Va începe construirea magistralei de gaze pe ruta Craiova-Calafat

Autori


harta conducta

O conductă uriașă se va construi în Dolj. Vor fi alimentate cu gaze naturale comunele din jurul Craiovei și alte localități, până la Calafat. Transgaz a obținut săptămâna trecută certificat de urbanism de la CJ Dolj pentru primul tronson al uriașei conducte, pe ruta Cârcea-Segarcea. Aflați din GdS ce vor primi proprietarii pe sub ale căror terenuri va trece magistrala de gaze.

În toamna acestui an, Transgaz a grăbit lucrurile pentru a obține semnături de la proprietarii de terenuri pe unde va trece magistrala de gaze Craiova – Segarcea – Băilești – Calafat, despre care se vorbește de ani buni.

Primarii din câteva localități pe unde va trece conducta au precizat că în 2014 Transgaz a precipitat lucrurile, grăbind procedurile de obținere a semnăturilor pentru lucrările de construire a conductei. „Anul acesta au fost obținute semnăturile de la proprietarii de terenuri pe unde va trece conducta, pentru lucrările ce se vor efectua acolo. Și-au dat acordul 99% dintre proprietarii de teren din Segarcea și mai erau câțiva din străinătate care mai trebuia să semneze. (…) Din discuțiile cu cei de la Transgaz și cu firma din Brașov, care a făcut studiile, reiese că în 2015 vor începe lucrările pentru această conductă de gaze“, a spus, în toamna acestui an, primarul din Segarcea, Nicolae Popa.

Tot în toamna acestui an, o firmă care lucra pentru Transgaz (Gazproiect Brașov) le cerea acordul proprietarilor de teren din extravilanul comunei Malu Mare pentru viitoarea conductă care se va construi pe sub pământul lor.

Pe unde va trece conducta uriașă

Potrivit Transgaz, magistrala integrală va trece pe lângă 17 localități doljene, pornind de lângă Craiova și cuprinzând orașele Segarcea, Băilești și Calafat. Localitățile pe raza cărora va fi amplasată viitoarea conductă sunt următoarele: Craiova, Cârcea, Malu Mare, Ghindeni, Teasc, Calopăr, Segarcea, Cerăt, Urzicuța, Giurgița, Afumați, Băilești, Rast, Ghidici, Piscu Vechi, Poiana Mare, Calafat.

Magistrala de gaze se construiește doar pe terenuri din extravilan

Magistrala va trece numai pe terenuri aflate în extravilanul localităților, ceea ce face ca Transgaz să nu fie obligată la plata unor despăgubiri prea mari pentru proprietarii de terenuri de pe traseul conductei (pentru că nu sunt terenuri în intravilan), ci doar o chirie modică pe perioada în care sunt efectuate lucrările la conductă, pe terenurile proprietarilor. „În conformitate cu art. 46 din Legea nr. 127/2014, care modifică art. 113 al. (1)-(4) din Legea energiei electrice şi a gazelor naturale (Legea nr. 123/2012 modificată), exercitarea dreptului de uz și servitute se realizează cu titlu obligatoriu, în baza legii, fără nici o altă formalitate prealabilă. Proprietarii de teren, conform hotărârii de guvern precizate, vor primi o despăgubire pentru cultura afectată, pe baza unui calcul rezultat din suprafața de teren afectată de lucrări și valorile comunicate de Camerele Agricole, reperezentând producția la hectar și prețul pe kilogram la cultura afectată. Totodată, la solicitarea proprietarilor afectați, titularii de licențe sunt obligați la încheierea convențiilor-cadru, care presupun plata unor indemnizații (chirie), pe perioada de execuție a lucrărilor, conform HG nr. 1240/2012“, au precizat reprezentanții Transgaz, ca răspuns la întrebările GdS legate de plățile ce li se cuvin proprietarilor de terenuri pe sub care va trece conducta. Transgaz nu a dezvăluit cuantumul chiriei care trebuie achitată proprietarilor de terenuri.


Convenții-cadru încheiate de proprietarii de teren

Întrebați dacă vor și achiziționa terenuri de la particularii din localitățile doljene pe unde va trece conducta, reprezentanții Transgaz au evitat un răspuns tranșant, spunând doar că e vorba de „convenții“: „Pentu obiectivele de suprafață, terenurile aferente vor fi reglementate prin convenții cu proprietarii încheiate pe perioada acordului de concesiune“. De altfel, Legea nr. 127/2014 care modifică Legea energiei prevede cum se încheie aceste convenții cu proprietarii de terenuri afectați de lucrările la conducta de gaze: „(3) În scopul acordării de indemnizații și despăgubiri juste aferente exercitării drepturilor de uz și de servitute, titularii de licențe și autorizații încheie cu proprietarii terenurilor afectate de exercitarea drepturilor de uz și de servitute o convenție-cadru al cărei conținut este stabilit prin hotărâre a guvernului. (4) Titularii de licențe și autorizații sunt obligați să procedeze la încheierea convențiilor-cadru prevăzute la alin. (3), în termen de maximum 30 de zile de la solicitarea proprietarilor afectați“.

CJ Dolj a eliberat certificat de urbanism pentru primul tronson: Craiova-Segarcea

Reprezentanții Transgaz au precizat pentru GdS: „Construcția conductei de transport gaze naturale Craiova – Segarcea – Calafat va începe după ce se obține autorizația de construire“. Arhitectul-șef al județului Dolj, Radu Papa, a declarat pentru GdS că, săptămâna trecută, Consiliul Județean Dolj a eliberat un certificat de urbanism pentru primul tronson al magistralei, pe ruta Cârcea-Segarcea, urmând ca în perioada următoare Transgaz să își ia avizele necesare obținerii autorizației de construire pentru acest tronson. „A fost eliberat certificatul de urbanism pentru primul tronson al magistralei de gaze, care cuprinde localitățile Cârcea, Ghindeni, Malu Mare, Teasc, Calopăr și orașul Segarcea. După aceea, urmează să își obțină avizele necesare pentru autorizația de construire. Această conductă era prevăzută de mulți ani în planul de investiții al Transgaz, deci cu fonduri de la ei“, a declarat Radu Papa, arhitectul-șef al județului. Acesta a mai menționat că viitoarea conductă este una de transport de gaze (magistrală), ceea ce înseamnă că gazele vor avea o presiune mare. La magistrală se vor racorda distribuitorii de gaze, care vor racorda, apoi, consumatorii finali, în intravilanul localităților.

Istoricul magistralei

Președintele CJ Dolj, Ion Prioteasa, a precizat că magistrala de gaze care ar tranzita Doljul până la Dunăre este planificată de aproape zece ani, dar nu a fost făcută din lipsă de fonduri. Când a apărut proiectul „Nabucco“, Transgaz a renunțat la proiectul de a construi conducta ce ar tranzita o parte din Dolj, pentru că nu se mai justifica. „Totuși, după ce a picat proiectul „Nabucco“, Transgaz a revenit asupra acestui proiect. Noi am insistat ca măcar comunele din jurul Craiovei să fie racordate la gaze naturale. Am făcut 11 drumuri la Transgaz de-a lungul timpului, ca să prindă această conductă în programul lor de investiții. Probabil că ei au precipitat acum lucrurile pentru că nu mai există proiectul «Nabucco»“, a precizat Ion Prioteasa. El a mai spus că a fost schimbat și traseul magistralei de câteva ori, inițial aceasta fiind proiectată să treacă prin Parcul Industrial. Magistrala ar fi trebuit să se alimenteze cu gaze din depozitul de la Ghercești, susţine Prioteasa.

Inițial, în urmă cu mulți ani, conducta de transport care ar fi trebuit să ajungă la Calafat era proiectată pentru a se prelungi până în Bulgaria, la Vidin. La ora actuală, Transgaz susține că viitoarea magistrală din Dolj se va opri la Calafat și nu se va extinde către bulgari.

Traseul final al magistralei nu poate fi dat publicității încă, susțin reprezentanții Transgaz, dar se știe clar pe lângă ce localități va trece. Până la închiderea ediției, compania de transport de gaze naturale, cea mai mare din România, nu a spus ce surse de finanțare au fost alocate pentru respectiva conductă.Comenteaza acum

Alte stiri

16 aprilie 2019

Gorj: Avarie la o conductă de apă din Rovinari

O parte a locuitorilor orașului Rovinari au rămas fără apă de azi noapte. Din cauza unei avarii la conducta de apă de pe strada Termocentralei, zona Penny, informăm cetățenii orașului că va fi întreruptă alimentarea cu apă potabilă în zonele

Sumarul ediției de vineri, 12 decembrie 2014

Actualitate

» Un miliard de euro despăgubiri acordate de ANRP
» Craioveanca Diana Šolkotović: A preda româna în Timoc, act de pionierat și de curaj
» „Curcubeie“, de Matila Ghyka – Editura Polirom
» Craiova de altădată văzută prin ochii călătorilor străini
» Pendiuc, primarul municipiului Pitești, a fost arestat preventiv pentru 30 de zile
» Spaţiul aerian al Londrei a fost închis
» Percheziţii la Direcţia Regională de Drumuri şi Poduri
» Alaiul datinilor la Craiova
» Atenţie la carnea de porc !
» Craiova: Daruri muzicale la Biblioteca “Aman”

Local

» Ofiţer din cadrul Jandarmeriei Olt decorat de Jandarmeria Naţională Franceză
» Olt: Lucrări de introducere a reţelei de apă pe mai multe străzi din Slatina

Dolj

» A rupt stâlpul cu Mazda
» Câștigătorul iluminatului public din Craiova, anulat de CNSC
» Drumarii din Craiova, „călcați“ de procurorii DNA
» Andrei Codrescu: Românii au arătat lumii că şi-au depăşit prejudecăţile naţionaliste
» Au apărut primii brazi în Piața Mare
» Vernisaj Dan Nica la „Atelier de arhitectură“
» Moș Crăciun vine iarăși la câinii de la Breasta
» Craiova: A încercat să fure o bicicletă şi a ajuns în arest
» Dolj: A dispărut de la domiciliu
» Dolj: Doi tineri au ajuns în arest pentru mai multe furturi din locuinţe
» Dolj: Măsuri de apărare împotriva incendiilor specifice sărbătorilor de iarnă
» Dolj: Căutat pentru furtul unor şpalieri
» 130.000 de călători au plecat de pe Aeroportul Craiova
» Primii brazi in Piața Centrală
» Fără calorifere, dar cu factură la căldură
» Craiova: 19 şoferi amendaţi pentru neacordare de prioritate pietonilor
» Craiova: 250 kg de legume şi peste 200kg de peşte, confiscate de oamenii legii
» Craiova: Proiectul “Cărticica pentru prichindei și copii mai măricei”, dedicat colindelor
» Craiova: Noi reţineri în dosarul furtului de produse petroliere

Gorj

» Fosta şefă a APIA Gorj a primit închisoare cu executare pentru fraudarea bugetului de subvenţii al UE
» Ademenea femei la false intervuri de angajare pentru a le viola
» Slujirile ierarhilor din Mitropolia Olteniei
» Gorj: Cinci pârtii de schi vor fi deschise în staţiunea Rânca
» Puşcărie pentru fosta şefă a APIA Gorj

Vâlcea

» Ediția a V-a a “Talent Show” se desfăşoară la Râmnicu Vâlcea

Sport

» Fotbal – Pandurii Târgu Jiu s-a calificat în semifinalele Cupei Ligii
» Ultimul meci pentru handbaliști
» Elevii lui Pascu vor să încurce campioana
» România – Ungaria, derbi pe semicerc
» Baschet (m): SCM-U Craiova a pierdut şi la Sibiu
» Marian Oprea şi Aurelian Roşca, laureaţii sportului doljean
» Fotbal – Adrian Mutu ar putea evolua în China
» Liviu Răducanu, noul preşedinte al FR Polo: Am nevoie de susţinerea tuturor

Magazin

» Horoscopul săptămânii viitoare
» Ia te uită! – Insula
» Întreruperi energie electrică de luni
» Bancul zilei
» Picătura de cunoaştere: Cimitirul Diavolului, un fenomen inexplicabil

Top