5.3 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjTransalpina a fost închisă

Transalpina a fost închisă

transalpina ranca

Secţia Târgu Jiu a Drumurilor Naţionale a luat decizia de a închide de ieri Transalpina, cea mai înaltă şosea din România. Motivul principal este legat de înrăutăţirea vremii şi posibilitatea căderii de ninsori. Drumarii le recomandă conducătorilor auto să evite traseul respectiv pentru a nu deveni victime ale unor posibile accidente rutiere.
„Drumul Regelui a avut un regim aparte. Pe toată perioada s-a circulat în condiții de şantier. Vine iarna. La 2.000 de metri, temperaturile pot să scadă foarte repede. Plouă acum, mâine sau la noapte poate să ningă. Din aceste motive noi avem obligaţia clară să informăm participanţii la trafic despre situaţia acestui drum, de pericolele care sunt circulând pe timp de iarnă, sau despre temperaturile foarte scăzute. Am luat măsura să montăm un parapet chiar pe jumătate de drum, pe partea dreaptă de urcare, la kilometrul 34, la ieşirea din Rânca, semnalizat corespunzător drum în lucru şi drum închis pe timpul perioadei de iarnă. În ceea ce priveşte pregătirile pentru iarnă, noi avem trei unimoguri în stare perfectă de funcţionare, mai avem două autofreze şi două ATV-uri. Este vorba de două rabe: una pentru împrăştiat material antiderapant şi una cu lamă. Operatorul care a câştigat licitaţia este în legătură cu noi. În momentul în care vor primi ordinul să intre în bază va trebui să respecte planul de deszăpezire“, a declarat Ion Tudor, şeful Secţiei Târgu Jiu a Drumurilor Naţionale.

Închisă sau reînchisă?

În urmă cu o lună, cabanierii şi concesionarii din Rânca au depus o plângere penală la Parchetul de pe lângă Judecătoria Novaci împotriva Secţiei Târgu Jiu a Drumurilor Naţionale şi Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale (CNADR) din România. Motivul a vizat faptul că, la începutul verii, CNADR a decis să închidă traficul pe Transalpina, pentru că lucrările nu sunt finalizate. Pe toată perioada verii, cabanierii au avut de suferit în urma deciziei autorităţilor respective şi au declarat că au înregistrat pierderi. La rândul său, Ion Tudor, şeful Secţiei Târgu Jiu a Drumurilor Naţionale, a precizat că șoseaua nu ar fi fost închisă şi că s-a circulat în regim de şantier. Disputa dintre drumari şi cabanieri va fi lămurită de procurori. Cert este că acum, oficial, Transalpina a fost închisă, ca urmare a apropierii iernii. Transalpina este văzută de specialişti ca un obiectiv strategic care ar putea aduce în Gorj turişti din toată ţara şi din Europa. Drumul este în prezent predat constructorului Romstrade. Compania Naţională de Autostrăzi încearcă să rezilieze contractul, însă, cel mai probabil, numai în instanţa de judecată se va reuşi acest lucru.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS