Antonie Solomon: Nu regret că am fost primarul Craiovei

Autori


Fostul primar al municipiului Craiova, Antonie Solomon, își va petrece sărbătorile alături de familie. Aceasta este decizia luată ieri după-amiază de judecătorii de la Tribunalul Dolj, care au dispus eliberarea condiționată din Penitenciarul Pelendava a lui Antonie Solomon, condamnat la trei ani de închisoare pentru fapte de corupție.

Fostul edil al Craiovei, Antonie Solomon, a fost arestat preventiv pe 3 martie 2010 și a fost acuzat de procurorii DNA că a primit 50.000 de euro mită de la omul de afaceri Cornel Penescu, pentru emiterea de către Primăria Craiova a două autorizații. Este vorba despre autorizația de construire a hipermarketului PIC Craiova și cea pentru prelungirea traseului nr. 13 al RAT până la magazinul PIC. Inițial, dosarul de corupție în care a fost judecat Solomon a fost înregistrat pe rolul Tribunalului Argeș, iar apoi a fost strămutat la Tribunalul Galați. În septembrie 2010, fostul primar a fost eliberat din penitenciar și a fost judecat în continuare în stare de libertate. Ulterior, în iunie 2012, Antonie Solomon a candidat pentru un nou mandat de primar, însă a pierdut în fața Olguței Vasilescu, apoi, la alegerile parlamentare din decembrie 2012, a candidat din partea PP-DD și a obținut un loc de senator. Cu această ocazie, dosarul de corupție în care era judecat a ajuns pe rolul Înaltei Curți de Casație și Justiție, instanță care, pe 20 septembrie 2013, l-a condamnat definitiv pe fostul edil la trei ani de închisoare pentru luare de mită și fals intelectual. Aceeași pedeapsă a primit-o și Cornel Penescu, fostul patron al firmei PIC și al echipei de fotbal FC Argeș. În seara zilei de 20 septembrie, Antonie Solomon s-a prezentat la IPJ Dolj și a declarat că respectă decizia instanței, chiar dacă nu îi convine. „O să îmi petrec o perioadă de timp la penitenciar aici, în Craiova, sau, mă rog, la Severin, nu ştiu exact care e regimul de detenţie la semideschis sau liber, după care o să revin lângă familie. Dar nu la primărie sau în viaţa publică“, a spus Antonie Solomon înainte să intre în arest.

După o perioadă petrecută în Penitenciarul Craiova, la începutul acestui an, Antonie Solomon a fost transferat la Penitenciarul Pelendava.

Eliberat condiționat din Penitenciarul Pelendava

Potrivit Codului Penal, o persoană condamnată înainte de a fi împlinit vârsta de 60 de ani poate fi eliberată condiționat dacă a executat cel puțin două treimi din durata pedepsei, în cazul pedepselor care nu depășesc zece ani. Prin urmare, potrivit legii, înainte de a putea fi eliberat condiţionat, Antonie Solomon trebuia să execute 24 de luni de închisoare, însă comisia Penitenciarului Pelendava a admis eliberarea condiționată a fostului primar după ce acesta a executat numai 20 de luni de închisoare (Antonie Solomon a stat în arest preventiv șase luni, 2 martie – 8 septembrie 2010, și alte 14 luni în penitenciar). Reprezentanții Penitenciarului Pelendava au precizat pentru GdS că Antonie Solomon a beneficiat de prevederile Legii nr. 275/2006 privind executarea pedepselor. În cazul deținutului major care prestează o muncă neremunerată se consideră patru zile executate din pedeapsă pentru trei zile de muncă. În cazul elaborării de lucrări ştiinţifice publicate sau invenţii şi inovaţii brevetate, se consideră trei zile executate pentru două zile de muncă.

Pe 13 noiembrie, Judecătoria Craiova a admis propunerea de eliberare condi­ționată formulată de Penitenciarul Pelendava pentru Antonie Solomon, însă hotărârea instanței a fost contestată de procurorii anticorupție. Dosarul a ajuns pe rolul Tribunalului Dolj, instanță care, ieri după-amiază, la aproape o lună de la data admiterii propunerii făcute de Penitenciarul Pelendava, a respins contestația procurorilor DNA. După șase luni de arest preventiv și alte 15 luni petrecute în penitenciar, Antonie Solomon a fost eliberat condiționat, după ce a executat 21 de luni de detenție.

Solomon: „Am pus orașul mai sus decât familia mea și Dumnezeu m-a pedepsit“


Aseară, la ieșirea din Penitenciarul Pelendava, Antonie Solomon a vorbit câteva minute despre perioada petrecută în închisoare, dar și despre planurile de viitor și despre municipiul Craiova.

„Ultima lună a fost groaznică. Așteptarea asta te macină. Până la urmă, nu știu ce rău am făcut orașului, însă știu că am făcut mult rău familiei mele. Am pus orașul mai sus decât familia mea și Dumnezeu m-a pedepsit. M-a trimis în acest purgatoriu. Dacă aș putea să strig din toți rănunchii mei, mamă, mai naște-mă o dată, că viața asta, în politică, nu mi-a priit. Craiova o iubesc, fiindcă am pus o parte din inima mea în gropile din această Craiovă, în ulițele ei, în oamenii pe care i-am adus la plimbări în centrul Craiovei și în parcuri. Pot fi primari mai buni decât mine, care să facă lucruri mai importante, dar să redai viața unui oraș e foarte greu. Nu regret că am fost primarul Craiovei, pentru că am avut și împliniri. Dar nu fericire“, a spus fostul primar.

Întrebat dacă va mai intra în politică, Antonie Solomon a răspuns în glumă că va intra în partidul proștilor, pentru că numai proștii sunt fericiți pe această lume.

„Au fost foarte multe lucruri grele, peste care treci foarte greu. Depărtarea de familie și faptul că îi sunam zilnic și nu puteam să îi strâng în brațe. Numai eu știu ce însemna noaptea. Spuneam rugăciuni, mergeam în bucătărie și stăteam singur, cu gândurile mele. A fost greu. Eu, care sunt un om activ, care ziceam că reprezint viața cu ce e bun și rău, m-am trezit aici, în iad. Nu știu cum e raiul, dar am văzut cum e iadul. Să nu credeți că s-a întâmplat ceva aici. Am fost respectat, poate mai respectat ca în primărie, atât de deținuți, cât și de cadrele de aici. Totuși, ești îngrădit, nu ai libertate de mișcare, spațiul e mic. Sunt reguli pe care trebuie să le respecți, pentru că ești deținut, nu mai ești primarul Craiovei“, a continuat Antonie Solomon.

Acesta a amintit și de marile proiecte începute pe vremea cât a ocupat fotoliul de edil al Craiovei, pasajul suprateran, cel subteran, asfaltarea a șase mari bulevarde ale Băniei, parcarea subterană, centrul istoric, centrul multifuncțional, și s-a declarat dezamăgit că nu s-a prelungit pasajul suprateran peste bulevardul Carol I.

„Nu sunt proiectele mele, sunt proiectele Craiovei. Mă deranjează că s-au apucat de chestiuni electorale și nu s-a finalizat un pasaj suprateran peste bulevardul Carol, ca să fie cu adevărat traficul fluidizat. Nu costa mai mult de zece milioane de euro“, a mai spus Solomon.

În încheiere, fostul primar a explicat că a spus adio politicii și nu mai vrea să audă nici măcar de televizor, dar și că a fost mai greu în primărie decât în pușcărie „de o mie de ori“. „Vreau să fiu un om normal. Să nu vă așteptați să mă vedeți în nu știu ce partid sau lupte electorale. Am pus punct, fiindcă, repet, mi-a adus numai și numai necazuri. Cine eram eu când am intrat în politică și cine sunt acum? Un fost deținut“, a încheiat Antonie Solomon.


Galerie foto


Comenteaza acum

Alte stiri

Sumarul ediției de joi, 11 decembrie 2014

Actualitate

» Elevii ar putea face la şcoală cursuri de resuscitare cardio-respiratorie
» CNAS: Doar 100.000 de carduri de sănătate au fost activate
» Ultima zi de declarare şi plată pentru creanţele fiscale este 22 decembrie
» Şedinţă fulger la Consiliul Local
» Irinel Popescu sau triumful transplantului hepatic în România
» Dolj: Rezerve de apă plată pentru oamenii din satul Zănoaga, afectat de inundaţii
» RAR va avea program normal de lucru în zilele de 24 şi 31 decembrie

Local

» Întreruperi energie electrică de mâine
» Susţinerea Comunei Guşoeni pentru asigurarea instruirii cetăţenilor în vederea dobândirii de cunoştinţe în domeniul viticulturii şi al pomiculturii „Investim în oameni, le oferim un viitor mai bun“
» Olt: Slatina va avea în 2015 noi intersecţii cu sens giratoriu
» Vremea porcilor de Crăciun
» Seminar pe tema combaterii corupţiei, organizat de IPJ Olt

Dolj

» Ziua eficienței în administrația locală: Ședințe extraordinar de scurte la CJ Dolj și CL Craiova
» Monografie Irinel Popescu, lansată la Craiova
» Start oficial în lupta pentru Capitală Culturală Europeană
» Chirurgul care scrie istorie în medicina românească
» Pensionarii amnistiați fiscal, așteptați să depună cereri
» Vrei să angajezi absolvenți? Îți dă UE bani să le plătești salariul
» Buget 2015: Noul „Oblemenco“ se lasă așteptat
» Pușcărie pe viață pentru uciderea a doi bătrâni
» Orchestra Filarmonicii „Oltenia“ s-a întors din Coreea de Sud
» Va începe construirea magistralei de gaze pe ruta Craiova-Calafat
» Craiova: Trei spectacole în acest weekend la Teatrul “Colibri”
» Orchestra Română de Tineret urcă pe scena Filarmonicii în cadrul Festivalului “Craiova Muzicală”
» Vrei să angajezi absolvenți? Îți dă UE bani de salarii
» Craiova: “Citim la Tradem!”, la Casa de Cultură “Traian Demetrescu”
» Programul filmelor la Colours Cinema în săptămâna 12-18 decembrie

Gorj

» Sute de hectare de terenuri agricole au fost inundate
» Sute de profesori gorjeni nu și-au primit salariile
» Gorj: Clubul Pandurii Târgu Jiu a lansat o aplicaţie pentru dispozitivele mobile
» Gorj: Suspectul de crimă din comuna Bărbăteşti vrea să fie anchetat în libertate
» Gorj: Începe distribuirea ajutoarelor alimentare de la UE

Sport

» Craiova și Sibiu, în goană după puncte
» Atleții pleacă astăzi spre Samokov
» Marian Oprea şi Aurelian Roşca, laureaţii sportului doljean
» Pandurii vor în semifinalele Cupei Ligii
» Au început mutările la CSU
» Fotbal – Liga Europa, etapa a 6-a
» Fotbal – Astra a încheiat aventura din Liga Europa
» Handbal (f): România a învins Ucraina şi s-a calificat în Grupa Principală la EURO
» Fotbal – Vlad Chiricheş, dorit de Borussia Dortmund şi Bayer Leverkusen
» Voleibaliştii întâlnesc campioana
» Fotbal – Mihăiţă Pleşan și-a reziliat contractul cu CSU Craiova
» Fotbal – CSU Craiova și-a stabilit programul din perioada precompetiţională

Bani & Afaceri

» Acţionarii Oltchim Râmnicu Vâlcea nu vor ca planul de reorganizare să fie elaborat de către companie
» AJFP Gorj organizează o întâlnire de lucru cu discuţii pe tema taxei pe valoare adăugată

Sanatate

» Hipertensiunea afectează tot mai mulți tineri

Magazin

» Horoscop
» O femeie a cucerit Polul Sud pe tractor
» Bancul zilei

Top