De ce a cerut Ministerul Culturii amânarea chermezei de la BruxellesGazeta de Sud prezintă cititorilor săi cele două răspunsuri trimise Teatrului Național din Craiova (TNC) de Ministerul Culturii sub semnătura ministrului interimar Victor Viorel Ponta, prin care ministerul recomanda amânarea evenimentului de la Bruxelles organizat de Asociația Craiova Capitală Culturală Europeană 2021. GdS a intrat în posesia adreselor formulând o solicitare oficială pe Legea nr. 544/2001 privind informațiile de interes public, pe care a adresat-o conducerii TNC, care a dat dovadă de transparență și promptitudine.

Din respectivele adrese, trimise de Ministerul Culturii pe 10, respectiv 14 noiembrie 2014, aflăm că Victor Viorel Ponta nu a considerat oportună deplasarea la Bruxelles dintr-o triplă ipostază: prim-ministru, ministru interimar al culturii și vicepremier.

În primul document, din data de 10 noiembrie, ministerul consideră inoportună deplasarea la Bruxelles a directorului TNC, Mircea Cornișteanu, care solicitase un răspuns după ce primise o invitație de participare din partea asociației. „Urmare a solicitării (…) vă informăm că, în conformitate cu recomandările procedurale ale Comisiei Europene privitoare la calendarul etapelor pentru acțiunea Capitale Europene ale Culturii, apelul la candidaturi nu a fost încă lansat, acesta urmând a fi făcut public pe site-ul Ministerului Culturii până la începutul lunii decembrie a.c. Or, anterior acestei lansări oficiale, cererea de deplasare pe care ne-ați înaintat-o nu este întemeiată“, se arată în răspunsul semnat de Victor Ponta în cele trei calități oficiale ale sale.

După primirea acestei adrese, directorul TNC, Mircea Cornișteanu, a solicitat conducerii asociației să reformuleze invitația de participare la evenimentul de la Bruxelles. Invitația a venit, directorul TNC a trimis-o din nou la Ministerul Culturii, care a formulat următorul răspuns: „Urmare a ultimei solicitări (…) reiterăm punctul de vedere exprimat anterior (…) recomandându-vă, în același timp, să amânați evenimentul de lansare a nominalizării orașului Craiova în competiția pentru obținerea titlului de Capitală Culturală Europeană în anul 2021, până după publicarea oficială a apelului național pe site-ul Ministerului Culturii în conformitate cu procedurile indicate de Comisia Europeană“.

În consecință, Mircea Cornișteanu a declinat invitația lansată de asociație la evenimentul de la Bruxelles, așa cum a precizat într-un interviu acordat GdS.

Cum s-a sucit Asociația „Craiova Capitală Culturală“ de două ori într-o lună

Despre petrecerea de la Clubul Royal Gaulois din Bruxelles, GdS a scris o serie de articole în care arăta că nu a fost vorba despre lansarea candidaturii Craiovei, așa cum anunțaseră oficialii primăriei și ai asociației, ci o chermeză la care s-a ascultat muzică, s-a servit cina și s-a organizat o paradă de modă. Pe data de 27 octombrie, cu o lună înainte de plecarea la Bruxelles, GdS a solicitat asociației informații despre costurile și desfășurătorul evenimentului, precum și detalii despre sumele cheltuite din bani publici în 2013 și 2014. Pe 29 octombrie, asociația a răspuns că informațiile solicitate vor fi primite în termen de 30 de zile din cauza complexității și volumului „lucrărilor documentare“. „Vă mulțumim pentru interesul acordat și vă asigurăm de întreaga noastră considerație“, se arată în finalul răspunsului semnat de președintele asociației, Antoniu Zamfir.

Mulțumirea pentru interesul acordat și considerația au fost valabile până pe data de 26 noiembrie. Conducerea asociației s-a răzgândit și a comunicat GdS că informațiile solicitate, adică cele legate de cheltuirea banilor publici, „nu au caracter de informații de interes public“. Iată răspunsul:


„Urmare a cererii dvs. din data de 27.10.2014, prin care solicitați informații in temeiul Legii nr. 544/2001, vă comunicăm următoarele:

Potrivit art. 2 lit. a din Legea nr. 544/2001, prin «autoritate sau instituție publică se înțelege orice autoritate ori instituţie publică ce utilizează sau administrează resurse financiare publice, orice regie autonomă, companie naţională, precum şi orice societate comercială aflată sub autoritatea unei autorităţi publice centrale ori locale şi la care statul român sau, după caz, o unitate administrativ-teritorială este acţionar unic ori majoritar». Potrivit art. 2 b) «prin informaţie de interes public se înţelege orice informaţie care priveşte activităţile sau rezultă din activităţile unei autorităţi publice sau instituţii publice». Potrivit art. 3 «Asigurarea de către autorităţile şi instituţiile publice a accesului la informaţiile de interes public se face din oficiu sau la cerere, prin intermediul compartimentului pentru relaţii publice sau al persoanei desemnate în acest scop».

«ASOCIAȚIA CRAIOVA CAPITALĂ CULTURALĂ EUROPEANĂ 2021» este constituită ca asociație în temeiul OG nr. 26/2000 privind asociațiile și fundațiile, fiind persoană juridică de drept privat. În condițiile in care ACCCE 2021 nu se înscrie în categoria entităților cuprinse în enumerarea limitativă reglementată de art. 2 lit. a din Legea nr. 544/2001, activitatea asociației nu este supusă prevederilor acestei legi și, astfel, informațiile solicitate de dvs. nu au caracter de informații de interes public. Dat fiind interesul manifestat de către dumneavoastră, precum și de întreaga presă craioveană în ceea ce privește activitatea Asociației «Craiova Capitală Culturală Europeană 2021», vă asigurăm că în cel mai scurt timp va fi organizată o conferință de presă, unde vor fi detaliate toate proiectele trecute și viitoare ale asociației“.

Conducerea asociației s-a răzgândit din nou pe data de 9 decembrie, atunci când a transmis mass-media un comunicat de presă în care a făcut publice, la modul general, cheltuielile din 2013 și 2014. Informațiile din comunicat au reprezentat, de fapt, un răspuns parțial la întrebările adresate de GdS.

Azi se lansează apelul

Un comunicat de presă publicat ieri pe site-ul Ministerului Culturii anunță că astăzi Hegedüs Csilla, viceprim-ministru și ministru al culturii, va susține o conferință de presă la sediul Ministerului Culturii, ocazionată de lansarea programului „Capitalele europene ale culturii“ și a site-ului destinat acelor orașe din România care doresc să participe la această competiție europeană în vederea obținerii titlului pentru anul 2021.

La eveniment vor fi prezente, alături de ministrul culturii, Iulia Deutsch, şef-adjunct al Reprezentanţei Comisiei Europene, coordonator al echipei informare-comunicare, și Nadia Tunsu, directorul Departamentului de Relații Internaționale și Afaceri Europene din cadrul Ministerului Culturii.Comenteaza acum

Alte stiri

Sumarul ediției de joi, 11 decembrie 2014

Actualitate

» Elevii ar putea face la şcoală cursuri de resuscitare cardio-respiratorie
» CNAS: Doar 100.000 de carduri de sănătate au fost activate
» Ultima zi de declarare şi plată pentru creanţele fiscale este 22 decembrie
» Şedinţă fulger la Consiliul Local
» Irinel Popescu sau triumful transplantului hepatic în România
» Dolj: Rezerve de apă plată pentru oamenii din satul Zănoaga, afectat de inundaţii
» RAR va avea program normal de lucru în zilele de 24 şi 31 decembrie

Local

» Întreruperi energie electrică de mâine
» Susţinerea Comunei Guşoeni pentru asigurarea instruirii cetăţenilor în vederea dobândirii de cunoştinţe în domeniul viticulturii şi al pomiculturii „Investim în oameni, le oferim un viitor mai bun“
» Olt: Slatina va avea în 2015 noi intersecţii cu sens giratoriu
» Vremea porcilor de Crăciun
» Seminar pe tema combaterii corupţiei, organizat de IPJ Olt

Dolj

» Ziua eficienței în administrația locală: Ședințe extraordinar de scurte la CJ Dolj și CL Craiova
» Monografie Irinel Popescu, lansată la Craiova
» Start oficial în lupta pentru Capitală Culturală Europeană
» Chirurgul care scrie istorie în medicina românească
» Pensionarii amnistiați fiscal, așteptați să depună cereri
» Vrei să angajezi absolvenți? Îți dă UE bani să le plătești salariul
» Buget 2015: Noul „Oblemenco“ se lasă așteptat
» Pușcărie pe viață pentru uciderea a doi bătrâni
» Orchestra Filarmonicii „Oltenia“ s-a întors din Coreea de Sud
» Va începe construirea magistralei de gaze pe ruta Craiova-Calafat
» Craiova: Trei spectacole în acest weekend la Teatrul “Colibri”
» Orchestra Română de Tineret urcă pe scena Filarmonicii în cadrul Festivalului “Craiova Muzicală”
» Vrei să angajezi absolvenți? Îți dă UE bani de salarii
» Craiova: “Citim la Tradem!”, la Casa de Cultură “Traian Demetrescu”
» Programul filmelor la Colours Cinema în săptămâna 12-18 decembrie

Gorj

» Sute de hectare de terenuri agricole au fost inundate
» Sute de profesori gorjeni nu și-au primit salariile
» Gorj: Clubul Pandurii Târgu Jiu a lansat o aplicaţie pentru dispozitivele mobile
» Gorj: Suspectul de crimă din comuna Bărbăteşti vrea să fie anchetat în libertate
» Gorj: Începe distribuirea ajutoarelor alimentare de la UE

Sport

» Craiova și Sibiu, în goană după puncte
» Atleții pleacă astăzi spre Samokov
» Marian Oprea şi Aurelian Roşca, laureaţii sportului doljean
» Pandurii vor în semifinalele Cupei Ligii
» Au început mutările la CSU
» Fotbal – Liga Europa, etapa a 6-a
» Fotbal – Astra a încheiat aventura din Liga Europa
» Handbal (f): România a învins Ucraina şi s-a calificat în Grupa Principală la EURO
» Fotbal – Vlad Chiricheş, dorit de Borussia Dortmund şi Bayer Leverkusen
» Voleibaliştii întâlnesc campioana
» Fotbal – Mihăiţă Pleşan și-a reziliat contractul cu CSU Craiova
» Fotbal – CSU Craiova și-a stabilit programul din perioada precompetiţională

Bani & Afaceri

» Acţionarii Oltchim Râmnicu Vâlcea nu vor ca planul de reorganizare să fie elaborat de către companie
» AJFP Gorj organizează o întâlnire de lucru cu discuţii pe tema taxei pe valoare adăugată

Sanatate

» Hipertensiunea afectează tot mai mulți tineri

Magazin

» Horoscop
» O femeie a cucerit Polul Sud pe tractor
» Bancul zilei

Top