17 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljȘcolile nu mai pot face angajări fără să anunțe public posturile

Școlile nu mai pot face angajări fără să anunțe public posturile

Directorul Liceului „Mihai Viteazul“, Gabriel Tica - FOTO: Arhiva GdS
Directorul Liceului „Mihai Viteazul“, Gabriel Tica – FOTO: Arhiva GdS

Unitățile de învățământ nu vor mai putea să organizeze concursuri anunțând postul disponibil doar la avizierul intern al instituției. Din luna noiembrie, prin HG nr. 1207/2014, toate aceste posturi ocupate cu personal didactic auxiliar sau personal nedidactic trebuie anunțate public, în trei surse de informare. Procedura este valabilă și pentru angajările pe perioadă determinată. În prezent, în județ sunt situații în care chiar și posturile vacante pe perioadă nedeterminată au fost ocupate doar cu decizie internă, fără concurs. Exemplul cel mai recent, relatat pe larg de Gazeta de Sud, se întâlnește la Liceul „Mihai Viteazul“ din Băilești. Nici în prezent nu s-a intrat în legalitate cu angajarea bibliotecarului.

Posturile pentru personal didactic auxiliar sau nedidactic existente în unitățile de învățământ preuniversitar din Dolj pentru care se organiza concurs au fost anunțate în special la avizierele instituțiilor, deși angajarea primea și aprobarea Inspectoratului Școlar Județean Dolj.
Reprezentanții ISJ Dolj s-au prevalat însă până acum de HG nr. 286/ 2011 art. 7, care prevede că „instituția sau autoritatea care organizează concursul afișează postul la avizier. Nu are obligația de a publica în altă parte“. Regula aceasta era aplicată pentru locurile de bibliotecar, documentarist, redactor, informatician, laborant, tehnician, pedagog şcolar, instructor de educaţie extraşcolară, asistent social, corepetitor, mediator şcolar, secretar, administrator financiar (contabil), instructor-animator, administrator de patrimoniu, îngrijitor, fochist. Din 11 noiembrie, angajările se vor supune HG nr. 1207/ 2014, care obligă instituțiile organizatoare să publice anunțuri în Monitorul Oficial, partea a III-a, într-un cotidian de largă circulație, cât și pe portalul posturi.gov.ro. Anunțul trebuie făcut cu 15 zile înainte de susținerea primei probe pentru posturile vacante pe perioadă nedeterminată și cu zece zile înainte pentru cele scoase la concurs pe perioadă determinată. Vor fi publicate inclusiv condițiile de angajare, tematica și bibliografia.

Ce se va întâmpla în cazul Liceului „Mihai Viteazul“ din Băilești?

Noilor proceduri de angajare ar trebui să li se supună în prezent și Liceul „Mihai Viteazul“ din Băilești. În această unitate de învățământ, în luna octombrie a fost angajată o bibliotecară fără concurs. Directorul unității de învățământ, Gabriel Tica, susține însă că nu poate face acest demers pentru că Inspectoratul Școlar Județean Dolj nu i-a răspuns la solicitare. „Am informat ISJ Dolj prin adresa din 24 septembrie că am nevoie de un bibliotecar și am solicitat să se aprobe organizarea concursului. Nici până în prezent nu mi s-a răspuns“, a spus managerul. Încadrarea pe post s-a făcut cu decizie internă și întâmplător sau nu a fost încredințat chiar soției directorului adjunct al instituției, Daria Toană. Modalitatea a fost contestată și de cadrele didactice ale instituției. Și au început controalele. Conducerea Inspectoratului Școlar Județean Dolj susține că a solicitat remedierea situației. În unitatea respectivă nu s-a schimbat nimic, fapt susținut și de director.
„Reclamația care a ajuns inclusiv în mass-media a fost trimisă și la Ministerul Educației, care a solicitat Inspectoratului Școlar Județean Dolj să facă controale și să dea un răspuns pe această situație. Au venit, au luat hârtii, tot ce au avut nevoie, dar eu ca instituție nu am primit nici un răspuns nici de la ISJ Dolj, nici de la minister. Și nu știu ce să fac. Nu pot organiza concurs“, a declarat directorul Gabriel Tica.
În prezent, încadrarea pe post nu respectă nici HG nr. 286/2011, de care se prevala la momentul anagajării ISJ Dolj, și nici noua prevedere legislativă nr. 1207/2011. Postul trebuie scos la concurs și respectând noile condiții date publicității pentru a face aceste demersuri. La fel trebuie să procedeze toate unitățile de învățământ care nu au angajat cu concurs, dar și cele care mai au posturi ce urmează a fi ocupate cu personal didactic auxiliar sau personal nedidactic.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS