinţi se concretizează în zeci de mii de misiuni şi ore de muncă în slujba oamenilor, pentru salvarea vieţii acestora. Astăzi, paramedicii SMURD au cu ce se mândri: 12.875 de intervenţii in sprijinul cetăţenilor (11.316 adulţi şi 1261 copii). Dintre acestea, 8437 au fost intervenţii desfăşurate în mediul rural şi 4438 în mediul urban, cele mai multe intervenţii desfăşurându-se în anul 2011. SMURD Mehedinţi a participat la 315 accidente rutiere, acordând primul ajutor-medical şi transportând la spital persoane rănite, a descarcerat 34 de persoane, ca urmare a producerii accidentelor rutiere şi a acordat primul-ajutor unui număr de 45 de persoane aflate în stop cardio-respirator. Cele mai multe intervenţii au fost desfăşurate de către SMURD Dr.Tr.Severin (5710), urmat de SMURD VJ. Mare(3456), SMURD Strehaia (2718), apoi SMURD Baia de Aramă (533) şi SMURD Orşova(455), ultimele două fiind şi ultimele echipaje înfiinţate.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS