17 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljCum poţi cheltui zero lei?

Cum poţi cheltui zero lei?

Conducerea ACL Dolj a declarat vineri, într-o conferință de presă, că reprezentanții Consiliului Județean Dolj își bat joc de primarii Alianței care nu au primit bani la ultima ședință de consiliu cu scandal din această săptămână. Ei au prezentat o adresă trimisă Primăriei Ghindeni, în care i se cere acesteia să respecte destinația sumelor repartizate, adică zero lei. ACL a anunțat că va cere în instanță suspendarea hotărârii CJ prin care 99% din banii împărțiţi de CJ Dolj au fost direcționați către primarii PSD și că Biroul Electoral Județean a interzis distribuirea anumitor pliante ale PSD în care este atacat candidatul ACL, Klaus Iohannis.
Invitat în conferința ACL, primarul comunei Ghindeni, Marin Motoi, a declarat că, pe 22 octombrie, a primit de la Consiliul Județean Dolj o adresă în care era anunțat că i s-au repartizat zero lei pentru achitarea datoriilor, pentru susținerea programelor de dezvoltare locală și pentru repararea drumurilor comunale, dar, cu toate acestea, i s-a pus în vedere să cheltuiască banii conform destinației. „Suntem ca în Caragiale. Niciodată nu mi s-a întâmplat așa ceva. Nu ne ajung banii de salarii, avem venituri de maximum 200.000 de lei și stau și mă întreb cum pot să împart zero lei“, a spus Motoi, care a precizat că la rectificarea bugetară din vară a primit 50.000 de lei. „Este o hârtie în bătaie de joc. Funcționarii care au făcut așa ceva nu au ce căuta acolo. Vreau să știu dacă există un ordin al ministrului dezvoltării pentru alocarea banilor către primari. Toți primarii au proiecte, nu doar ai PSD“, a spus copreședintele ACL Dolj, Marian Jean Marinescu. „Hotărârea de consiliu prin care s-au alocat banii de către CJ Dolj nu are bază legală. Vom cere anularea ei și, până atunci, suspendarea ei. Locuitorii din Dolj nu pot fi discriminați“, a spus celălalt copreședinte ACL Dolj, Mihai Voicu. „Este o regretabilă greșeală pe care mi-o asum și eu, pentru că este vorba de colegii mei. Semnătura mea apare acolo, deoarece se realizează o matriță cu semnătura mea, iar hârtiile sunt completate de cei de la Direcția Economică“, a explicat președintele CJ Dolj, Ion Prioteasa.
Liderii ACL Dolj au anunțat că Biroul Electoral Județean Dolj a dispus sistarea distribuirii unor pliante comandate de PSD-UNPR-PC în care erau prezentate informații false despre candidatul ACL. În sesizarea către BEJ, ACL a arătat că scopul distribuirii pliantului este de a dezinforma și înșela alegătorii. Într-o decizie din 20 octombrie, BEJ a admis plângerea și a sesizat Inspectoratul de Poliție Dolj. „Constată că pliantul depus de petent și având mesajele «Klaus Iohannis vrea să îți taie pensia!», «Ai grijă ce votezi!», «Doar Ponta protejează pensiile!» contravin ordinii de drept. Dispune încetarea difuzării și înlăturarea acestui material din spațiul public“, se arată în decizia BEJ.

Broșură cu cântec european

În context, conducerea ACL Dolj a prezentat o broșură color, de circa 20 de pagini, distribuită în Craiova de PSD, în care primarul Băniei se laudă cu realizările din cei doi ani de mandat. Pe fiecare pagină apare sigla de capitală culturală europeană sub care primăria și-a prezentat evenimentele derulate până în prezent. Pe ultima pagină, primarul este secondat de Victor Ponta, care primește mulțumiri în calitate de premier pentru sprijinul acordat tuturor proiectelor Craiovei. A plătit Asociația Craiova Capitală Culturală Europeană pentru tipărirea broșurii, așa cum s-ar putea deduce prin prisma prezenței titulaturii de „capitală culturală europeană“? Într-un răspuns trimis GdS, primarul Lia Olguța Vasilescu spune că broșurile au fost plătite de ea, nu de Asociația Craiova Capitală Culturală Europeană 2021 sau de partid. Vasilescu atrage atenția că pe broșură nu este numele asociației, ci al titulaturii de capitală culturală europeană. „Aceasta nu este sigla sub care va candida Craiova. Ea va fi lansată o dată cu site-ul“, se arată în răspunsul primăriei. Asociația Craiova Capitală Culturală Europeană 2021 nu are în prezent un site propriu de prezentare, ci doar o pagină de Facebook.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS