15.9 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljChiriile pe persoană fizică - o piață de 15 milioane de euro

Chiriile pe persoană fizică – o piață de 15 milioane de euro

Indiferent că este închiriat un spațiu comercial deținut de o persoană fizică sau un  apartament ori o casă, valoarea reală a chiriei este cunoscută doar de cei doi și nu  întotdeauna este declarată în acte
Indiferent că este închiriat un spațiu comercial deținut de o persoană fizică sau un
apartament ori o casă, valoarea reală a chiriei este cunoscută doar de cei doi și nu
întotdeauna este declarată în acte

Deși în 2014 s-au declarat mai puține contracte de chirie decât anul trecut, există 5.675 de persoane în Dolj care câștigă din închirierea imobilelor lor sau a terenurilor. Cea mai mare sumă încasată de o singură persoană fizică din chirii este de 362.060 de lei pe an. Persoana cu cele mai multe contracte de închiriere a declarat la stat că primește o sumă modică pe lună de la toți cei 27 de chiriași.

În anul 2014, și-au declarat la Fisc venituri din cedarea folosinței bunurilor, adică din chirii, 5.675 de persoane fizice. În 2013, își declaraseră veniturile din chirii mult mai multe persoane (6.582). Teoretic, pot fi două motive pentru care a scăzut numărul persoanelor care și-au declarat la stat venituri din chirii: fie unele dintre acele contracte de închiriere nu mai sunt active, fie unele persoane în cauză au renunțat să mai declare la stat chiria, din cauză că se impozitează venitul din chirie, dar se percepe și contribuție la asigurările de sănătate, indiferent dacă proprietarul care își închiriază imobilele mai are sau nu alte venituri. Nu toți craiovenii care au închiriat o locuință sau o cameră au declarat veniturile la stat, dar autoritățile pot dovedi acest lucru doar dacă cineva reclamă existența unor asemenea venituri dosite de proprietari.
Fiscul susține că, potrivit Codului Fiscal, cei 5.675 de oameni care au venituri din chirii plătesc la stat impozit anticipat de aproximativ 7,9 milioane de lei, în timp ce impozitul pe anul trecut fusese de 8,1 milioane de lei.

O singură persoană încasează 30.170 de lei pe lună

Suma totală declarată din chirii de cele 5.675 de persoane care au venituri din cedarea folosinței bunurilor este de aproape 66 de milioane de lei (aproximativ 15 milioane de euro), potrivit datelor furnizate, la solicitarea GdS, de către Administrația Județeană a Finanțelor Publice (AJFP) Dolj. Chiar dacă anul trecut au fost mai mulți proprietari care au închiriat legal imobile, anul acesta sumele declarate de proprietarii care au declarat contracte de chirie sunt sensibil mai mici decât anul trecut.
Cea mai mare chirie din județul Dolj este încasată de către o persoană fizică. Aceasta a dat spre închiriere spații comerciale din Craiova și terenuri. Suma totală încasată pe an și declarată la Fisc prin Declarația 220 este de 362.060 de lei. Înseamnă că persoana respectivă încasează lunar din chirii suma de 30.170 de lei, adică echivalentul salariului minim brut pe economie primit de 33 de persoane.
La polul opus este o persoană care a declarat la Fisc cea mai mică sumă încasată din chirie: zece lei pe an, ceea ce înseamnă că acea persoană ar încasa doar câțiva bănuți lună de lună, adică acea chirie ar putea fi mult subevaluată în acte. Și cuantumul chiriei reale este un aspect ce poate fi dovedit cu dificultate, căci este o înțelegere între cele două părți care încheie contract.
În Dolj, există 54 de persoane fizice care și-au declarat mai mult de cinci contracte de închiriere a unor imobile. Unii craioveni au spații comerciale pe persoană fizică, alții au în proprietate locuințe și terenuri pe care le închiriază.

27 de contracte de închiriere declarate de o singură persoană

O singură persoană fizică a declarat venituri din 27 de contracte de închiriere. Chiar dacă a închiriat un număr record de proprietăți, respectiva persoană a declarat la stat un venit modic de 35.716 lei pe an, adică 2.976 de lei pe lună. Persoana în cauză ar încasa, în medie, 110 lei pe lună pentru fiecare contract de închiriere înregistrat și declarat. Persoana în cauză a închiriat terenuri către 27 de persoane, în special persoane juridice. O altă persoană are nouă contracte de închiriere, altele au declarat opt contracte, dar sumele sunt modice. La fel și impozitele plătite la stat. De exemplu, o persoană care are șapte contracte de închiriere susține, prin Declarația 220, că ar încasa 180 de lei pe lună, cumulat, de la toți cei șapte chiriași. Impozitul lunar plătit la stat de proprietarul imobilelor respective este infim: 22 de lei. Fiscul nu poate să dovedească dacă sumele respective stabilite de părți prin contracte sunt reale.
Singurii care nu acceptă ca pe contractul de închiriere să fie trecută o sumă mai mică decât în realitate sunt acei chiriași (din rândul firmelor), care vor să își deducă în mod corect cheltuielile cu chiria.
Nu se poate cunoaște suma încasată de firme din închirieri de bunuri sau de imobile, pentru că respectivele sume intră la calculul impozitului pe profit, la grămadă cu alte venituri ale firmei, și nu sunt declarate separat printr-un formular către Fisc.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS