16.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljNu toate asociațiile scapă de taxa pe apa de ploaie

Nu toate asociațiile scapă de taxa pe apa de ploaie

Asociațiile de proprietari vor factura apa de ploaie agenților economic din bloc
Asociațiile de proprietari vor factura apa de ploaie agenților economic din bloc

Unele asociații de proprietari din Craiova nu vor scăpa 100% de plata apei meteorice, chiar dacă primăria intenționează ca, începând cu luna noiembrie, să scoată taxa pe apa de ploaie.
Populația nu va mai plăti apa meteorică. Însă, măsura nu vizează agenții economici și însăși administrația locală, care plătește pentru apa de ploaie scursă de pe întreg domeniul public, inclusiv pentru instituțiile bugetare.
În privința asociațiilor de proprietari, acestea vor factura, încasa și plăti în continuare apa meteorică pentru societățile care au sediul la parterul blocurilor sau în apartamentele a căror destinație a fost schimbată pentru a servi drept sediu de firmă.
„Taxa pentru apa meteorică dispare doar pentru populație. Vor plăti în continuare această taxă agenții economici, administrația locală și acele instituții bugetare precum unitățile școlare, sanitare. În privința asociațiilor de proprietari, acestea vor mai plăti apa meteorică pentru acele societăți comerciale care au sediul la parterul blocurilor și care nu au contract separat cu noi. Mai este și cazul acelor firme care au sediul într-un apartament. Noi vom solicita asociațiilor de proprietari să ne dea o situație cu acești agenți economici pentru că ei vor plăti apa meteorică și după luna noiembrie. Facturarea se va face prin asociație. Acest lucru se întâmplă și în alte localități, unde s-a renunțat la taxa pentru apa meteorică doar pentru persoanele fizice, de exemplu Râmnicu Vâlcea“, a precizat Dorel Grigore, director comercial – dezvoltare CAO.
În această situație se găsesc Asociația de Proprietari „Romarta“, Asociația nr. 23 Calea București, Asociația de Proprietari „A.I. Cuza“ și multe altele. „Noi avem spații comerciale la parterul blocurilor. Unele dintre ele au contracte cu Compania, altele plătesc la asociație. Noi le facturăm și apa de ploaie, după factura trimisă de furnizorul de apă și canal al orașului. Repartizarea se face în funcție de cota-parte ce-i revine fiecărui agent economic din partea comună a blocului“, a spus Andrei Corzanu, administratorul Asociației nr. 23 Calea București.

Cum rămâne cu amprenta?

Între timp, Compania de Apă Oltenia, care nu știa de intenția administrației locale de a elimina din factura craiovenilor taxa pentru apa pluvială, a trimis solicitări asociațiilor de proprietari să-i transmită o serie de documente în scopul reactualizării bazei de date.
Între solicitări, în adresă se spune: „Vă rugăm să depuneți… următoarele specificații pentru fiecare bloc: suprafața (amprenta la sol), suprafețe comune (amprenta la sol)“. Este știut faptul că, în funcție de amprenta la sol, se calculează taxa pentru apa pluvială.
„Pe data de 10.10.2014, am primit și înregistrat sub nr. 430/10.10.2014 o adresă din partea SC Compania de Apă Oltenia SA prin care ni se cereau o grămadă de documente și informații referitoare la suprafața (amprenta) la sol a blocului și suprafețele comune. Având în vedere că apa meteorică, adică apa de ploaie, este calculată proporțional cu suprafața (amprenta) blocului, nu înțeleg de ce mi se cer aceste date dacă se scoate taxa pentru apa pluvială?“, întreabă Petru Becheru, președintele Asociației de Proprietari „Romarta“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS